Ο τεράστιος αριθμός των προσφύγων που έχουν καταφθάσει στη Γερμανία έχει οδηγήσει στη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας υποστηρίζει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας της χώρας.

 

Όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών για την Αγορά Εργασίας ΙΑΒ, η έλευση των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από την περασμένη χρονιά στη Γερμανία, έχει οδηγήσει στη δημιουργία ενός αξιοσημείωτου πενταψήφιου αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μάλιστα, σε αρκετούς κλάδους πολλές θέσεις δεν μπορούν να καλυφθούν, με τον αριθμό των σχετικών ανοιχτών θέσεων να είναι υψηλός.

 

Όπως προκύπτει από την αξιολόγηση των προσωρινών διαθέσιμων στοιχείων, περισσότερες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο.

 

Εξίσου μεγάλη είναι η ζήτηση φιλολόγων και προσωπικού ασφαλείας ενώ χιλιάδες νέες θέσεις δημιουργήθηκαν και σε κλάδους της δημόσιας διοίκησης και των κοινωνικών υπηρεσιών.

 

Μολαταύτα, οι ερευνητές τονίζουν ότι οι αυξήσεις αυτές δεν μπορούν να μεταφραστούν εξ ολοκλήρου σε κέρδος για την απασχόληση, δεδομένου ότι πολλές «νέες» θέσεις ενδεχομένως να καλύφθηκαν με προσωπικό που απασχολούνταν ήδη σε άλλους κλάδους.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού για την οποία διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Γερμανία δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται στην παρούσα φάση από τους πρόσφυγες.

 

Οι μικρομεσαίοι δίνουν όμως πραγματική μάχη για να βρουν κατάλληλο προσωπικό. Βιομηχανικοί και εμπορικοί σύνδεσμοι έχουν δρομολογήσει σειρά πρωτοβουλιών για την εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση προσφύγων.

 

Στο «Βαρόμετρο των Μικρομεσαίων» του Φεβρουαρίου, η συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young υπογράμμιζε ότι το 62% των επιχειρήσεων δεν μπορούν να καλύψουν κενές θέσεις ενώ το 49% απορρίπτει για τον λόγο αυτό την ανάληψη νέων εργολαβιών.

 

Και το ινστιτούτο ΙΑΒ όμως εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικό ως προς την απορρόφηση των προσφύγων στην αγορά εργασίας. Η εμπειρία δείχνει ότι η ένταξη των μεταναστών απαιτεί χρόνο.

 

Σύμφωνα με σχετική έρευνα, μόλις το 20% των ικανών προς εργασία προσφύγων βρίσκουν δουλειά τον πρώτο χρόνο της παραμονής τους στη χώρα, μετά από πέντε χρόνια το 50% ενώ μόλις μετά από 15 χρόνια το ποσοστό απασχόλησης αφορά και τους υπόλοιπους μετανάστες.

 

Πηγή: Deutsche Welle - (Κώστας Συμεωνίδης)

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr