Η εξομολόγηση ενός πρώην υποχόνδριου και ακραία αρρωστοφοβικού

Η εξομολόγηση ενός πρώην υποχόνδριου και ακραία αρρωστοφοβικού Facebook Twitter
40

Ως ακραία υποχόνδριος και κλινικά αρρωστοφοβικός που ήμουν για αρκετό καιρό -μέχρι και πριν από τρία χρόνια- το ίντερνετ ήταν ο βασικός μου σύμμαχος στην ακούραστη προσπάθειά μου να τρελαθώ.

Κάθε σύμπτωμα που είχα -και που ήδη είχα μεγαλοποιήσει στο μυαλό μου- το έψαχνα στο ίντερνετ και, χωρίς πολύ κόπο, επιβεβαίωνα τον ενδόμυχο φόβο μου: Κάθε τι ήταν καρκίνος!

Αυτό που θα αποδεικνυόταν τσίμπημα κουνουπιού το έβρισκα online ως μελάνωμα. Ένα ανεπαίσθητο 'κρακ' που έκανε το σαγόνι μου καθώς χασμουριόμουν σήμαινε λέμφωμα. Μια ταχυκαρδία μου προειδοποιούσε για την επερχόμενη καρδιακή προσβολή. 

Μια φορά που είχα βγάλει ένα μπιλάκι στο κάτω βλέφαρο -το γνωστό, ακίνδυνο χαλάζιο- έκανα το λάθος να το ψάξω στο ίντερνετ (στους γιατρούς φοβόμουν να πάω, γενικώς). Θεωρούσα πως δεν μπορεί να είναι κάτι κακό, και όμως!

Το γνωρίζατε ότι υπάρχει καρκίνος των βλεφάρων; Εγώ το γνωρίζω όπως και ένα σωρό άλλες σπάνιες ασθένειες! Μπορεί ο οφθαλμίατρος που πήγα τρέχοντας να με κορόιδεψε ("Καρκίνος στα βλέφαρα;! Μα δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, ποιος σου το είπε, σε δουλεύει") αλλά είναι αλήθεια. Είναι πολύ σπάνιος και γι' αυτό πολλοί γιατροί δεν τον ξέρουν -εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους που έρχονται σ' όλη τη ζωή τους σε επαφή με τον ήλιο, πχ. σε κάποιους που δουλεύουν ως αγρότες.

Το θέμα είναι πάντως ότι όταν μάζευα το κουράγιο μου και πήγαινα στους γιατρούς, νιώθωντας σαν πρόβατο στη σφαγή, ήξερα περισσότερα πράγματα απ' αυτούς για τις πιθανές θανατηφόρες ασθένειες που ενδεχομένως κουβαλούσα. Και αυτό που εγώ θεωρούσα ως ημιμάθειά τους, φυσικά με έκανε να μην τους πιστεύω και να μην ησυχάζω όταν τα έβρισκαν όλα καλά... 

Δεν ήταν αστεία η περίπτωσή μου, παρ' ό,τι έμοιαζε στους απέξω Γουντυαλλενικά ξεκαρδιστική. (Ο φίλος μου που με ζούσε καθημερινά την έβρισκε βέβαια εξαντλητικά εξοργιστική.)

 

Ζούσα μια εξωφρενικά τυχερή ζωή που δεν χαιρόμουν στο φουλ, επειδή κάθε λίγο και λιγάκι διακοπτόταν από το άγχος συμπτωμάτων, το άγχος του θανάτου. Πατιόταν το pause και δε μπορούσα να ησυχάσω και να συνεχίσω τη ζωή μου μέχρι να λυθεί το πρόβλημα, να αποδειχτεί ότι είμαι υγιής. Κι όταν λυνόταν το πρόβλημα, φυσικά, εστίαζα σε κάποιο άλλο ψυχοσωματικό σύμπτωμα, κι άντε πάλι απ' την αρχή. 

