Γράμμα στον Στάθη

Γράμμα στον Στάθη Facebook Twitter
0

Έγραψεςστο περασμένο editorial: «Άπαξ και τοπάρει απόφαση ο άνθρωπος ότι είναιεσωτερικά νεκρός, γίνεται πολύ ψύχραιμοςσε όλα».

Ξέρωπώς είναι. Το ψυχρό κενό διάστημα.Κολυμπάω αργά σε αυτό σαν αστροναύτης.Δεν ελπίζω τίποτα, δεν περιμένω τίποτα.Αυτή η χώρα, αυτή η πόλη με έχουν τελειώσει.Για να αγανακτήσω με κάτι, πρέπει ναγυρίσω πίσω, στην προηγούμενή μου ζωή,όπου είχα κριτήρια, απαιτήσεις, προσδοκίες.Αν κρίνω ως νεκρός, όλα τα τερατώδηγίνονται φυσικά.

Ωστόσο,το να είσαι νεκρός, παραιτημένος είναιελευθερία. Διαβάζεις, ακούς μουσική,γράφεις κανένα κείμενο στη LifO,επειδή είναι καλή η παρέα. Καμία σχέσημε το συγγραφέα που κυκλοφορούσε απανωτάβιβλία περιμένοντας αναγνώριση καιεπιβεβαίωση. Αυτά τα έχω εγκαταλείψειστο χρόνο. «Ζω για τότε που δεν θαυπάρχω», όπως έγραψε ο Ελύτης. Καιτώρα που υπάρχω, δεν ζω.

Κι όλαείναι τόσο μακρινά, σαν να γύρισες τοτηλεσκόπιο ανάποδα.

Γράφεις:«Είμαι 50 χρονών, αλλά δεν ξέρω να ζω».Και ποιος ξέρει; Μόνον οι ηλίθιοινομίζουν πως έμαθαν. Όσο δεν ξέρεις ναζεις, παραμένεις πραγματικά ζωντανός.Αυτοί που «ξέρουν», περιχαρακώνονταικαι μορφάζουν μέσα στη φορμόλη.

Η άλλημορφή του κενού, πουο Πύρρων ο Σκεπτικός, συνοδός τουΜεγαλέξανδρου, μας έφερε από την Ανατολή.Όχι ευτυχία - αλυπία. Η έλλειψη πόνουκαι λύπης ως στόχος. Αρνητικός; Ίσως,αλλά τόσο πιο ρεαλιστικός. Δεν μπορείςνα εκβιάσεις την ευδαιμονία, μπορείςόμως να αποφύγεις τις περιττές ταραχές.«Ου ταράσσει ημάς τα πράγματα, αλλάτα περί των πραγμάτων δόγματα».

Ηαταραξία των Σκεπτικών,των Στωικών, και των Επικούρειων. Δενείναι βέβαια συνταγή για νέους. Όμωςκαλό είναι να προπονούνται από τώρα -γιατί η ζωή διαρκεί μερικές φορέςπερισσότερο από μας.

Κλείνειςτο κείμενό σου λέγοντας το καίριο: «Μεορίζει έναςπαλιός τεράστιος φόβος». Α, ναι. Πίσωαπό το κενό, είναι Αυτός. Το Δέος. Πουμας κάνει να ζούμε. Και όχι μόνο. Ακόμακαι οι νεκροί φοβούνται.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