ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Επιστολή Αναγνώστη: ''Συνέβη στο τρόλεϊ με αριθμό 15, στρίβοντας απ' την Πατησίων στη Λ. Αλεξάνδρας''

Επιστολή Αναγνώστη: ''Συνέβη στο τρόλεϊ με αριθμό 15, στρίβοντας απ' την Πατησίων στη Λ. Αλεξάνδρας'' Facebook Twitter
19

αθηναϊκό τρόλεϊ, το 1981

Δημοσιεύω επιστολή Αθηναίου αναγνώστη που περιγράφει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία του.

(τα στοιχεία του είναι στη διάθεση του LIFO.gr - όχι ότι έχουν σημασία)

Τι είναι άνθρωπος;
Τι είναι πολιτισμός;
Τι είναι παιδεία και τι αγωγή;

Εγώ θα σας πω...

Βρίσκομαι στο τρόλεϊ με αριθμό 15 και στρίβουμε από την Πατησίων στη Λ. Αλεξάνδρας.
Στη επόμενη στάση διακρίνω πάρα πολλούς ανθρώπους, κυρίως γυναίκες,από την Αφρική με ενδυμασία ανάλογη της καταγωγής τους (μαντίλια κ.α.)


Το τρόλεϊ σταματά και γεμίζει με αυτές τις γυναίκες. Περίπου 20 πανέμορφες, χαμογελαστές, μαύρες γυναίκες γεμίζουν το τρόλεϊ.


Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δω τις αντιδράσεις των υπόλοιπων επιβατών.


Τρομαγμένοι... Οι μητέρες κράτησαν γερά τα παιδιά τους από το χέρι και οι ηλικιωμένοι έσφιξαν τις τσάντες τους και τα σακάκια τους.

Μία κοπέλα η οποία κάθεται μπροστά μου έχει καρφώσει το βλέμμα της πάνω σε μία κοπέλα από την Αφρική.
Ξαφνικά την πλησιάζει ένας Αφρικανός και τη ρωτάει...”Τι είναι περίεργο; Τι κοιτάς;”

Η κοπέλα σαστίζει και λέει... “Τίποτα απλά είναι κάτι που δεν έχω ξαναδεί και μου έκανε εντύπωση”
Τότε λοιπόν πλησιάζει και η κοπέλα με την ενδυμασία και ξεκινούν με τον άντρα να εξηγούν στην κοπέλα τους λόγους για τους οποίους φορούσαν αυτά τα ρούχα.

Κάποια γιορτή είχαν σε ένα ξενοδοχείο εκεί κοντά στην Αλεξάνδρας και γι' αυτό είχαν μαζευτεί πολλοί μαζί.

Εκείνη τη στιγμή πλησιάζει μια κυρία από τα δίπλα καθίσματα και αρχίζει να κάνει τις δικές της ερωτήσεις στις κοπέλες και στον άντρα από την Αφρική.


Αυτοί με τεράστια περηφάνια αρχίζουν να εξιστορούν ιστορικά και θρησκευτικά τους λόγους της ενδυμασίας τους.

Τότε ξανακοιτώ τους υπόλοιπους επιβάτες. Ήταν η πρώτη φορά που δεν ήθελα το τρόλεϊ να φτάσει στη στάση μου.


Όλες οι κοπέλες με την συγκεκριμένη ενδυμασία από την Αφρική χαμογελούν γιατί κάποια κοπέλα θέλησε να μάθει 5 πράγματα γι' αυτούς, για τον τόπο τους, για την ιστορία τους, για τον τρόπο ζωής τους. Ήξεραν ότι σε 2 στάσεις έπρεπε να κατέβουν, οπότε πλησίασαν κι άλλες κοπέλες και όλες μαζί έλυναν μία μία τις απορίες των δύο γυναικών. Ήθελαν να τις λύσουν όλες!

Οι υπόλοιποι επιβάτες μπορεί να μην εξέφρασαν τις δικές τους απορίες αλλά δεν ήταν πια τρομαγμένοι.
Τα δάχτυλα ηρέμησαν και σταμάτησαν να σφίγγουν τις τσάντες. Και τα μάτια σταμάτησαν να κάνουν βόλτες ώστε να πιάσουν κάποιον στα πράσα την ώρα που βουτάει ένα πορτοφόλι.
Οι επιβάτες πλέον δεν φοβούνταν...

Δυστυχώς, όμως το τρόλεϊ έφτασε στον τερματισμό του...Δεν μπορούσε να συνεχίσει για μια ζωή...;
Ίσως κάποια στιγμή στη διαδρομή να καταφέρναμε να γίνουμε και φίλοι, να ανταλλάξουμε τηλέφωνα, να μάθουμε περισσότερα για την Αφρική, για τον πολιτισμό, για την ιστορία και τη θρησκεία τους.
Να μάθουμε γενικώς...