 

Όλα είχαν ξεκινήσει από μια λάθος διάγνωση γιατρού, που με ταλαιπώρησε για δύο ατελείωτους, βασανιστικούς μήνες, μέχρι να βγουν οι εξετάσεις που αποδείκνυαν ότι, όχι, δεν είχα τελικά καρκίνο των λεμφαδένων, αλλά μια ίωση. Έτσι όμως ξεχύθηκαν ιατρικές φοβίες στο μυαλό μου και με εξουσίαζαν για πολλά χρόνια.

Πολύ κακώς άργησα να το κόψω μαχαίρι - θεωρούσα σημάδι αδυναμίας να παραδεχτώ ότι ταλαιπωριόμουν τόσο, επέμενα να προσπαθώ να το ελέγξω εγώ, με το μυαλό μου.   

Εννοείται βέβαια ότι ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί, ήταν με ψυχοθεραπεία για αγχώδη διαταραχή. Η Μ.Μ. ήταν η μόνη γιατρός που πλέον πήγαινα με χαρά, που εμπιστευόμουν απόλυτα και που με γιάτρεψε εντελώς.

Εδώ και χρόνια ζω ακριβώς την ίδια εξωφρενικά τυχερή ζωή που ζούσα και πριν, αλλά τώρα χωρίς καθόλου αρρωστοφοβικές νησίδες και χωρίς άγχη. Τώρα συνειδητοποιώ -και μπορώ και το χαίρομαι- ότι σχεδόν όλα μου πάνε καλά: η δουλειά, ο έρωτας, η καθημερινότητα, τα κέφια, η δημιουργικότητά μου.

Και πλέον γελάω καλόκαρδα, και με άπειρη κατανόηση, με όσους κατά φαντασίαν ασθενείς γνωρίζω και μου θυμίζουν τον παλιό μου εαυτό. Επίσης όμως εξοργίζομαι όταν δεν καταφέρνω να τους πείσω να πάνε τρέχοντας για θεραπεία και συνεχίζουν να ταλαιπωριούνται. 

Μια ζωή την έχουμε, κι αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε, ό,τι κι αν μας ταλαιπωρεί - κυρίως αν είναι κάτι που διορθώνεται κι εμείς το αμελούμε ή το δεχόμαστε παθητικά...

