Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
Μικροπράγματα

Έντεκα σκέψεις για την απόλυτη πόλωση, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ

Η υποκρισία περίσσεψε για άλλη μια φορά...

 

 

1) Ζηλεύω λίγο αυτούς που έχουν μια απόλυτη γνώμη για το θέμα.

Οι μεν το βρήκαν χούντα και πραξικόπημα οι δε απόλυτα σωστή εξυγίανση. 

Προσωπικά είμαι αρκετά μπερδεμένος. Συναισθηματικά υπερισχύει η εκτίμησή μου για την ΕΡΤ -μόνο τα κανάλια της έβλεπα, όταν έβλεπα πλέον τηλεόραση-, όμως θεωρώ πως έπρεπε, επιτέλους, να γίνει κάτι για τις υπηρεσίες που στελεχώθηκαν από τα κόμματα με ένα σωρό αργόμισθους και αργόσχολους. 

(Το να μην έχω βέβαια μια απολύτη και κατασταλαγμένη άποψη, στην Ελλάδα του ξερολισμού και της πόλωσης σημαίνει το κλασικό: ότι θα τα ακούσω και απ' τις δυο πλευρές.) 

 

 

2) Η πόλωση και η υποκρισία. 

Όσοι είναι (και θα ήταν έτσι κι αλλιώς) με την κυβέρνηση, αναγνωρίζουν ξαφνικά ως μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας την αισχρή κατάσταση στην ΕΡΤ - που υπήρχε εδώ και δεκαετίες. Kαι ενώ κι οι ίδιοι πιθανότατα ΕΡΤ βλέπουν, σα να πήραν γραμμή από την ΝΔ, συμφωνούν μεγαλόφωνα 100% με κάθε κίνηση που γίνεται τώρα.

 

3) Η πόλωση και η υποκρισία #2. 

Όσοι είναι (και θα ήταν έτσι κι αλλιώς) αντίθετοι με ό,τι κάνει η ΝΔ, ανακαλύπτουν σχέδια χουντοποίησης και λογοκρισίας. Πού; Στην ΕΡΤ της ελάχιστης τηλεθέασης!

Τώρα που δεν θα έχουμε για μερικούς μήνες τα αδιάφορα (και από άποψη τηλεθέασης) δελτία ειδήσεων της ΕΡΤ -που μέχρι τώρα τα θεωρούσαμε κυβερνητική προπαγάνδα!- ξαφνικά ανακαλύψαμε ότι σίγησε ο πυλώνας της δημοκρατίας, η αντικειμενική ενημέρωση και η μοναδική πηγή Αλήθειας στην Γερμανική Κατοχή που ζούμε. 

 

4) Η στάση ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ:

Αν διαφωνούν θα είναι προς τιμήν τους να ρίξουν την Κυβέρνηση. Εντύπωση όμως προκαλεί ότι έχουν καταπιεί τα πάντα εδώ και ένα χρόνο αλλά ως κόκκινη γραμμή βάζουν τελικά την απόλυση υπεράριθμων Δημοσίων Υπαλλήλων. Ο καθείς και οι προτεραιότητές του...

 

5) Εκλογές; 

Μήπως συμφέρει τον Σαμαρά να πάει σε εκλογές, στοχεύοντας στην αυτοδυναμία; Εκλογές τώρα που φαίνεται πως υπάρχει ένα φως στην άκρη του τούνελ, τώρα που επιτέλους μοιάζει ότι κάποιος πήρε το τιμόνι; Υπάρχει εναλλακτική; Σχέδιο οποιουδήποτε άλλου για την κυβέρνηση; Ερωτήματα δικά μου...   

 

6) Μόσιαλος.

Συγγνώμη κιόλας, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, τόσο ανακαλύπτω ψήγματα δικαίωσης της κυβέρνησης του ΓΑΠ σε ορισμένα θέματα. Ο ΓΑΠ υπέστη τεράστια φθορά ανακοινώνοντας κάθε τόσο μεταρρυθμίσεις, που ποτέ δεν έκανε φυσικά, γιατί οι Υπουργοί του φοβόντουσαν το πολιτικό κόστος.

