Η Άνοιξη μέσα από την κλασική μουσική και τη τζαζ

 Η Άνοιξη μέσα από την κλασική μουσική και τη τζαζ Facebook Twitter
0

 Η Άνοιξη μέσα από την κλασική μουσική και τη τζαζ Facebook Twitter

 

[Από τη Λένα Φουτσιτζή]

 

Για εμάς, Άνοιξη σημαίνει αλλαγές στη ντουλάπα, περισσότερο ξεσκόνισμα, τα πρώτα κοντομάνικα, τραπεζάκια έξω και για τους άτυχους, αλλεργίες. Σε παλιότερες εποχές, όχι πολύ παλιές, η Άνοιξη συνοδευόταν από μια αίσθηση εξαπάτησης του θανάτου, που ήταν περισσότερο ρεαλιστική παρά συμβολική. Το «βγάλαμε και αυτόν το Χειμώνα» σήμαινε ότι οι προμήθειες έφτασαν και κανείς δεν πέθανε από την πείνα, κανείς δεν πέθανε από το κρύο, κανείς δεν πέθανε από ένα κρυολόγημα που κατέληξε σε πνευμονία. Οι επόμενοι μήνες θα ήταν γεμάτοι με δουλειά, αλλά ο παγερός Χάρος είχε πάρει αναβολή για μια ακόμη χρονιά.

 

 Η Άνοιξη μέσα από την κλασική μουσική και τη τζαζ Facebook Twitter

 Η Άνοιξη μέσα από την κλασική μουσική και τη τζαζ Facebook Twitter

 

Η χαρά της ζωής που συνεχίζεται και η ανακούφιση της επιβίωσης έχουν αποδώσει στην Άνοιξη άφθονους συμβολισμούς και γιορτές που εμφανίζονται σε όλες τις θρησκείες και σε όλους τους πολιτισμούς. Η μουσική, η τέχνη που συνδέεται πιο άμεσα με το υποσυνείδητο, έχει υμνήσει την επανεκκίνηση με ύμνους που εκφράζουν τον θρίαμβο και την ελπίδα, τόσο έντονους που δε χρειάζονται άλλη εισαγωγή.

 

 

Ανοίξτε τα παράθυρα, τερματίστε τα ηχεία και απολαύστε ένα playlist που υποδέχεται την Άνοιξη με τζαζ και κλασική μουσική.

 

Προσωπικά αγαπημένα: το 8. "Rustle of Spring" ή Frühlingsrauschen, του Νορβηγού Christian Sinding, από το 1896, προορισμένο για διασκέδαση και ήταν ιδιαίτερα αγαπητό στις ΗΠΑ. Το «θρόισμα», η ανησυχία της Άνοιξης που υπονοείται από τον τίτλο, αντικατοπτρίζεται στη ρευστότητα της διαδοχής των ήχων. Ακούστε επίσης το 11. 'Spring can really hang you up the most' που μιλάει για την μελαγχολία της Άνοιξης, μετά από έναν χαμένο έρωτα.

 

Spring, this year has got me feeling like a horse
That never left the post
I lay in my room
Starring up at the ceiling
Spring can really hang you up the most

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