40

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

20 σχόλια
Εγώ, πάλι, κινδύνεψα να θεωρηθώ από γιατρούς ότι είμαι κατά φαντασίαν αθενής επειδή δεν μπορούσαν να βρουν τί έχω και γιατί πονούσα τόσο όσο έλεγα.Για ένα χρόνο είχα κάνει από κολονοσκοπήσεις μέχρι μαγνητική εγκεφάλου και όλα αυτά επειδή ο αρμόδιος γιατρός δεν έκανε τη σωστή διάγνωση (Δεν μπορούσε λόγω της φύσης του προβλήματος ή επειδή δεν ήταν καλός; Δεν ξέρω.).Μου σύστησαν ψυχολόγο/ψυχίατρο ενώ ήξερα ότι δεν είμαι κατά φαντασίαν ασθενής. Δεν πήγα ποτέ λόγω οικονομικών δυσκολιών, αλλά και δεν τον χρειαζόμουν για το λόγο που μου το πρότειναν.Παρ' όλ' αυτά πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο ψάχνοντας στο internet κάθε πιθανή αιτία. Φάρμακα και εξετάσεις ήταν καθημερινότητα. Φόβος, τρόμος, πανικός, άγχος, αυπνία από τον φόβο για ένα χρόνο.Είχα πιστέψει ότι θα πέθαινα από ο,τι καρκίνο μπορεί κανείς να φανταστεί που θα μπορούσε να έχει κανείς στην κοιλιακή χώρα.Τα καλό στην ιστορία είναι ότι έκανα εξετάσεις που δεν θα τις έκανα ποτέ και ανακάλυψα άλλα μικροπροβληματάκια που είναι καλό να ξέρω ότι υπάρχουν για να προσέχω, αλλά και ότι γενικά είμαι απόλυτα υγιής όσον αφορά σοβαρές ασθένειες και δεν κινδυνεύω να πεθάνω από όσα φοβόμουν.Και όλα αυτά επειδή ο αρμόδιος γιατρός που με εξέτασε στην αρχή δεν έκανε σωστή διάγνωση.Την ψυχολογική επιβάρυνση όλης αυτής της ιστορίας ακόμα δεν την έχω ξεπεράσει (2 χρόνια μετά) και δεν θέλω να ξαναδώ γιατρό και νοσοκομεία, ακόμα και για να διευθετήσω το θέμα που με οδήγησε σε αυτήν την περιπέτεια.
εγω 3 χρονια εχω διαταραχη πανικου.με φαρμακευτικη αγωγη και ψυχολογικη υποστηριξη και ακομα να το ξεπερασω...καθε τι μικρο που μου συμβαινει το ψαχνω στο ιντερνετ και το κανω τεραστιο στο μυαλο μου και νομιζω οτι εχω ολες τις αρρωστιες.κατα καιρους ειμαι καλυτερα,αυτο το διαστημα ομως ειμαι χειροτερα απο ποτε...προχθες εβγαλα ουτε καν σταγονα αιμα απο το στομα μετα απο βηχα και μετα απο ολες τις εξετασεις που εχω κανει ανακαλυψα οτι εχω ηχμορητιδα ...ε εκει πηρα το χειροτερο σεναριο,οτι ειναι μιρκοβιακη οτι θα παθω μηνιγκιτιδα..ολη μερα ειμαι πανω απ το νηπτιρα περιμενοντας την επομενη κυλιδα αιματος...πφφφ ...νομιζω πως τελικα στο τελος θα αποδειχθει οτι ειχα δικιο και ειχα καποια σοβαρη ασθενεια... συνεχως το ιδιο παραμυθι ενω μου εχουν πει 100 γιατροι οτι ειμαι μια χαρα.το παω φυρι φυρι για αξονικη εγκεφαλου...πφφφ!!!
Νοιώθω τεράστια ανακούφιση που υπάρχουν τόσοι άλλοι σαν και μένα. Η οικογένεια μου διαφωνεί με την ψυχοθεραπεία γιατί δεν καταλαβαίνει δυστυχώς πόσο πολύ υποφέρω, οπότε αναγκάστηκα να βρω μόνη μου διεξόδους. Έχω αρχίσει γιόγκα και γενικότερα άθληση για να ξεχνιέμαι και να μη σκέφτομαι τον επικείμενο θάνατό μου, ως τώρα τα πάω αρκετά καλά αλλά και πάλι υπάρχουν κάτι βράδια αυπνίας, κρίσεις άγχους, κρίσεις πανικού, που σκέφτομαι τον εαυτό μου να αποχαιρετά τους γονείς μου. Το χειρότερο είναι όταν σκέφτομαι τα άτομα στα οποία μετέδωσα εγώ την όποια ασθένεια και θα πεθάνουν και αυτοί εξαιτίας μου. Θέλω απλά να σταματήσει αυτό το βασανιστήριο, γιατί και να πραγματοποιηθούν οι φόβοι μου έχω ήδη χάσει 4 μήνες υπέροχης ζωής.. Υ.