Στη Γαλλία θα ψήφιζα τον Olivier Besancenot

Στη Γαλλία θα ψήφιζα τον Olivier Besancenot Facebook Twitter
Στην Ελλάδα, καλεσμένος του ΣΥΡΙΖΑ. Φωτ. 'Αγγελος Εξάγγελος.
0

Στη Γαλλία θα ψήφιζα τον Olivier Besancenot

 

Στη Γαλλία θα ψήφιζα τον Olivier Besancenot Facebook Twitter
Συγκέντρωση στην Τουλούζη το 2007 για της προεδρικές εκλογές.

Συνέντευξη του Olivier Besancenot στην δημοσιογράφο του εβδομαδιαίου περιοδικού Le Nouvel Observateur, Sarah Halifa-Legrand (26.01.2015) :

(...) Μπορεί η γαλλική ριζοσπαστική αριστερά να επωφεληθεί από το ελληνικό και το ισπανικό πείραμα ;

Η ευκαιρία είναι κολοσσιαία. [Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ] μπορεί να ταρακουνήσει και να αναζωογονήσει το γαλλικό πολιτικό βίο. Εναπόκειται σε μας να συσπειρωθούμε γύρω από τρεις απλούς άξονες : ενός διεθνισμού που προστατεύει από έναν αποκρουστικό και θανατερό σοβινισμό ; ενός αντικαπιταλισμού που θα μας φέρει σε ρήξη με τις καθεστωτικές εξουσίες ; ενός σχεδίου άμεσης δημοκρατίας που θα μας κρατά σε καλή απόσταση από τους επαγγελματίες πολιτικούς.

Ανησυχείτε μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos αναγκαστούν να κάνουν συμβιβασμούς με την Τρόικα, κινδυνεύοντας έτσι να απογοητεύσουν τους ψηφοφόρους τους ;

 

Οι προτάσεις τους αναμιγνύουν καθαρά αντικαπιταλιστικά μέτρα με κλασικές ρεφορμιστικές λύσεις. Αλλά τα πάντα δεν συνοψίζονται σ' ένα πρόγραμμα. Η ουσία βρίσκεται στις σχέσεις που θα διαμορφωθούν ή όχι ανάμεσα στα κόμματα αυτά και τις εθνικές και ευρωπαικές ολιγαρχίες. Για παράδειγμα, η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει τα "μνημόνια" προκαλεί την οργή της Τρόικας, διότι γι' αυτήν θα επρόκειτο για ένα απαράδεκτο προηγούμενο. Με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η αναμέτρηση αυτή θα οδηγηθεί είτε στην ευθυγράμμιση της ηγεσίας του κόμματος, είτε σε μία νέα πολιτική και κοινωνική ριζοσπαστικοποίηση στην Ελλάδα. η κατάσταση είναι ανοιχτή και συναρπαστική.

Στη Γαλλία θα ψήφιζα τον Olivier Besancenot Facebook Twitter
Με το ποδηλάτο του ταχυδρόμου πριν τη μεταθεσή του πίσω από τα ταμεία.

Το 2007, ο Olivier Besancenot, ως υποψήφιος της LCR (Επαναστατικός Κομμουνιστικός Σύνδεσμος), είχε έρθει πέμπτος στις προεδρικές εκλογές μετά τους Νικολά Σαρκοζί, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, Φρανσουά Μπαϊρού και Ζαν-Μαρί Λεπέν, έχοντας λάβει 1,5 εκατομμύρια ψήφους (4,08%). 'Οταν το 2009 η LCR έδωσε τη θέση της στο NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα), ο Besancenot προτίμησε για ένα μεγάλο διάστημα μία λιγότερο προβεβλημένη θέση, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις -και το ίδιο του το κόμμα- πιέζουν για να αναλάβει πάλι έναν πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική εκπροσώπηση του κόμματος.

Στη Γαλλία θα ψήφιζα τον Olivier Besancenot Facebook Twitter
Διεθνής συνάντηση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τον Μάρτη του 2012. Μεταξύ των ομιλητών του τριημέρου ο Olivier Besancenot και ο... συμμαθητής μου François Sabado, επίσης μέλος της ηγεσίας του NPA (βλ. παλαιότερο ποστ με την φωτ. της τάξης μας -10.12.2014- Ο François κάθεται δίπλα μου στην τελευταία σειρά με το μαύρο γάντι).

"Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κινημά του, ο ταχυδρόμος [ο Olivier Besancenot συνεχίζει ως και σήμερα να εργάζεται στο γαλλικό ταχυδρομείο] θέλει να πιστεύει στις δυνατότητες μιας ανάκαμψης. "Ο δρόμος είναι στενός, αλλά ανοίγει πολύ γρήγορα. 'Οταν βλέπουμε την Ελλάδα και την Ισπανία, πολιτικές δυνάμεις μπορούν να αναδυθούν γρήγορα και να εξαφανιστούν άλλο τόσο γρήγορα. Ελπίδες, έχω. Είμαι γεμάτος αισιοδοξία, είμαι εξεγερμένος." Ο Alain Krivine [ιστορικός ηγέτης της LCR και του  NPA] θυμάται με κάποια νοσταλγία την εποχή που ο Αλέξις Τσίπρας, ο νέος πρωθυπουργός που προέρχεται από την ριζοσπαστική αριστερά, ερχόταν στη Γαλλία να εμφανιστεί δίπλα στο NPA. "Οι σφυγμομετρήσεις του έδιναν τότε 3%, ήθελε να τον κανακεύουμε, να είναι ο έλληνας Besancenot", αστειεύεται.

Πολλοί είναι σήμερα αυτοί που θα ήθελαν να γίνουν ο γάλλος Τσίπρας. Δεν είναι η φιλοδοξία του Olivier Besancenot, παρά τις πιέσεις κάποιων. "Θα ήταν πιο εύκολο αν ο Olivier ήταν υποψήφιος [το 2017]. Οι συνθήκες θα είναι δύσκολες στις επόμενες αναμετρήσεις", εκτιμά ο Jean-Marc Bourquin, μέλος της ηγεσίας του NPA. "Ποιός νοιάζεται για το 2017 ;", απαντά ο ενδιαφερόμενος.

Olivier Besancenot sonnera-t-il trois fois ? (Ο Olivier Besancenot θα κτυπήσει τρεις φορές ;), άρθρο του Olivier Faye στο M, το περιοδικό της εφημερίδας Le Monde (28.01.2015).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