• Έχουμε νοικιάσει ένα εργαστήριο στην οδό Πετράκη, στην περιοχή του Συντάγματος. Πρόκειται για έναν μικρό πεζόδρομο μεταξύ Ερμού και Μητροπόλεως κι εμείς βρισκόμαστε στον 5ο όροφο ενός κτιρίου χτισμένου τη δεκαετία του ‘70. Mας αρέσει που ενώ βρίσκεται στην καρδιά της πόλης, δεν ακούς καθόλου τη φασαρία του κέντρου. Aπ’ το μπαλκόνι μας βλέπουμε το Ινστιτούτο Θερβάντες, ένα αυθαίρετο και τα προπύλαια της Ακρόπολης.
  • Κάτω από μας έμενε μέχρι και πριν από λίγο καιρό ο εικαστικός Κωστής Βελώνης. Απέναντι είναι τα γραφεία του «Deep Magazine», ενός περιοδικού για τον υποβρύχιο κόσμο (!), ενώ από πάνω μας μένει η Μάρα που παίζει όλη μέρα πιάνο και ακούμε αυτήν αντί για μουσική.
  • Σε ολόκληρο το κέντρο βλέπουμε τα εγκαταλελειμμένα νεοκλασικά και τις πολυκατοικίες των αντιπαροχών των ‘70s. Παρ’ όλα αυτά, μας αρέσουν οι αντιθέσεις της πόλης: οι κάτοικοι που γκρινιάζουν για όλα, τα παλιά καφενεία, οι μετανάστες που δίνουν άλλη ενέργεια.
  • Αν και όλοι μιλάνε για την αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή, η μοναδική παραβίαση που έχει γίνει στον χώρο μας είναι από τη Σκάρλετ, τη σκύλα των γειτόνων μας. Είχε περάσει ένα βράδυ απ’ το διπλανό μπαλκόνι στο δικό μας. Από τότε της ανοίγουμε και μπαίνει κανονικά απ’ την πόρτα.
  • Δεν μας ενοχλούν και πολλά πράγματα στο κέντρο. Μόνο ο θόρυβος από τα κλιματιστικά των καταστημάτων το καλοκαίρι, οι ανεπιθύμητες μυρωδιές στα τριγύρω στενά και τα κορίτσια με τα καλλυντικά-δώρο στο χέρι στις αρχές της Ερμού. Επίσης, η δημοτική αστυνομία στην Ερμού θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό λόγο ύπαρξης, αντί να πίνει φραπέ και να κάνει πηγαδάκια.
  • Λατρεύουμε τις τυρόπιτες με το σουσάμι απ’ τον φούρνο της Πνύκας (Πετράκη 24), τα μπιφτεκάκια με τη σάλτσα από το ψητοπωλείο Αποστόλης και Τάκης (Πετράκη 7) και τα τέλεια California maki του Dosirak (Βουλής 33). Η κρητική καντίνα στον τελευταίο όροφο στο κτίριο Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας με την καταπληκτική θέα και το πάμφθηνο φαγητό, μας θυμίζει αυτό της μαμάς μας μετά το καλοκαιρινό μπάνιο.
  • Λένε πως η βουκαμβίλια του ξενοδοχείου απέναντι απ’ τη Μητρόπολη είναι καταγεγραμμένη στο βιβλίο Γκίνες ως η μεγαλύτερη στον κόσμο. Τους πιστεύουμε. Επίσης, μια απ’ τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες του κέντρου είναι η Φτερού, που πλέον ανήκει στην ιστορία της πόλης - είναι κάτι σαν κινητό μνημείο.