Γ. Κάπου στη χώρα υπάρχει ένας καρδιολόγος, ένας παθολόγος, ένας μικροβιολόγος, ένας γυναικολόγος, και ένας χειρουργός που ακόμα γελάνε με την πάρτυ μου..
"ειμαι αρκετα υποχονδρια αλλα εχω γινει ετσι επειδη ειμαι πολυ ευαισθητη και αρρωσταινω πανευκολα."Mηπως αντιθετα εισαι ευαισθητη επειδη αποφευγεις μανιακως τα μικροβια και ο οργανισμος σου δε αποκτα αντισωματα?Μη φοβασαι δε θα κολλησεις ουτε χολερα,ουτο πανουκλα,ουτε τυφο.Εγω που δεν εχω και τις καλυτερες σχεσεις με το πλυσιμο των χεριων,αρρωσταινω σπανια απο γριππη και κρυολογημα.
Συγκαταλέγομαι στους αρρωστοφοβικούς, και λόγω αξιόλογης οικογενειακής κληρονομιάς, αλλά και επειδή είχα μια παρόμοια τραυματική εμπειρία με γιατρό που με εκφόβισε για καρκίνο, σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο, προκειμένου να σκάσω έναν αγλέορα για αξονικές και λοιπές εξετάσεις.Όταν πήγα στον παθολόγο μου την επίμαχη ακτινογραφία όπου ο συνάδελφός του είχε εντοπίσει διογκωμένους λεμφαδένες (τελικά ήταν από ίωση), ο άνθρωπος μειδίασε και με καθησύχασε, αλλά εμένα το σκουλήκι μου είχε τρυπώσει στον εγκέφαλο.Πέρασα ένα άσχημο τρίμηνο όπου κόντεψα να πάθω έλκος. Γενικά μετά από αυτό φούντωσαν διάφορες φοβίες, όχι μόνο υποχονδριακού τύπου. Πάντοτε σε έναν ήπιο βαθμό, αλλά αρκετό ώστε να προκαλεί μικρές δυσλειτουργίες.Γενικά πλέον είμαι αρκετά καλύτερα, χωρίς ψυχοθεραπεία. Εκτιμώ τη διαδικασία και τους καλούς ψυχολόγους (όχι τόσο τους ψυχίατρους καθώς το 95% σου γράφει φάρμακα από την πρώτη επίσκεψη) και τους συστήνω στους άλλους αλλά δεν είναι της παρούσης να εξηγήσω γιατί δεν έχω πάει ακόμη ο ίδιος.
Αχ!Προσθέστε ακόμα μια υποχόνδρια...εξαιτίας αυτής της κατάστασης έχω ζήσει στιγμές απείρου κάλλους. Ώρες ώρες νομίζω ότι ξέρω όσα ένας 2ετής-3ετής φοιτητής ιατρικής.
Έχω περάσει πολλά βράδια ξάγρυπνη,περιμένοντας να φτάσει η στιγμή να πάω στο γιατρό...το σενάριο πάντα το ίδιο...εγώ φοβάμαι ότι πάσχω απο ανίατη ασθένεια...πέφτω στο κρεβάτι μες την κατάθλιψη, σκέφτομαι πως θα το πω στους δικούς μου, τους καληνυχτίζω όλους με δάκρυα στα μάτια, μονο τη διαθήκη μου που δεν γράφω..όταν φτάνειη επόμενη μέρα φέυγω ανακουφισμένη και καθυσηχασμένη απο το γιατρό μέχρι την επόμενη φορά που θα περάσω μια απλή ίωση και θα φοβάμαι για τα χειρότερα....Μεγάλη ταλαιπωρία λέμε...