Ήξερα πως τα ΜΜΕ κάνουν ότι μπορούν για να προωθήσουν το ρατσισμό και την τρομοκρατία απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό.


Δεν φανταζόμουν όμως ότι 5 λεπτά τέτοιων στιγμών αρκούν για να γκρεμίσουν τους ψεύτικους φόβους μας.


ΤΕΛΙΚΑ...

Τι είναι πολιτισμός;
-Πολιτισμός είναι να θες να γνωρίσεις και άλλους πολιτισμούς.

Τι είναι παιδεία και τι αγωγή;
-Παιδεία και αγωγή είναι να δίνεις χώρο στο διαφορετικό.

Τι είναι άνθρωπος;
-Δεν ξέρω ακόμα... Πάντως εγώ αισθάνθηκα άνθρωπος ανάμεσα σε ανθρώπους μέσα στο τρόλεϊ!

19

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

16 σχόλια
Ευτυχώς που δεν ήταν οι μουσουλμάνοι νιγηριανοί συμπατριώτες τους μεσα στο τρόλευ.Αυτοί θα τις πωλούσαν για 12 δολλάρια για να γίνουν μάνες του Ισλάμ στα 12.http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=429038
Εγώ που μένω σ' αυτές τις περιοχές και χρησιμοποιώ τα μέσα μεταφοράς δεν έχω δει πουθενά τέτοια περιστατικά. Οι επιβάτες είναι κυρίως ξένοι όλων των εθνικοτήτων και χρωμάτων και κανένας δεν δίνει σημασία. ο καθένας κοιτάζει τη δουλειά του. Δεν ξέρω σε ποια εποχή αναφέρεται το κείμενο αλλά νομίζω ότι αν κατοικείς Πατήσια και Κυψέλη τα χεις ξεπεράσει πια αυτά τα διαφυλετικά. (Εκτός αν μένεις σε προάστιο και έρθεις τυχαία. Άλλο αυτό)
Να'σαι καλά, όποιος κι αν είσαι εσύ που αποφάσισες να το μοιραστείς μαζί μας. Ναι, οι μικρές εικόνες που εντοπίζει κανένας αξίζει να μεταφέρονται, και να μοιράζονται, ασυζητητί! Καλή συνέχεια
Ο αληθινός πολιτισμός,δεν έχει ούτε σημαίες ούτε σύνορα.Η διαφορετικότητα δεν είναι κακό,η Φύση είναι γεμάτη από διαφορετικά όντα που συμβιώνουν ειρηνικά.Άλλωστε η διαφορετικότητα είναι που δίνει ενδιαφέρον στη ζωή. Είναι τόσο απλό, πιο απλό δεν γίνεται.Και επειδή είμαι φύση αισιόδοξος άνθρωπος,θέλω να πιστεύω οτι ακόμα και αυτοί που σφίγγουν ενστικτώδικα τις τσάντες στους στη θέα ενός ξένου,μελαμψου ατόμου,κατά βάθος είναι θύματα ενός ρατσισμού κατευθυνόμενου και όχι αυθόρμητου.Εξαιρετικό και συγκινητικό κείμενο.
Απλούστατα κρίνουμε εντελώς από εμφάνιση. Ένας κουστουμαρισμένος μαύρος, όμορφος και ευθυτενής, με αέρα και χαρτοφύλακα θα αντιμετωπιστεί με ευγένεια και σεβασμό -μπορέι και να είναι διπλωμάτης των ΗΠΑ, μπορεί σπορτς μάνατζερ κλπ -πολύ καλύτερα εν πάσει περιπτώσει από τον ταλάιπωρο με τη σαγιονάρα που κόβει βόλτες στη Μενάνδρου. Το ίδιο όμως ισχύει και για τον αντίστοιχο λευκό.
Πολλοί επηρεάζονται από την εμφάνιση. Άλλοι από τη μυρωδιά. Αυτό που πιο πολύ μ' ενοχλεί σε γειτονιές σαν τη Μενάνδρου είναι η δυσωδία. Εικόνες από φτωχογειτονιές στο Μπαγκλαντές λίγο ή πολύ έχουμε δει... Η tv όμως πώς να αποδώσει τη μυρωδιά που επικρατεί στη Ντάκα ή ακόμα και στο Παρίσι; Σας έχει τύχει να μπαίνετε σε βαγόνι του μετρό τίγκα στους λιγδο-κοστουμαρισμένους παριζιάνους υπαλλήλους που σχολάνε κι έχουν πιει και το κρασάκι τους στο κολατσιό; Συχνά κρατάς τη μύτη σου από τη μπόχα...
