Charlie Hebdo

Charlie Hebdo Facebook Twitter
0

Charlie Hebdo

Charlie Hebdo Facebook Twitter

Δύο παλιά -του 1977- γιορτινά εξώφυλλα του σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo (κυκλοφόρησε το 1970 αμέσως μετά την απαγόρευση του Hara-Kiri Hebdo εξαιτίας του τίτλου του "Τραγικός χορός στο Colombey : ένας νεκρός" που αναφερόταν στον θάνατο του Στρατηγού Ντε Γκώλ). Τα είχα βάλει στην άκρη για να τα παρουσιάσω στις γιορτές αλλά μετά άλλαξα γνώμη. Το πρώτο αριστερά του Wolinski ευχόταν : "Καλή χρονιά ! Ψοφήστε όλοι !", ενώ στο δεύτερο ο Reiser έγραφε : "Χριστούγεννα. Η μάσα και το γαμήσι". Ο Wolinski έχασε τη ζωή του στη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo Facebook Twitter

"Βόμβες, φόβος, καλή χρονιά" (1977).

Charlie Hebdo Facebook Twitter

'Ενα εξώφυλλο του 1975 από τον Reiser : "Νέα τηλεόραση, νέα ήθη".

Charlie Hebdo Facebook Twitter

"Μια ζωή" από τον Wolinski.  "Ζω σαν μαλάκας, τρώω σαν μαλάκας, δουλεύω σαν μαλάκας, γαμάω σαν μαλάκας, κι όμως δεν είμαι μαλάκας, ίσα-ίσα δεν είμαι καθόλου μαλάκας, γελάω γιατί ξέρω πως ζω σαν μαλάκας, είμαι διαυγής κι αυτό με βοηθάει πολύ στη μαλακισμένη μου τη ζωή, αλλιώς δεν θα άντεχα".

Charlie Hebdo Facebook Twitter

Ο γνωστός σκιτσογράφος Cabu συγκαταλέγεται κι αυτός ανάμεσα στους νεκρούς. Σ' αυτό το δισέλιδο ενός τεύχους του 1975, έδινε μία εικονογραφημένη ανταπόκριση από την δίκη των "3 στρατιωτών του Draguignan" που περνούσαν τότε από στρατοδικείο για τη συμμετοχή τους στη δημιουργία επιτροπών στρατιωτών μέσα στο στρατό.

Charlie Hebdo Facebook Twitter
Βλ. francetvinfo.fr.

Ο Charb (Stéphane Charbonnier), διευθυντής σύνταξης του περιοδικού, με ένα από τα ρηξικέλευθα πρωτοσέλιδα -παρωδία εδώ της ταινίας Οι 'Αθικτοι). Ο πρώτος στόχος των δολοφόνων.

Charlie Hebdo Facebook Twitter

Χιλιάδες κόσμος στην Place de la République στο Παρίσι τη μέρα της επίθεσης (Φωτ. Dominique Faget. AFP). Από το σάιτ της Libération.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