Ένας απ' τους Υπουργούς που δεν φοβόταν το κόστος ήταν ο Ηλίας Μόσιαλος (ένας άλλος ο Ραγκούσης): είχε ετοιμάσει σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ που μπορούσε να είχε συζητηθεί, βελτιωθεί και εφαρμοστεί πριν από δύο ολόκληρα χρόνια.

Κλασικά όμως, με ό,τι πήγε να κάνει, ο ΓΑΠ στο τέλος κώλωσε λόγω των αντιδράσεων του κόσμου που δε σήκωνε μύγα στο σπαθί του. Κι έτσι δεν γινόταν ποτέ τίποτα και μετά, όταν το πράγμα έφτανε στο απροχώρητο επιβάλλονταν πράγματα 10 φορές χειρότερα. 

Ένα μέτρο δεν είχαμε ποτέ: ή θα συνεχίσει η ΕΡΤ για πάντα όπως ήταν, ή θα την κλείσουμε εντελώς!

 

7) Ο Μόσιαλος έγραψε σήμερα στο Facebook:

«Διαφωνώ απολύτως με τη σχεδιαζόμενη διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Όταν πριν από 22 μήνες υποβλήθηκε με δική μου πρωτοβουλία το Σχέδιο για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ πολλοί -σχεδόν όλοι- εναντιώθηκαν. Το Σχέδιο εκείνο και ορθολογικό ήταν και κριτήρια ελάφρυνσης του πλεονάζοντος προσωπικού είχε. Κυρίως όμως, διατηρούσε την έννοια της δημόσιας και όχι κομματικής και κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η «λύση» που σήμερα προκρίνεται –και που αμφιβάλλω αν είναι δυνατόν να προχωρήσει- ούτε αντικειμενικά κριτήρια χρησιμοποιεί ούτε ορθολογικά στοιχεία περιέχει, κυρίως δε αντιστρατεύεται την ίδια τη λογική της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης».

 

8) Μια απορία.

Ναι, πολύς κόσμος έφαγε για δεκαετίες απ' την ΕΡΤ, χωρίς να εργάζεται και πολύ, και όλοι αυτοί (συν αυτοί που εργαζόταν πολύ) θα πάρουν παχυλές αποζημιώσεις τώρα. Τόσα χρόνια όμως οι κυβερνήσεις δεν μπορέσαν να ξεχωρίσουν τα ξερά απ' τα χλωρά; Τα δύο τρίτα έκαναν αργομισθίες, λένε, και τους πιστεύω. Γιατί όμως δεν μπορέσαν να τους απολύσουν; Δεν βαρύνει τους ίδιους τους πολιτικούς η αποτυχία αυτή; Δεν μπορούν να ελέγξουν με τίποτα το κράτος που διοικούν;

 

9) Η θέση της ΝΔ.

Διαβάζω στο χτεσινοβραδυνό non-paper το οποίο περιμένει οποιαδήποτε διάψευση απ' όσους θεωρούν ότι θίγονται...

 

Γιατί ο εκσυγχρονισμός και οι απολύσεις δεν έγιναν εν λειτουργία:

Όσες φορές και αν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση ή εκσυγχρονισμός, η συνδικαλιστική αντίσταση των εργαζομένων δεν επέτρεψε οποιαδήποτε αλλαγή.
Επίσης, οι συνδικαλιστές, ποτέ δεν επέτρεψαν οποιαδήποτε απόλυση, έστω και υπεράριθμων εργαζομένων, ή εκσυγχρονισμό των λειτουργιών.