Ρε μας δουλεύετε; Από τις διαφορετικές ενδυμασίες γυναικών έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα εδώ;;; Σοβαρά;;; Είναι όλα λοιπόν τόσο ειδυλλιακά κι ο κοσμάκης τόσο αστοιχείωτος, μικρόψυχος και νευρασθενής που φοβάται γελαστά κορίτσια;;; Και βρήκατε ευκαιρία για νεοταξίτικο κήρυγμα επιπέδου νηπιαγωγείου; Πολιτισμός είναι οι άλλοι πολιτισμοί, παιδεία το ίδιο, αγωγή, παρομοίως, σιγά τ' αποφθέγματα! Σάπισε το μούλτι κούλτι κι εσείς ακόμα το χαβά σας.Κι όσο για το αν υπάρχουν ανώτεροι και κατώτεροι πολιτισμοί, αυτό θα το απαντήσουν μόνο τα θύματα εκάστου. Μόνο τα θύματα δικαιούνται να κρίνουν. Για παράδειγμα τα κοριτσάκια που υφίστανται κλιτορειδεκτομή ας πούμε ή οι γυναίκες που δεσμεύονται από βουντού να εκπορνεύονται σε όλη τους τη ζωή και τα φράγκα να τα παίρνουν οι μάγκες ή τα παιδάκια που οι γονείς τους τα γεννάνε μόνο και μόνο για να τα βγάζουνε στη ζήτα και στο κλαρί.Αλλά αυτά δε σας συγκινούν βέβαια, έχετε μάθε μόνο να παπαγαλίζετε την κασέτα "ευαισθησίας" τύπου Χίλαρυ. ΥΣ Το περιστατικό κι εμένα θα μ' άρεσε αλλά το "ηθικόν δίδαγμα" που θα έβγαζα θα ήταν το αντίθετο: Να λοιπόν που δεν υπάρχει ρατσισμός και ως τέτοιον οι επιτήδειοι πλασάρουν την απελπισμένη διαμαρτυρία του φτωχόκοσμου για τα κινέζικα μαρτύρια που βιώνει...Κι επ' ευκαιρία, για το αδυσώπητο απαρτχάϊντ μεταξύ Π.Ψυχικού π.χ. και κεντρικών φτωχογειτονιών θα μιλήσει κανείς;
Συγχαρητήρια!Με το ηθικό δίδαγμα στο οποίο κατέληξες κέρδισες μία θέση VIP στην επιτροπή κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που θα πάρει μέρος και η γυναίκα του Μιχαλολιάκου!Και εις κατώτερα.
Πριν από μερικά χρόνια βρισκόμουν στην οδό Φωκ. Νέγρη για κάποια δουλειά. Δύο νεαρές γύρω στα 14-16, Αφρικανές, περπατούσαν δίπλα μου. Συζήταγαν για το σχολείο, κάτι για την εκδρομή της τάξης. Κάποια στιγμή από την άλλη κατεύθυνση έρχεται ένας ένας Αφρικανός άντρας. Σταματά μπροστά μας. Αυτός προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί με τα κορίτσια στην δική του γλώσσα. Οι κοπέλες δεν καταλάβαιναν. Ο κύριος προσπάθησε στα αγγλικά. Πάλι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν. Τότε λέει με αγανάκτηση η μία κοπέλα, μόνο Ελληνικά ξέρουμε!
Πραγματκά ανατρίχιασα αλλά από ... συγκίνηση, ευχαρίστηση, ανακούφιση όλα αυτά μαζί! Να είναι καλά ο άνιρωπος που είχε την ευαισθησία να στείλει τι κείμενο γιατί συμβαίνουν μικρά όμορφα περιστατικά μέσα στη γενική καντύφλα και δεν τα παίρνουμε πρέφα.
Aυτό ακριβώς συμβαίνει όταν ο κόσμος γνωρίζει ο ένας τον άλλο, όταν καταλαβαίνουμε ότι δεν υπάρχει χειρότερος και καλύτερος πολιτισμός, απλά διαφορετικός πολιτισμός.Και γι'αυτό ακριβώς το λόγο δε θέλουν να έχουμε και πολλές επαφές με άλλους πολιτισμούς και ανθρώπους από άλλες χώρες: γιατί αν καταλάβουμε κάποια στιγμή ότι όλοι, μαύροι, λευκοί, κίτρινοι είμαστε κατα βάση ίδιοι, τότε πώς θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τους φόβους μας προς όφελός τους;
Πραγματικα περιμενα το χειροτερο διαβαζοντας τον τιτλο, αλλα η συνεχεια ηταν αρκετα ανακουφιστικη. Μεσα σε ολες τις ειδησεις για ρατσισμο και ξενοφοβια ηταν ενα ευχαριστο διαλλειμα.