Οι Φινλανδοί συζητούν αποχώρηση της χώρας από το ευρώ μετά από αίτημα με χιλιάδες υπογραφές

Οι Φινλανδοί συζητούν αποχώρηση της χώρας από το ευρώ μετά από αίτημα με χιλιάδες υπογραφές Facebook Twitter
0

Οι Φινλανδοί βουλευτές πραγματοποίησαν σήμερα μια σπάνια συζήτηση για την ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την οικονομική και νομισματική ένωση, μετά την συγκέντρωση 53.000 υπογραφών, κάτι που κατέστησε υποχρεωτικό να συζητηθεί το θέμα από τις αρμόδιες επιτροπές της βουλής.


Η συλλογή των υπογραφών, παρόλο που θεωρείται απίθανο να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από το ευρώ, αντανακλά την απογοήτευση των πολιτών για την οικονομική κατάσταση, εν μέσω της αυξανόμενης ανεργίας, των δυσμενών προοπτικών για την οικονομία και των μέτρων λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση.


Οι υπογράφοντες την αίτηση ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με θέμα την παραμονή ή μη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση, αλλά για να διεξαχθεί μια τέτοια ψηφοφορία θα πρέπει να υπάρξει έγκριση από το κοινοβούλιο.
Παρόλο που κανένα πολιτικό κόμμα δεν προτείνει την έξοδο της χώρας από το ευρώ, κάποιοι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές χαρακτήρισαν πρόβλημα το έλλειμμα ανεξαρτησίας στην χάραξη νομισματικής πολιτικής και υποστήριξαν πως η Φινλανδία θα έπρεπε να είχε διεξαγάγει δημοψήφισμα πριν υιοθετήσει το ευρώ το 1998.


Οι πολίτες σε γειτονικές χώρες, η Σουηδία και η Δανία, είχαν ταχθεί ενάντια στην υιοθέτηση του ευρώ λίγα χρόνια νωρίτερα.
«Το ευρώ είναι πολύ φτηνό νόμισμα για την Γερμανία και πολύ ακριβό για την υπόλοιπη Ευρώπη, δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις για μια βέλτιστη νομισματική ένωση», δήλωσε ο Σάιμον Έλο, βουλευτής του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των Φινλανδών, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού.


Η οικονομία της χώρας κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 0,5% τον περασμένο χρόνο, έπειτα από τρία χρόνια συρρίκνωσης. Η οικονομική στασιμότητα πυροδοτήθηκε από μια σειρά προβλημάτων, όπως το υψηλό κόστος εργασίας, η πτωτική πορεία της Nokia και η ύφεση στη γειτονική Ρωσία.


Πολλοί οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι προοπτικές της χώρας θα βελτιωθούν αν επιλέξει την επιστροφή στο μάρκα, το εθνικό της νόμισμα.


Η κυβέρνηση επισήμως δηλώνει πως παραμένει πιστή στο ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ τόνισε στην βουλή πως πιστεύει πως ένα πιθανό «Fixit» (σ.σ. η αποχώρηση της Φιλανδίας από το ευρώ) θα έχει περισσότερες αρνητικές συνέπειες από ό,τι οφέλη.


«Η διεθνή θέση της χώρας ενδεχομένως θα αποδυναμωθεί, η συναλλαγµατική ισοτιµία θα γίνει μη βιώσιμη... ο κίνδυνος θα είναι υψηλός για τη χώρα και πιθανότατα θα οδηγηθεί σε μια κατάσταση όπου τα επιτόκια θα αυξηθούν», επισήμανε ο Στουμπ.
Η συλλογή υπογραφών θα πρέπει να συζητηθεί από μια αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα χρειαστεί να περάσει αρκετά στάδια πριν τεθεί σε ψήφιση στην ολομέλεια και να διοργανωθεί δημοψήφισμα.


Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη το Δεκέμβριο για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης YLE, το 54% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ το 31% επιθυμεί την αποχώρηση από αυτή. Σε ερώτηση κατά πόσον η Φινλανδία θα είναι καλύτερα εκτός ευρωζώνης, το 44% απάντησε θετικά.

πηγή: AΠΕ/ ΜΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

Διεθνή / Ο Τραμπ θα διατάξει έρευνα για τις φερόμενες σχέσεις Έπσταϊν και Κλίντον

«Ο Έπσταϊν ήταν Δημοκρατικός, και είναι πρόβλημα των Δημοκρατικών...Όλοι ξέρουν για αυτόν. Μην χάνετε τον χρόνο σας με τον Τραμπ. Έχω μια χώρα να διοικήσω!», έγραψε σε ανάρτησή του, ο Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
«Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Διεθνή / «Πράσινη ζώνη» και «κόκκινη ζώνη»: Tο αμερικανικό σχέδιο που αλλάζει τον χάρτη της Γάζας

Κεντρικό στοιχείο του αμερικανικού σχεδιασμού είναι η δημιουργία μιας διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης, που προβλέπεται να στηριχθεί κυρίως σε ευρωπαϊκά στρατεύματα
LIFO NEWSROOM