Tα άρθρα που μου άρεσαν από το LIFO.gr την περασμένη εβδομάδα

Tα άρθρα που μου άρεσαν από το LIFO.gr την περασμένη εβδομάδα Facebook Twitter
ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ: Κάθε εβδομάδα, θα επιλέγω με εντελώς προσωπικά κριτήρια, το Τοp 10 από τα δημοσιεύματά μας στο LIFO.gr και στο City Guide που μού άρεσαν πολύ
0
Tα άρθρα που μου άρεσαν από το LIFO.gr την περασμένη εβδομάδα Facebook Twitter
ΝΕΑ ΣΤΗΛΗ: Κάθε εβδομάδα, θα επιλέγω με εντελώς προσωπικά κριτήρια, το Τοp 10 από τα δημοσιεύματά μας στο LIFO.gr και στο City Guide

Kάθε εβδομάδα δημοσιεύουμε στο lifo.gr έναν πακτωλό πρωτογενών θεμάτων που δεν χωράνε ή δεν προλαβαίνουν να δημοσιευτούν στην έντυπη έκδοσή μας. Γιατί ο χρόνος τρέχει διαφορετικά αφότου υπάρχει το Ίντερνετ και το χαρτί είναι λίγο και πανάκριβο.


Αντί, λοιπόν, να γράφω εκδοτικό σημείωμα, θα επιλέγω κάθε εβδομάδα, με εντελώς προσωπικά κριτήρια, το Τοp 10 από τα δημοσιεύματά μας στο LIFO.gr και στο City Guide μας. Αυτά που με εντυπωσίασαν, μου άρεσαν ή μου έμαθαν κάτι παραπάνω. Στα σχόλια, εννοείται, συμπληρώνετε τα δικά σας.


Με τυχαία σειρά:

1.

Retronaut: Μαρία Κάλλας: «Με έπιασε μια βραχνάδα...»

Δεν είχα ξανακούσει την Κάλλας να μιλάει ελληνικά. Σε αυτό το ντοκουμέντο από μια εκπομπή του Μαμάκη είδα την ντίβα με άλλα μάτια –λίγο καταφερτζού, λίγο γυναικούλα, λίγο κακούλα–, όχι μόνο το θηρίο της θέλησης κ.λπ. Και μ' άρεσε πολύ το νέο στήσιμο αυτού του άρθρου, σαν μουσικό κουτί (αν το βλέπεις από desktop).


2.

Casus Belli: Athens Pride 2017 at large: 21 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε ή να θυμόμαστε

Επειδή το Athens Pride είναι πια πολύ μεγάλο και κάπως μπερδεμένο, ο Θοδωρής Αντωνόπουλος το κάνει λιανά. Με έναν συγκρατημό που δεν έχει συνήθως (κορώνει από τους θυμούς του συχνά) μιλά για τη σημασία της gay γιορτής αλλά και για τις διαφαινόμενες ασθένειές της, τα φάουλ με τους σπόνσορές της κ.λπ., χωρίς να μασάει τα λόγια του.


3.

Γεύση: Πώς να φτιάξετε την αγαπημένη μακαρονάδα του Τολστόι

Δεν έκανε πολλά κλικ, αλλά εμένα με ενθουσίασε. «Τοποθετήστε το σκεύος στη σόμπα, σκεπάστε το και αφήστε το να ξεκουραστεί στη φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα μακαρόνια». (ποια σόμπα;)


4.

Άνθρωποι: Δύo μέρες στο αγρόκτημα του Γιάννη Μακριδάκη στη Χίο

Ελάχιστα τέτοια προφίλ γράφονται στο ελληνικό Ίντερνετ – και είμαι περήφανος που για τρεις μέρες δύο συνεργάτες μας ταξίδεψαν στη Χίο για να μείνουν στο κτήμα του συγγραφέα και να γυρίσουν με αυτό το προφίλ ανθολογίας, νομίζω το καλύτερο της εβδομάδας.

5. 

Περιβάλλον: Γιατί χάθηκαν τ' αστέρια από τον ουρανό της Aθήνας;

Μια έρευνα που ετοιμάζαμε καιρό, επιτέλους, δημοσιεύτηκε. Για το μέγα θέμα της φωτορρύπανσης στην Αθήνα (γιατρειά δεν υπάρχει!).

6.

Δεύτερες Σκέψεις: Τα ρακόμελα και οι αγχόνες

Με ενθουσίασε αυτή η στήλη του Νικόλα Σεβαστάκη. Με αφορμή τις χοντράδες που έγραψε η Αφροδίτη Μάνου μιλά για το πόσο αυθαίρετα καπάρωσαν οι γλαροί τροβαδούροι του έντεχνου το δικαίωμα να μοιράζουν την τράπουλα του προοδευτισμού. Και πόσο χωμένοι είναι σε δεκάδες κυκλώματα, δουλείες και προκαταλήψεις, ενώ το παίζουν και θεωρούνται αντισυστημικοί (Αντισυστημικό: η μεγαλύτερη παρενδυσία της εποχής).


7.

Eικαστικά: «Ας ζωγραφίζω κι ας ζω όπως θέλω»: Εντυπώσεις από τη συναρπαστική έκθεση της Georgia O'Keeffe «Living Modern» στο Μπρούκλιν

Zήλεψα λίγο αυτήν τη βόλτα της Σεβερίν στο Μπρούκλιν, αν και οι ΗΠΑ εμένα δεν είναι το καλύτερό μου. Αλλά συνδύαζε τρία πράγματα που μ' αρέσουν: ξεγνοιασιά, νέους τόπους, Τέχνη καλή.


8.

Γραφικές Τέχνες: 35 ρετρό, πιξελωτές εικόνες αγάπης του Δημήτρη Νεοφώτιστου

Δεν τον ήξερα. Ανακάλυψη του Άρη Δημοκίδη. Ρομαντισμός και αφέλεια. Πίξελ που μοιάζουν με κέντημα πάνω σε τηλεόραση Uranya.


9.

Α' Προβολή: Μικρές Tαινίες Ελλήνων Δημιουργών στο LIFO.gr

H Mερόπη φιλοξενεί ένα πρότζεκτ που γίνεται για τη LiFO, με πρώτη προβολή μικρών ταινιών Ελλήνων δημιουργών, που οι περισσότερες διακρίθηκαν σε ξένα φεστιβάλ, αλλά δεν είναι ανεβασμένες στο Ίντερνετ.

 

ΥΓ. Εκ των υστέρων διαπιστώνω ότι δυο από αυτά δημοσιεύτηκαν και στο έντυπο. Δε βαριέσαι. Την επόμενη βδομάδα θα είμαι πιο προσεκτικός...

Editorial
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