"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό Facebook Twitter
1

[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

Εγκαινιάστηκε, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η έκθεση ΡΙΦΛΕΞ.

 

Τέσσερις δημιουργοί από την Θεσσαλονίκη, ένας φωτογράφος, ένας σχεδιαστής, ένας performance artist και ένας ποιητής, ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να επινοήσουν, να κατασκευάσουν και να χαρτογραφήσουν εικαστικές – και όχι μόνο, συνθέσεις.

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό Facebook Twitter

5 όψεις / τοπίο +σώμα

 

Η πρώτη τους έκθεση αποτελεί μία εικαστική συνθήκη.

"Ο performer παγιδεύεται στην ελευθερία του φακού. Το ποιητικό υλικό μετοικεί σε μια υλική επιφάνεια. Το σχεδιαστικό αντικείμενο κατοπτρίζει. Τα χωριστά έργα κάθε ενότητας σκέπει μια κοινή θεματική. Ο θεατής εισάγεται σε οπτικούς χώρους, στο πλάτος των ερεθισμάτων τους. Η εικόνα γίνεται απτή συνομιλία."

 

Οι ίδιοι μας εξηγούν καλύτερα

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό Facebook Twitter

 

Γιατί "ΡΙΦΛΕΞ"

 

"ΡΙΦΛΕΞ καταρχήν θα πει αντανακλαστικό, αυτόματες δηλαδή αντιδράσεις που ξεκινούν από το υποσυνείδητο.

Με αυτό στο μυαλό μας, μαζευτήκαμε τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι με στόχο να γίνουμε ένα σώμα και να αποκτήσουμε την ίδια οπτική των πραγμάτων, τον ίδιο τρόπο επίλυσης προβλημάτων, και πάνω απ' όλα τον ίδιο τρόπο αντίδρασης σε διάφορες καταστάσεις.

Πεποίθηση της ομάδας, που λειτουργεί ως ένα σώμα, είναι πως τα καλλιτεχνικά αντανακλαστικά πρέπει να συντονίζονται, να ετεροχρονίζονται και να δοκιμάζονται σε παράλληλες φόρμες, κοινωνικές δομές και νοηματικά πεδία.

Οι βασικοί μας στόχοι είναι δύο:

-Να προβληματιστούμε και να προβληματίσουμε με το έργο μας

-Να δοκιμαστούμε και στο τέλος να αποδείξουμε ότι κάτω από ένα κοινό στόχο, μπορούν ετερόκλητοι άνθρωποι να δημιουργήσουν κάτι εκ νέου, κάτι παρθένο, κάτι το οποίο θα περιλαμβάνει όλα εκείνα τα ουσιαστικά και διεργερτικά στοιχεία της διαφορετικότητας του καθενός.

Τι θα δούμε στην έκθεση

Η έκθεση αποτελείται από πέντε διαφορετικές θεματικές.
Θεματικές οι οποίες αποτελούν ταυτόχρονα και σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, θέτουν προβληματισμούς, προτείνουν, παροτρύνουν.

O καθένας από εμάς όρισε μια θεματική και όλοι μαζί δουλέψαμε πάνω σε αυτές και τις αποδώσαμε ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Ο κόσμος θα δει φωτογραφία, performance art, θα διαβάσει ποίηση, design γενικότερα, social design και surface design ειδικότερα.

Κάποια από τα έργα είναι διαδραστικά και προϋποθέτουν την συμμετοχή το κοινού.

Το κάθε έργο είναι στην ουσία η αντανακλαστική αντίδραση του καθενός μας πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό Facebook Twitter
"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό Facebook Twitter
"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό Facebook Twitter
"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό Facebook Twitter
"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό Facebook Twitter
"ΡΙΦ*ΛΕΞ" σημαίνει αντανακλαστικό Facebook Twitter

Οι ΡΙΦΛΕΞ είναι:

 

O Αλέξανδρος Πλωμαρίτης (performance artist ) γεννήθηκε στην Καστοριά και μεγάλωσε στη Θάσο. Το 2000 έφυγε για την Αγγλία για σπουδές και παρέμεινε στο Λονδίνο μέχρι το 2008. Απο το 2007 ασχολείται ενεργά με τη τέχνη της performance. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αντώνης Γιαννόπουλος (σχεδιαστής) γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Σπούδασε graphic design στη Θεσσαλονίκη και ζεί εκεί τα τελευταία 14 χρόνια. Δίνει έμφαση στην τυπογραφία και στην εικονογράφηση.

Ο Θανάσης Σταθόπουλος (φωτογράφος) γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε μηχανικός τροφίμων στο ΑΠΘ και εργάζεται στη βιομηχανία τροφίμων τα τελευταία 9 χρόνια. Ασχολείται με τη φωτογραφία τα τελευταία 2 χρόνια. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Ο Ζαφείρης Νικήτας (ποιητής) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Νομική και Θέατρο στο ΑΠΘ. Είναι ποιητής, σκηνοθέτης και performance artist. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

*Info

 

"ΡΙΦΛΕΞ"

Επιμέλεια Έκθεσης: Θούλη Μισιρλόγλου

Πού: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Δ.Ε.Θ, Θεσσαλονίκη

Διάρκεια: 18 Ιουνίου –  14 Σεπτεμβρίου 2014

 

 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Είναι προφανἐς πως με την λἀθος λἐξη ῾῾ Αντανακλαστικἀ ῾῾ αναφἐρεστε στα ῾῾ Ανακλαστικἀ ῾῾ . Γιἀ παρἀδειγμα, τα αντανακλαστικἀ (μἰα στρογγυλἠ κυψἐλη κὀκκινου συνἠθως χρὠματος) θα τα βρἠτε στο πἰσινὀ φτερὀ ενὀς ποδηλἀτου ὀπου αντανακλἀται το φως των αυτοκινἠτων την νὐχτα, επισημαἰνοντας στο σκοτἀδι την παρουσἰα του ποδηλἀτη. Ὀλες δε, οι πινακἰδες των δρὀμων εἰναι φτιαγμἐνες με υλικἀ που αντανακλοὐν το φως. Οι αυτὀματες, ανεξἐλεγκτες και σπασμωδικἐς αντιδρἀσεις μἐλους του σὠματος (ὀχι αποκλειστικἀ του ανθρὠπινου και μὀνο σὠματος) απὀ διἐγερση ενὀς νεὐρου, εκκωφαντικοὐ ἠχου ἠ λαμπεροὐ φωτὀς, λἐγονται: Ανακλαστικἀ. (Πχ: Αυτὀ ποὐ ακολουθεἰ ὀταν κτυπἠσει ελαφρἀ, το σφυρἀκι τοὐ Νευρολὀγου, το γὀνατο).