Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη Γερμανία λόγω των προσφύγων

Χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στη Γερμανία λόγω των προσφύγων Facebook Twitter
0

Ο τεράστιος αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφθάσει στη Γερμανία έχει οδηγήσει στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας υποστηρίζει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας της χώρας.

Όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών για την Αγορά Εργασίας ΙΑΒ, η έλευση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την περασμένη χρονιά στη Γερμανία, έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός αξιοσημείωτου πενταψήφιου αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μάλιστα, σε αρκετούς κλάδους πολλές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν, με τον αριθμό των σχετικών ανοιχτών θέσεων να είναι υψηλός.

Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των προσωρινών διαθέσιμων στοιχείων, περισσότερες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο.

Εξίσου μεγάλη είναι η ζήτηση φιλολόγων και προσωπικού ασφαλείας ενώ χιλιάδες νέες θέσεις δημιουργήθηκαν και σε κλάδους της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών υπηρεσιών.

Μολαταύτα, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι αυξήσεις αυτές δεν μπορούν να μεταφραστούν εξ ολοκλήρου σε κέρδος για την απασχόληση, δεδομένου ότι πολλές «νέες» θέσεις ενδεχομένως να καλύφθηκαν με προσωπικό που απασχολούνταν ήδη σε άλλους κλάδους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για την οποία διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Γερμανία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται στην παρούσα φάση από τους πρόσφυγες.

Οι μικρομεσαίοι δίνουν όμως πραγματική μάχη για να βρουν κατάλληλο προσωπικό. Βιομηχανικοί και εμπορικοί σύνδεσμοι έχουν δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών για την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση προσφύγων.

Στο «Βαρόμετρο των Μικρομεσαίων» του Φεβρουαρίου, η συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young υπογράμμιζε ότι το 62% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να καλύψουν κενές θέσεις ενώ το 49% απορρίπτει για τον λόγο αυτό την ανάληψη νέων εργολαβιών.

Και το ινστιτούτο ΙΑΒ όμως εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικό ως προς την απορρόφηση των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Η εμπειρία δείχνει ότι η ένταξη των μεταναστών απαιτεί χρόνο.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, μόλις το 20% των ικανών προς εργασία προσφύγων βρίσκουν δουλειά τον πρώτο χρόνο της παραμονής τους στη χώρα, μετά από πέντε χρόνια το 50% ενώ μόλις μετά από 15 χρόνια το ποσοστό απασχόλησης αφορά και τους υπόλοιπους μετανάστες.

Πηγή: Deutsche Welle - (Κώστας Συμεωνίδης)

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η αποστολή του MAGA να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM