Αναιδείς Αστερίσκοι

Αναιδείς Αστερίσκοι Facebook Twitter
Μελίνα Μερκούρη, το αιώνιο ελληνικό darling.
0

* Μελίνα:Διαβάζω πολλά επετειακά. Εμείς οιπαλιότεροι, που τη γνωρίσαμε πριν τονΝτασέν, έχουμε πρόβλημα. Η προ-ΝτασσένΜελίνα ήταν μία μέτρια ηθοποιός,απολιτική, εγωπαθής, μία κοσμική κυρίαδιάσημη για τις πολλαπλές ερωτικές τηςπεριπέτειες. («Εθνική κοκότα» τηναποκαλεί ο Κατσίμπαλης σε επιστολή τουπρος τον Σεφέρη). Η μεταμορφωμένη Μελίνατης χούντας και της μεταπολίτευσηςμοιάζει δημιούργημα του ΠυγμαλίωναΝτασέν. Λένε: η πιο τέλεια σκηνοθεσίατου. Ποια από τις δύο ήταν η πραγματική;

*Ορθός Λόγος:Όσοι -όπως εγώ- έχουν βαρεθεί να ακούνεπως για όλα τα δεινά του ανθρώπου φταίειο ορθός λόγος (από το Άουσβιτς ως τηνοικονομική κρίση) παρακαλούνται ναδιαβάσουν ένα πολύτιμο βιβλίο. ZeevSternhell:ΟΑντι-Διαφωτισμός (εκδόσειςΠόλις). Ας μην τους τρομάξουν οι 628πυκνοτυπωμένες σελίδες - διαβάζεταιάνετα. Και θα κατανοήσουν αυτό το υπόγειοκαι ύπουλο ρεύμα που μάχεται τη λογική,το κοσμικό κράτος, την ανοιχτή κοινωνία,την επιστήμη, τα ανθρώπινα δικαιώματα,την ελευθερία, την ισότητα και τηναδελφότητα - όλα τα παιδιά του διαφωτισμού.Ο Sternhell εντοπίζει τους τρεις μεγαλύτερουςεχθρούς του διαφωτισμού: τοναντι-ορθολογισμό, το σχετικισμό και τονεθνικιστικό κοινοτισμό. Από εκείξεκίνησαν τα αυταρχικά και φασιστικάκαθεστώτα του 20ούαιώνα.

*Κρίση: Απότις φανταστικές αξίες των τραπεζιτώνστους φανταστικούς φόβους των αγοραστών.Βλέπω γνωστούς που οικονομικά δεν έχουνκαθόλου επηρεαστεί από την κρίση (ούτεπρόκειται) να μην καταναλώνουν, να μηνεπενδύουν, να μην ξοδεύουν. Ο πιο σίγουροςδρόμος να φέρουν την κρίση. Η μη κατανάλωσηοδηγεί στη συρρίκνωση της παραγωγής,την ανεργία, κ.ο.κ. Σλόγκαν: «Καταναλώνετεγιατί χανόμαστε!».

*Θεοδωράκης:Η τηλεόραση της Βουλής μεταδίδει αφιέρωμαστον Μίκη - ευκαιρία να θυμηθούμε πόσομεγάλος συνθέτης είναι (αχ, ας έκανελιγότερες δηλώσεις!). Έτυχε να δω καλέςπαλιές συναυλίες, και μία συνέντευξησε ευειδή νεαρά με προκατασκευασμένεςερωτήσεις η οποία αγνοούσε τα λεγόμενάτου και προχωρούσε ακάθεκτη στον κατάλογότης. Καλά, δεν βρέθηκε ένας μουσικολόγος,ένας κριτικός - κάποιος που να νιώθει;

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