Κανείς Έλληνας σήμερα δεν γνωρίζει ότι η ΕΡΤ διαθέτει 3 μουσικά σύνολα που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, που όμως δίνουν 2-3 συναυλίες ετησίως. Ούτε γνωρίζει ότι διαθέτει 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που όμως εκπέμπουν το ίδιο πρόγραμμα τις 20 από τις 24 ώρες της ημέρας. Ούτε γνωρίζει ότι συνεχίζει να εκδίδει περιοδικό χωρίς αναγνώστες! Ούτε γνωρίζει ότι επί της ουσίας δεν διαθέτει εμπορικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην αντλεί διαφήμιση από την Αγορά, ακόμα και σε μεγάλα γεγονότα που συγκεντρώνουν υψηλότατη τηλεθέαση.

 

Ποτέ οι συνδικαλιστές δεν δέχονταν να χάσουν τα προνόμιά τους. Για παράδειγμα, ποτέ δεν δέχτηκαν:

Να υλοποιηθούν σχέδια εκσυγχρονισμού, που προέβλεπαν π.χ. τη λειτουργία ενός λογιστηρίου αντί για 6! Να αρνούνται εδώ και 8 χρόνια την καταγραφή των παγίων (της περιουσίας) δηλαδή της εταιρίας και κανείς να μην γνωρίζει τι πραγματικά ανήκει στον ελληνικό λαό, και τι έχει ήδη, λεηλατηθεί...

Να μειωθεί για παράδειγμα το κόστος των ταξιδιών, που χωρίς έλεγχο και προγραμματισμό υπερβαίνει τα 2.500.000 εκατ. ετησίως.

Να ελεγχθούν οι αδιανόητες σπατάλες και τα προνόμια εργαζομένων: Για παράδειγμα, το κόστος για κινητά τηλέφωνα μόνον στην ΕΡΤ3, υπερβαίνει τις 330.000 ευρώ ετησίως, όταν 422 εργαζόμενοι χρησιμοποιούν 490 συνδέσεις!

Να αλλάξει τίποτα στη δομή και την διάρθρωση: Για παράδειγμα λειτουργούν 19 περιφερειακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, με διαφορετικό προσωπικό (συνολικά 310 εργαζόμενοι), ενώ οι περισσότεροι εκπέμπουν 20 ώρες το 24ωρο, το ίδιο κοινό πρόγραμμα!

Να λειτουργεί, όπως σε κάθε εταιρία, τμήμα συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μην διατηρούνται καν οι συμβάσεις της εταιρίας.Να καταγράφεται η παρουσία των εργαζομένων με ηλεκτρονικό τρόπο. Αποτέλεσμα να υπάρχουν άφαντοι δημοσιογράφοι που πληρώνονται (λαμβάνοντας και υπερωρίες) χωρίς να έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 10 χρόνια. Όλοι δε, οι δημοσιογράφοι (και οι 700) ακόμα και οι ανταποκριτές του εξωτερικού, έχουν μετατραπεί σε «εσωτερικούς συντάκτες», 6ωρης απασχόλησης, αυξάνοντας όμως υπερβολικά το κόστος των υπερωριών.

 

10) Και τώρα;

Νομίζω ότι μόνο κάποιος με παρωπίδες θα πίστευε πως, στην περίοδο οικονομικής κρίσης που ζούμε, όλα πάνε καλά στην ΕΡΤ και τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει. 

Η ΝΔ δίνει πολλές υποσχέσεις για αξιοκρατικές προσλήψεις, για αντικειμενικότητα κλπ, όταν ξανανοίξει η νέα ΝΕΡΙΤ. 

Ο Αιμίλιος Λιάτσος, η Ανθή Σαλαγκούδη, αναρωτιέμαι, θα είναι μέσα; Ξέροντας τις "αξιοκρατικές" προσλήψεις που συνηθίζει να κάνει ο Σαμαράς -κατά σύμπτωση οι περισσότεροι είναι από τη Μεσσηνία, την ιδιαίτερη πατρίδα του- αναρωτιέμαι πώς θα καταφέρει να κρατήσει μια οποιαδήποτε ισορροπία...

 

 

 

11) Ελπίζω να ξανανοίξει η ΕΡΤ σύντομα, καθαρή πια αλλά όχι αποδεκατισμένη, χωρίς αλλαγή στην ποιότητα που προσέφερε, κι ας ήταν αυτή για λίγους.

