Η Παπούα Νέα Γουινέα δήλωσε σήμερα ότι θα κλείσει ένα αυστραλιανό κέντρο κράτησης αιτούντων άσυλο σε ένα βόρειο νησί μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της το οποίο έκρινε ότι το κέντρο είναι παράνομο, όμως η Αυστραλία είπε ότι δεν θα δεχθεί τους περισσότερους από 800 αιτούντες άσυλο που κρατούνται εκεί.

 

Ο υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον τόνισε την επιτυχία της σκληρής πολιτικής της Αυστραλίας η οποία έχει επικριθεί σφόδρα από τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Βάσει της αυστραλιανής νομοθεσίας, όποιος αναχαιτίζεται στην προσπάθειά του να φθάσει στη χώρα με βάρκα στέλνεται σε κέντρα κράτησης στο μικροσκοπικό νησί Ναούρου του Ειρηνικού Ωκεανού ή στο Νησί Μάνους ανοικτά της Παπούα Νέα Γουινέα. Αυτοί οι άνθρωποι δεν επιτρέπεται ποτέ να επανεγκατασταθούν στην Αυστραλία.

 

 

 

Ο πρωθυπουργός της Παπούα Νέα Γουινέα Πίτερ Ο’Νιλ δήλωσε πως το κέντρο κράτησης θα κλείσει μετά την απόφαση που έλαβε χθες το Ανώτατο Δικαστήριο, σύμφωνα με το οποίο η κράτηση αντιβαίνει στο Σύνταγμα της χώρας και πρέπει να σταματήσει.

 

Ο Ντάτον είπε πως εξακολουθεί να αποτελεί κυβερνητική πολιτική ότι οι αιτούντες άσυλο που στέλνονται σε υπεράκτια κέντρα κράτησης δεν θα επανεγκατασταθούν ποτέ στην Αυστραλία.

 

"Όπως έχω πει, και όπως έχει ενεργήσει με συνέπεια η αυστραλιανή κυβέρνηση, θα εργαστούμε από κοινού με τους εταίρους μας στην Παπούα Νέα Γουινέα για να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που εγείρει το Ανώτατο Δικαστήριο της Παπούα Νέα Γουινέα", ανέφερε σε δήλωσή του ο Ντάτον μετά την ανακοίνωση.

 

Ο Ο’Νιλ δήλωσε πως θα ζητήσει από την Αυστραλία να κάνει διευθετήσεις για τους αιτούντες άσυλο που κρατούνται στο Νησί Μάνους, προσθέτοντας ότι θα μπορούν να μείνουν στην Παπούα Νέα Γουινέα εφόσον το επιθυμούν.

 

Εκπρόσωπος του Ντάτον δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια σχετικά με το κλείσιμο, όμως ο Ντάτον δήλωσε στη Μελβούρνη πως οι κρατούμενοι του Μάνους μπορούν είτε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους είτε να πάνε σε μια άλλη χώρα που θα είναι πρόθυμη να τους δεχθεί.

 

Οι κρατούμενοι στο Μάνους και στο Ναούρου είναι κυρίως πρόσφυγες που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη βία στη Μέση Ανατολική, στο Αφγανιστάν και στη Νότια Ασία.

 

Ενώ η Αυστραλία εξακολουθεί να κρατά σκληρή γραμμή στο θέμα αυτό, άλλη μία υπόθεση που αφορά την τύχη των κρατούμενων στο Μάνους αναμένεται να κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Παπούα Νέα Γουινέα αργότερα αυτή την εβδομάδα.

 

Δικηγόροι που εκπροσωπούν σχεδόν το σύνολο των κρατουμένων στο Νησί Μάνους θα επιχειρηματολογήσουν ότι πρέπει να μεταφερθούν στην Αυστραλία και να αποζημιωθούν για την κράτησή τους.

Το κέντρο κράτησης στο Ναούρου στεγάζει περίπου 500 ανθρώπους και έχει επικριθεί ευρέως από τα Ηνωμένα Έθνη και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για σκληρές συνθήκες διαβίωσης ενώ υπάρχουν αναφορές για συστηματική κακομεταχείριση παιδιών.

 

Σε αυτό το υπόβαθρο, πολλοί από τους κρατούμενους έχουν αυτοτραυματισθεί, με τον Ντάτον να επιβεβαιώνει σήμερα ότι ένας 23χρονος από το Ιράν αυτοπυρπολήθηκε στο Ναούρου.

 

Ο Ντάτον δήλωσε πως ο άνδρας θα απομακρυνθεί από το Ναούρου αργότερα σήμερα.

 

Η Broadspectrum Ltd, η οποία διαχειρίζεται τα κέντρα κράτησης στο Μάνους και στο Ναούρου, αρνήθηκε να σχολιάσει.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr