Απεργία την Πρωτομαγιά

'Ολγα Καρλάτου

'Ολγα Καρλάτου Facebook Twitter
Gloria Mundi.
0

'Ολγα Καρλάτου

'Ολγα Καρλάτου Facebook Twitter
Η 'Ολγα Καρλάτου με τον Νίκο Παπατάκη (πάνω δεξιά).

Μακρινό αστέρι, η 'Ολγα Καρλάτου εκπέμπει ακόμη, μετά από σαράντα χρόνια, ένα δυνατό φως στο ιδιωτικό μου Πάνθεον. Κυρίως μέσα από την ταινία Gloria Mundi  του Νίκου Παπατάκη, που δεν είχε προλάβει να βγει στις αίθουσες εξ αιτίας μιας βόμβας ακροδεξιών στον κινηματογράφο Marbeuf, αλλά που η πάντα τολμηρή Γαλλική Ταινιοθήκη είχε εντάξει στις προβολές της. Το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατούσε στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Αλγερίας, αλλά και μετά, όταν κάποιοι στρατηγοί πέρασαν στην παρανομία και εναντιώθηκαν στον ίδιο τον Πρόεδρο Ντε Γκωλ, επέβαλλε το νόμο της σιωπής στους περισσότερους γάλλους σκηνοθέτες. Την τιμή του γαλλικού κινηματογράφου έσωσαν τότε ο Gillo Pontecorvo με τη Μάχη του Αλγερίου (1966), ο Yves Boisset με το R.A.S. (1974) και ... o Νίκος Παπατάκης με το Gloria Mundi (1976). Και οι τρεις κατήγγειλαν τα βασανιστήρια του γαλλικού στρατού, γι' αυτό και οι ταινίες τους αντιμετώπισαν την απαγόρευση και τη λογοκρισία.

Η 'Ολγα Καρλάτου έπαιξε σε άλλη μία καθοριστική ταινία του Νίκου Παπατάκη, τους Βοσκούς της Συμφοράς -μετά την Anouk Aimée ήταν εκείνη την περίοδο και συζυγός του- πριν αφιερωθεί στον ιταλικό κινηματογράφο. Τα τελευταία χρόνια ζει στις Μπαχάμες όπου εργάζεται ως ... ασκούμενη δικηγόρος, έχοντας αποφοιτήσει πρόσφατα από τη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου του Κεντ.

Η Ελληνική Ταινιοθήκη παρουσιάζει ένα μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στο Νίκο Παπατάκη -Νίκος Παπατάκης, ο αναρχικός ποιητής- από τις 11 εώς τις 17 Δεκεμβρίου. Η ταινία Gloria Mundi θα προβληθεί και σις δύο εκδοχές της (του 1974 και του 2005).


Οι ταινίες του Νίκου Παπατάκη :
-Οι άβυσσοι / Les Abysses (1963, 96΄) Α/Μ
-Οι βοσκοί / Les pâtres du désordre (1967,121΄) Α/Μ
-Η φωτογραφία / La photo (1986, 102΄) Έγχρ.
-Gloria Mundi (1974, 130΄) Έγχρ., 35mm
-Οι ισορροπιστές / Les Equilibristes (1991, 120΄) Έγχρ.
-Gloria Mundi (2005, 92΄) Έγχρ.

Οι ταινίες με τον Νίκο Παπατάκη ως παραγωγό :
-Ένα ερωτικό άσμα / Un chant d' amour του Jean Genet (1950, 25΄)Α/Μ ως παραγωγός
-Σκιές / Shadows του John Cassavetes (1959, 87΄) Α/Μ ως παραγωγός (η αποκατεστημένη ψηφιακά εκδοχή).

Ντοκιμαντέρ για τον Νίκο Παπατάκη :
-Visages du Cinema (Humiliation et Violence) του Jacques Nahum (1971, 45΄) Παραγωγή: Roger Boussinot, Jacques Nahum, Mars Productions Intl (Παρίσι) | Μετάδοση: ORTF/ Office National de Radiodiffusion et Télévision Française | Εμφανίσεις: Νίκος Παπατάκης, Όλγα Καρλάτου, Edmond Tamiz, Francine Berge, Colette Berge, John Cassavetes.

-Νίκος Παπατάκης: Πορτραίτο ενός ελεύθερου σκοπευτή / Nico Papatakis: Portrait d'un franc-tireur των Τίμωνα Κουλμάση και Ηρούς Σιαφλάκη (2008-2009, 45΄).

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