 

 

 

135 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 123456 Επόμενα
sklitsdaulus sklitsdaulus 12.6.2013 | 16:38
Αυτο ακριβως.."Ελπίζω να ξανανοίξει η ΕΡΤ σύντομα, καθαρή πια αλλά όχι αποδεκατισμένη, χωρίς αλλαγή στην ποιότητα που προσέφερε, κι ας ήταν αυτή για λίγους."
Θεμος Θεμος 12.6.2013 | 19:50
το αποδεκατισμενη οτι σημαινει να χασει το 1/10 το εχουμε συλλαβει;
"Για βαρύτατα κακουργήματα και για απάτη κατ΄ εξακολούθηση κατά της ΕΡΤ, κατηγορείται ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΡΤ κ. Καλφαγιάννης, ωστόσο βρίσκεται έξω με περιοριστικούς όρους."

http://www.parapolitika.gr/ArticleDetails/tabid/63/ArticleID/602236/Me-perioristikoys-oroys-kykloforei-o-Kalfagannis-tis-ERT-engrafa.aspx
cheesemonger cheesemonger 12.6.2013 | 16:40
Μία παρατήρηση στο 5: Φως στο τούνελ που το είδες βρε Άρη; Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι το μοναδικό "επίτευγμα" της κυβέρνησης αυτής.

Επίσης πιστεύω ότι η πλειοψηφία συμφωνεί ότι η ΕΡΤ έπρεπε να αλλάξει, αλλά να κλείσει; Δεν νομίζω ότι θα βρεις κανένα μη φανατικό ή εντελώς άσχετο που να ήθελε να κλείσει η ΕΡΤ.

Κατα τ'άλλα συμφωνούμε.
avatar
Ανώνυμος/η 12.6.2013 | 16:42
ωχ παπαριές μετα ριγάνος και υπερναλύσεις. οταν χρωστάς μερικες εκατοντάδες δισεκατομμυρια και είσαι απο τα πιο σπαταλα κρατη της γαμημενης γης πως περιμένεις να μην υπαρχουν τετοιες καταστασεις;
Ugg-α-μπ-Uggas Ugg-α-μπ-Uggas 12.6.2013 | 16:42
Χαρακτηριστικό το ''συγνώμη'' της εκπαιδευτικής και επιμορφωτικής αυτής τηλεόρασης.
avatar Δροσιά 12.6.2013 | 16:45
Αχ πόσο συμφωνώ με το πρώτο σχόλιο!!!!!Και επίσης: Οκ τους τιμωρήσαμε τους διπλοθεσίτες, βολεψάκηδες, τεμπέληδες, διεφθαρμένους της ΕΡΤ που τα ξύνανε και πληρώνονταν αδρά. Μήπως, για λόγους δικαιοσύνης, να τιμωρούνταν και αυτοί που τους βόλεψαν εκεί??Δεν ξέρω κανέναν να βολεύτηκε μόνος του.
avatar koula 12.6.2013 | 16:55
Καλη η αναλυση αλλα τα πραγμΤα ειναι απλα .Η πραγματικη αιτια και ο τροπος με τον οποιο εγινε οτι εγινε.Εκει ειναι το προβλημα.
Νομίζω πως με αυτό το άρθρο καλύφθηκαν οι απόψεις μου για το θέμα. Δεν μπορώ να διαφωνήσω ούτε με μια διαπίστωση, επιχείρημα, υπόθεση ή υπενθύμιση σου Άρη.
meme meme 12.6.2013 | 17:00
11. Ok, να ξανανοίξει η ΕΡΤ καθαρή. Αλλά ποιοι θα το κάνουν αυτό; Αυτοί που τόσα χρόνια ήταν υπεύθυνοι για την μετατροπή της ΕΡΤ σε "μνημείο αδιαφάνειας". Αυτά τα αόριστα ευχολόγια δεν ξέρω τι αξία έχουν πια. (Και ναι, δεν έχω να κάνω μια φανταστική αντιπρόταση)