Μου εγινες πιο συμπαθης. Επασχα και εγω απο αγχωδη διαταραχη αλλα εμενα μου εκδηλωνοταν με κρισεις πανικου. Τραγικη περιοδος... Με βοηθησε η ψυχοθεραπεια και η ομοιοπαθητικη. Για την ομοιοπαθητικη, πριν καταφυγω πανω στην απελπισια μου, ειχα και εγω, οπως και πολλοι αλλοι, αμφιβολιες και μαλιστα την κοροϊδευα. Δεδομενου ομως οτι ειμαι κατα των φαρμακων γενικα και επειδη η κατασταση ειχε γινει αφορητη κατεφυγα σε αυτην σε μια υστερη προσπαθεια να πιαστω απο τα μαλλια μου, αφου η ψυχοθεραπεια εχει, αποτελεσματικη μεν πιο αργη δε θεραπεια των συπτωματων.Όπως και να ΄χει, ασχετα απο τον τροπο θεραπειας που θα επιλεξει κανεις, το σημαντικο ειναι να ζητησει βοηθεια γιατι ειναι πολυτιμη η ζωη για να την ζουμε με φοβιες.:)
Με αφορή ένα εργαστηριακό λάθος, και τα μπερδεμένα λόγια ενός γιατρού είχα μπει κι εγώ σ'αυτό το τριπάκι, καταλήγοντας μετά από 6 μήνες να έχω διαταραχή πανικού (φαντάσου τις κρίσεις πανικού, αλλα συνέχεια...). Δεν κοιμόμουν, έτρεμα και είχα συνεχώς την αίσθηση ότι θα πεθάνω. Κατέληξα σε ένα νευρολόγο (από σπόντα, σε εκείνη τη φάση νόμιζα ότι έχω σκλήρηνση κατα πλάκας να καταλάβεις) ο οποίος μου είπε ότι πάσχω από διαταραχή πανικού. Φυσικά δεν τον πίστεψα. Έκανα μια σειρά από εξετάσεις που ΕΓΩ ζήτησα από το γιατρό να μου γράψει και όταν τελικά εξαντλησα τα πιθανα ενδεχόμενα, τον πίστεψα και πρόσπάθησα να ηρεμήσω... Μου έδωσε μια αγωγή αλλα την πήρα μόνο για λίγες μέρες, προσπάθησα να το ξεπεράσω μόνος. Και το ξεπέρασα μόνο όταν άρχισα να ασχολούμαι εντατικά με κάτι που μου άρεσε, και απασχολούσα το μυαλό μου. Την επόμενη φορά που το θυμήθηκα γελούσα με τις αρνητικές σκέψεις που έκανα.Ήταν η χειρότερη περίοδος της ζωής μου, αλλά πιστευω πως από τετοιες καταστάσεις βγαίνεις πιο δυνατός.
Άρη, όχι για να ευλογήσω τα γένια μας, αλλά υπάρχουν πολλοί ψυχολόγοι που κάνουν αξιόλογη δουλειά μέσω της ψυχοθεραπείας για τις αγχώδεις διαταραχές...αν χρειαστούν φάρμακα δε, νομίζω ότι οι ίδιοι αξιόλογοι ψυχολόγοι θα συμβουλέψουν τους ασθενείς τους να επισκεφθούν ένα ψυχοφαρμακολόγο.(υπάρχουν βέβαια πολλά ζώα σε όλους τους κλάδους, η τελευταία μου τραυματική εμπειρία ήταν με ψυχίατρο- και καλά ψυχοθεραπευτή, που έφυγα από το ιατρείο του σε χειρότερη κατάσταση απ' ότι μπήκα)[Απ. Άρη: Σωστό.]
παντα ημουν ψιλοσιχασιαρα αλλα οταν περασα στη σχολη μου (δημοσια υγιεινη) απογειωθηκα! εκει καθημερινα για αρρωστιες και συμπτωματα ακουγα! οταν διαβαζα στην εξεταστικη για λοιμωδη ή την επιδημιολογια (ενδεικτικα εκδοσεις παπαζηση λοιμωξεις και προληπτικα μετρα-χαριζανη) με το που ξεκιναγε η παραγαραφος με τα συμπτωματα μετραγα! οταν εφτανα στο χαρακτηριστικο συμπτωμα και δεν το ειχα ξεφυσαγα με ανακουφιση! δεν ειχα το ιντερνετ να πανικοβαλλομαι ενα σωρο ασθενειες που περιγραφονται στα βιβλια καταληγουν σε καρκινο! οταν γυρνουσα σπιτι απο τα τρενα και το μετρο επλενα τα χερια μου με αντιβακτηριδιακο σαπουνι και απο πανω οινοπνευμα! (συνηλθα και το εκοψα) εχω κολλημα και ετσι και με ακουμπησει αλλος ειδικα αγνωστος και ακομα χειροτερα ολιγον τι βρομερος υστεριαζω! οι φιλοι μου το ξερουν και δεν με ακουμπανε