Για τους Γάλλους η συζυγική απάτη αποτελεί ένα λογοτεχνικό και καθημερινό είδος που μοσχοπουλιέται προς κάθε κατεύθυνση. Όταν, μάλιστα, ο άνδρας έχει σχέση ιδιοκτησίας με τη Γαλλική Προεδρία, τότε τα πράγματα όχι μόνο δεν περιορίζονται στον ιδιωτικό βίο αλλά κατά κύματα φτάνουν ως τα πέρατα της χώρας. Ο Σαρκοζί, ερωτευμένος κι αυτός μέχρι αυτοθυσίας, είχε τη νοημοσύνη να διασώσει την πανέμορφη σύζυγό του από τον διασυρμό. Η Κάρλα Μπρούνι με άλλα λόγια κινήθηκε με σύνεση, ενώ αντίθετα η Ζιλί Γκαγιέ τα έκανε θάλασσα πλατιά, εκθέτοντας τον Φρανσουά Ολάντ ως κακό σύζυγο, πατέρα, Πρόεδρο και ό,τι βάλει ο νους του γαλλικού λαού που δεν παρεξηγεί –ολαλά! – παρόμοια φερσίματα, με τη διαφορά ότι ο ερωτιάρης Πρόεδρος οφείλει να μην αφήνει ίχνη, και μάλιστα ίχνη λέοντος ή τίγρεως.

 

Όσο για τη Ζιλί Γκαγιέ, είναι βέβαιο ότι ανταποκρίνεται στην εικόνα της χειραφετημένης γυναίκας. Στα 41 της χρόνια, κρατάει από εύπορη οικογένεια, είναι ηθοποιός με 90 ταινίες στο ενεργητικό της, κατέχει τρεις εταιρείες παραγωγής – τι άλλο να ζητήσει ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας; Πιθανότατα, ο Πρόεδρος θα ήθελε κάποια διακριτικότητα από τον Σαρκοζί, που δεν κρύβει τα λόγια του: «Ο Ολάντ γελοιοποίησε τη γαλλική προεδρία φορώντας κράνος για να μπορεί να συναντά νυχτιάτικα την ερωμένη του...».

 

 

 

Συνάμα, η επιτυχία του στον ερωτικό τομέα δεν τον εμπόδισε να προκαλέσει ενθουσιασμό με τα οικονομικά του σχέδια σε Βερολίνο και Βρυξέλλες: φοροελαφρύνσεις 35 δισ. ευρώ ετησίως, περιορισμός της γραφειοκρατίας, περισσότερες προσλήψεις και περικοπές των δημόσιων δαπανών κατά 15 δισ. εφέτος κ.λπ. Ο γαλλικός Τύπος δεν ασχολήθηκε με τον ιδιωτικό του βίο: ο Ολάντ επιβάλλει στην Αριστερά την επιχείρηση, όσο για τη δεξιόστροφη «Φιγκαρό», μιλούσε για λεκτική στροφή 180 μοιρών. Πόσο ευτυχής θα ήταν ο Πρόεδρος, αν δεν είχε διαρρεύσει το σίριαλ που τον εμφανίζει μοτοσικλετιστή με κράνος να αναμένει την ερωμένη του...

 

Απομένει –όπως γίνεται πάντα σε παρόμοιες συμφορές– η σύζυγος που έχει απομονωθεί σε κλινική για να συνέλθει, καθώς φορτώνεται όλη τη χασούρα που κάποιες φορές οδηγεί στις χειρότερες λύσεις, μη εξαιρουμένης της αυτοκτονίας. Μεγάλη συμμετοχή στην ανάδειξη του σκανδάλου είχε ο Σεμπαστιάν Βαλιελά που άλλοτε, στις μέρες του Μιτεράν, είχε αποκαλύψει τη Μαζαρίν, ξώγαμο κορίτσι του Μιτεράν. Το ίδιο πάνω κάτω έγινε και τώρα.