Αυτό ισχύει με όλους τους δημόσιους οργανισμούς. Τους μετατρέπουν σε "μνημεία αδιαφάνειας" και μετά αυτοί που ευθύνονται πρωτίστως γι'αυτή την κατάντια τους ξεπουλάνε για να μας "σώσουν"...Oh, the irony.
Το πραγματικά ανησυχητικό σε όλο αυτό είναι ότι ο κόσμος πολώνεται ακόμα περισσότερο και χάνει την ουσία.
Θεμος Θεμος 12.6.2013 | 18:32
Πες οτι θα ειναι το ιδιο μπουρδελο. Τουλαχιστον θα ειναι μικροτερο μπουρδελο. Αυτο ηδη αποτελει ενα βημα μπροστα.
Parisios Parisios 12.6.2013 | 23:19
Όχι και τόσο πιο μικρό δυστυχώς, ο Κεδικογλου είπε απο τα 300 εκατομμύρια θα γλιτώσουμε τα 100 μόνο
avatar Poly/mer 13.6.2013 | 20:01
Για πόσο νομίζεις ότι θα κρατηθεί μικρότερο; Βάζω στοίχημα ότι μέσα σ'ένα χρόνο θα έχουν χώσει μέσα το παρδαλό κατσίκι, την κουτσή Μαρία και ποιος ξέρει τι άλλο...
avatar Scriptum77 12.6.2013 | 17:03
να σου κάνω μια ερώτηση..μόνος σου γράφεις ότι κάποιες από τις πρόσφατες προσλήψεις δεν φαίνεται να είναι και τόσο αξιοκρατικές...από πού τότε ρε αγόρι μου αντλείς την ελπίδα ότι η νέα ερτ θα είναι καθαρή...καταλαβαίνω την ανάγκη σου να είσαι ψύχραιμος και αντικειμενικός-το αναφέρω ως αρετή, μην με παρεξηγήσεις...αλλά κάποια πράγματα ρε Άρη φωνάζουν από μακριά
Αν διάβασες και το Νο10 θα έβλεπες ότι δεν είμαι αισιόδοξος ούτε τρέφω πολλές ελπίδες, οπότε δεν καταλαβαίνω την ερώτηση...

("Ο Αιμίλιος Λιάτσος, η Ανθή Σαλαγκούδη, αναρωτιέμαι, θα είναι μέσα; Ξέροντας τις "αξιοκρατικές" προσλήψεις που συνηθίζει να κάνει ο Σαμαράς -κατά σύμπτωση οι περισσότεροι είναι από τη Μεσσηνία, την ιδιαίτερη πατρίδα του- αναρωτιέμαι πώς θα καταφέρει να κρατήσει μια οποιαδήποτε ισορροπία...")
OnyR OnyR 14.6.2013 | 03:11
Αμάν αυτή η εμπάθεια με την Πελοπόννησο, που ΠΑΡΑΔΟΧΩΣ, εξακολουθεί να πιάνει και τα 3 κανάλια της ΕΡΤ στην τηλεόραση, κανονικά!
rigormortis rigormortis 13.6.2013 | 16:16
Με αυτή τη λογική, δεν πάμε πουθενά...
sefulm sefulm 12.6.2013 | 17:03
Είσαι ψύχραιμος και αντικειμενικός. Μάλλον επειδή είσαι νέος. Κάποια στιγμή θα τα χάσεις και τα δύο. Εκτός και αν εγκαταλείψεις την Ελλάδα.
avatar melenechristo 12.6.2013 | 22:10
Θυμήσου πως μια μέρα τα ίδια είπανε και σε σένα.
Τότε βρήκες το ηθικό σου άλλοθι να γίνεις ένας ελληναράς. (ή να φύγεις)
Προηγούμενα 123456 Επόμενα
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΘΕΜΑΤΑ/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

CITY GUIDE/ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ/ΠΡΟΣΦΑΤΑ