ουτε με φιλανε -και απαναταω στην κλασικη ερωτηση: με το αγορι μετα την υστερια κυριαρχουν αλλα και ξεχνιεμαι! ;) - βλεπω κοσμο στο δρομο να βηχει και μονο που δεν βλεπω τα μικροβια να ερχονται καταπανω μου! (το ξερετε οτι αρκουν μολις 7 σταγονιδια για να κολλησουμε τον κοινο ιο της γριπης? ε με τα χιλιαδες που αφηνουμε με το βηχα 7 δεν θα βρουν το δρομο τους καταπανω μου? ) αν δω (που τη βλεπω καθε μερα!) τη σιχαμενη συνηθεια που φτηνουν στο 1 μετρο απο εσενα ανακατευομαι! ειμαι αρκετα υποχονδρια αλλα εχω γινει ετσι επειδη ειμαι πολυ ευαισθητη και αρρωσταινω πανευκολα. οσες φορες το επαιξα ανετιλα κατεληξα ξαπλα μια εβδομαδα. εχω ιστορικο ασθματος και δεν με παιρνει να αρρωστησω βαρια, κοιμαμαι ορθια μια βδομαδα και με τις εισπνοες να ειναι προεκταση του χεριου μου. βεβαια μου εκανε και καλο στο γεγονος οτι χαρις στη σχολη μου μπορω αρκετα καλα να καταλαβω ποτε εχω στομαχοπονο και ποτε περιτονιτιδα! οτι δεν εχω σπασει ποτε μου τιποτα οχι απο τυχη αλλα επειδη εχω υψηλο ασβεστιο λογω του υποθυρεοειδισμου. οτι με τα αντισυληπτικα που παιρνω μπορει να παθω βλαβη στην υποφυση. και αλλα πολλα καλα και κακα. θα θελα καποια στιγμη να σταματησω να ειμαι τοσο περιεργη αλλα ταυτοχρονα να ανταλλαξω τον οργανισμο μου με εναν λιγοτερο σαπιο! :p προς το παρον ειδα παλι τη γνωστη διαφημιση κινητης τηλεφωνιας οπου ολοι ανταλλαζουν μικροβια και ενα ριγος με διαπερασε.....
χαχα στην εσκασα! με επιασε η αλλεργια της ανοιξης που μου εφερε δωρο μια ιωση και ειμαι με πυρετο και αλλα απολαυστικα πραγματα. η μοναδικη περιοδος που δεν εχω προβλημα αλλα καθομαι μεσα μην κολλησω τους αλλους! ΑΔΙΚΙΑ! :P
Έχω κι εγώ τις πετριές μου, αλλά οι υποχόνδριοι άνθρωποι μου ανάβουν τα λαμπάκια. Θα έπρεπε να ντρέπομαι που τους κάνω πέρα αλλά πόσα προβλήματα να φορτωθώ;
Μ' αρέσει που τα διαβάζουμε και γελάμε, λες και δεν πρόκειται να πεθάνουμε ποτέ!Αφού είναι σίγουρο ότι κάποτε θα πεθάνουμε, τότε γιατί να μην να συμπεράνουμε ότι πάσχουμε από θανατηφόρο νόσο;
Το ξέρουμε ότι θα πεθάνουμε (κάποτε). Νομίζω ότι όλο αυτό (το να είμαστε υποχόνδριοι) προκύπτει από το φόβο να πεθάνουμε τόσο νωρίς χωρίς να έχουμε προλάβει να κάνουμε όλα όσα θέλουμε ή όλα όσα αναβάλουμε για αύριο. Τουλάχιστον αυτό ισχύει σε μένα. :)
Πολλοί άνθρωποι δυστυχώς το περνάνε. Το έχω ζήσει για κάποια μικρό ευτυχώς διάστημα και είναι πραγματικά βασανιστικό. Το έλυσα μόνη μου μετά από πολλές εξετάσεις και πείθοντας το εαυτό μου ότι είμαι καλά.Ελπίζω να βοηθήσει το άρθρο και να παροτρύνει να αναζητήσουν βοήθεια όσοι όσοι τη χρειάζονται.
Μήπως έπρεπε να ρωτήσω εσένα για το πόσο βρώμικο είναι το κάτω μέρος του μπατζακιού κι όχι την Α, μπα; Δεν ήξερε να μου πει κι εξακολουθώ να πλένω συνεχώς τα χέρια μου...Χωρίς πλάκα, σ' ευχαριστώ για την όμορφη ανάρτηση. Το να μοιραστείς μαζί μας κάτι τόσο προσωπικό είναι μια μορφή συμπαράστασης!