Θα θυμάστε, ίσως, τον Απρίλιο που μας πέρασε, τα ταρατατζούμ με την επανέναρξη των εργασιών για την εθνική οδό Κορίνθου-Πάτρας. Το μακαρίτικο το success story ήταν ακόμα τότε στα ντουζένια του και Σαμαράς - Βενιζέλος είχαν ταξιδέψει μέχρι το Ζευγολατιό για το πανηγύρι. Στην πραγματικότητα, τα έργα δεν ξεκίνησαν ποτέ, επρόκειτο για στημένη παράσταση: οι οργανωτές είχαν επιστρατεύσει κάποιους Ρομά με τα Ντάτσουν τους, που παρίσταναν τους υποεργολάβους!

 

Ούτε φύλλο δεν κουνιέται σήμερα στην –ο Θεός φυλάξοι– εθνική. Όταν φυσάει πολύ, τα μπάζα και οι σκόνες από τα παρατημένα εργοτάξια σχεδόν τυφλώνουν τους οδηγούς, που εξακολουθούν φυσικά να πληρώνουν 3 ευρώ και 10 λεπτά για διόδια ενός δρόμου που για να τον διασχίσεις, καλό είναι να έχεις 3 ζωές, όπως στα PlayStation.

 

Η παραπάνω κοροϊδία μοιάζει ίσως πλημμέλημα μπροστά στα όσα συμβαίνουν καθημερινά στη χώρα, όπως η διάλυση των πανεπιστημίων και της δημόσιας Υγείας. Εξηγεί, όμως, γιατί ο κ. Σαμαράς έσπευσε να καλύψει τον κ. Βενιζέλο στην υπόθεση των ανάπηρων υποβρυχίων που σκουριάζουν στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, παρά τις σχετικές κραυγές περί σκανδάλου που έβγαζε η ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μοιάζουν όλο και περισσότερο με τους δύο δραπέτες της αξέχαστης κωμωδίας του Στάνλεϊ Κράμερ: οι δυο κατάδικοι, ο Τόνι Κέρτις και ο Σίντνεϊ Πουατιέ, μισούν ο ένας τον άλλο, αλλά μετά την απόδρασή τους θα βρεθούν δεμένοι με μια αλυσίδα από την οποία δεν μπορούν να απαλλαγούν. Από την τύχη του ενός κρέμεται η ζωή και η ελευθερία του άλλου.

 

Γι' αυτό ακριβώς οι φωνές και οι απειλές για ρήξη με την Τρόικα και πρόωρες εκλογές είναι για τα μάτια του κόσμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν τις θέλει με τίποτα γιατί γνωρίζει ότι, σε κατάσταση ακραίας πολωτικής διαμάχης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του περνάει δεν περνάει το 3%. Εξού η κίνηση των 59 και το κόμμα της Ελιάς, πίσω από το οποίο θα κρυφτεί η Χαριλάου Τρικούπη στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο δε πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι ακόμα και το κόμμα του να έρθει πρώτο σε περίπτωση εκλογών –πράγμα εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς ούτε η «επιχείρηση Χρυσή Αυγή» αποδίδει δημοσκοπικούς καρπούς– δεν θα έχει με ποιον να κυβερνήσει. Ο σύμμαχός του θα έχει καταστραφεί, η δε «σοβαρή» Χρυσή Αυγή βρίσκεται ήδη στη φυλακή.

 

Άλλωστε, τους δύο κυβερνητικούς αλυσοδεμένους ενώνει και ένα άλλο μυστικό. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει με τίποτα εκλογές στην Ελλάδα από τη στιγμή που υπάρχει πιθανότητα να τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ: το τελευταίο πράγμα που η καγκελάριος θέλει να δει είναι τον Τσίπρα να προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014 που η Ελλάδα θα έχει την προεδρία. Τώρα που οι γερμανικές εκλογές τελείωσαν, θα μπορούσε να επιτρέψει πρόωρες εκλογές, μόνο αν η νίκη των «συμμαχικών» δυνάμεων θα ήταν εξασφαλισμένη. Όμως, τέτοια βεβαιότητα δεν προκύπτει από πουθενά, με δεδομένο ότι το 50% αυτών που ερωτώνται στις δημοσκοπήσεις αρνούνται να δηλώσουν τι θα ψήφιζαν σε περίπτωση εκλογών.


Το μυστικό των δύο δραπετών είναι ότι η τύχη τους εξαρτάται από τη Μέρκελ και τους δανειστές. Χάρη στις δόσεις τους διατηρούνται στην εξουσία, ενώ ψηφίστηκαν ακριβώς επειδή εγγυήθηκαν ότι θα τις εξασφαλίσουν. Το μεγάλο λάθος που διέπραξαν είναι ότι δεν διαπραγματεύτηκαν το παραμικρό, ούτε εκμεταλλεύτηκαν τη γερμανική προεκλογική περίοδο, όταν η Άνγκελα ήθελε να αποφύγει κάθε ελληνικό ατύχημα. Αντίθετα, της προσέφεραν στο πιάτο το φανταστικό success story, που με τη σειρά της πούλησε στους Γερμανούς ψηφοφόρους. Αρκέστηκαν σε υποσχέσεις της «νονάς» και τώρα φωνάζουν ότι εξαπατήθηκαν.

 

Αφού κέρδισε τις εκλογές, η τελευταία τούς μεταχειρίζεται σαν στυμμένη λεμονόκουπα και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ευρωπαϊκή πτέρυγα της Τρόικας εμφανίζεται περισσότερο αδιάλλακτη από το ΔΝΤ, πιέζοντας για επιπλέον μέτρα. Νέα πακέτα λιτότητας είναι όμως πολύ δύσκολο να περάσουν ακόμα και από τη σημερινή Βουλή και γι' αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί κάποιο ατύχημα: τους δύο εταίρους να χωρίσουν πρόωρες εκλογές, παρότι δεν τις θέλει κανείς. Το πιο πιθανό όμως είναι η ιστορία να τελειώσει όπως στην κινηματογραφική ταινία: οι δύο δραπέτες σώζονται από το αγριεμένο πλήθος που θέλει να τους λιντσάρει κι ύστερα ο ένας πεθαίνει στην αγκαλιά του άλλου.