LIVE!

FT: «Ο Κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες»

FT: «Ο Κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες» Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
0

Σαφέστατο μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, τα οποία έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, εάν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Ο Κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες». Παραθέτει δε δήλωση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι «ποτέ δεν θα αποδεχθεί να τον πιέσουν και ποτέ δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, διότι διαφορετικά δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψει στην Κύπρο».

Η εφημερίδα αναφέρεται στις «λεπτές» συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προειδοποιεί ότι η αποδοχή των τουρκικών αιτημάτων για το προσφυγικό χωρίς παραχωρήσεις από την Άγκυρα θα είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι να σταματήσουν να στηρίζουν τις συνομιλίες αυτές.

«Δυστυχώς», σημειώνει ο Κύπριος πρόεδρος, «θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία και θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα, βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση».

Οι FT γράφουν ακόμη ότι, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, έτσι και οι Κύπριοι διπλωμάτες είπαν ότι αιφνιδιάστηκαν από τη συμφωνία Μέρκελ-Νταβούτογλου που παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή στη σύνοδο για το προσφυγικό. Ανέφεραν δε ότι το θέμα ανοίγματος των κεφαλαίων δεν είχε τεθεί στις προπαρασκευαστικές της συνόδου συναντήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις, οι Κύπριοι διπλωμάτες ενημερώθηκαν για τα τουρκικά αιτήματα από τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που ήταν παρών στη συνάντηση Μέρκελ-Νταβούτογλου την ημέρα πριν από τη σύνοδο και όχι από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εξέφραζαν την οργή τους για αυτή την παραβίαση του πρωτοκόλλου, σχολιάζουν οι Financial Times.

0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπορεί ένα αρχιτεκτονικό γραφείο να αποδεσμευτεί από το όνομα του ιδρυτή του; Η υπόθεση Zaha Hadid

Διεθνή / Μπορεί ένα αρχιτεκτονικό γραφείο να αποδεσμευτεί από το όνομα του ιδρυτή του; Η υπόθεση Zaha Hadid

Το Εφετείο της Αγγλίας έκρινε ότι η συμφωνία που υποχρεώνει το Zaha Hadid Architects να διατηρεί το όνομα της ιδρύτριάς του και να καταβάλλει 6% των εσόδων του στο Zaha Hadid Foundation μπορεί να τερματιστεί με εύλογη προειδοποίηση, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανή επαναδιαπραγμάτευση ή αλλαγή ονόματος.
THE LIFO TEAM
Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Ο πόλεμος παγώνει τη μόδα: Διεθνή brands κλείνουν καταστήματα στη Μέση Ανατολή

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγεί διεθνείς ομίλους πολυτελείας και μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου σε προσωρινό κλείσιμο καταστημάτων και αναστολή δραστηριοτήτων στον Κόλπο.
THE LIFO TEAM
«Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Διεθνή / «Αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι»: Η δήλωση του Shia LaBeouf που πυροδότησε αντιδράσεις

Ο Shia LaBeouf μίλησε σε συνέντευξή του στον Andrew Callaghan για την πρώτη του σύλληψη στη Νέα Ορλεάνη, δηλώνοντας «αν αυτό είναι ομοφοβικό, τότε είμαι», λίγο πριν συλληφθεί ξανά κατά τη διάρκεια του Mardi Gras. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στα social media και επανέφεραν στο προσκήνιο το ταραχώδες δημόσιο προφίλ του ηθοποιού.
THE LIFO TEAM
«Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Διεθνή / «Το φως μπαίνει στο κάδρο»: Πώς αντιδρούν οι Ιρανοί κινηματογραφιστές της διασποράς στον θάνατο του Χαμενεΐ

Ιρανοί σκηνοθέτες και δημιουργοί της διασποράς τοποθετούνται δημόσια μετά τον θάνατο του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μιλώντας για «το τέλος ενός 47χρονου εφιάλτη», αλλά και για την αβεβαιότητα που ακολουθεί. Δηλώσεις, ανοιχτές επιστολές και αναρτήσεις στα social media φωτίζουν τη σύνθετη στάση της ιρανικής πολιτισμικής κοινότητας απέναντι στις εξελίξεις.
THE LIFO TEAM
Chet Hanks: «Free me» από την Κολομβία – Μπλόκο επιστροφής λόγω διαβατηρίου

Διεθνή / Ο Chet Hanks και το ελληνικό διαβατήριο που τον κράτησε στη Μεντεγίν

Ο Chet Hanks δήλωσε μέσω Instagram ότι παραμένει στην Κολομβία λόγω προβλήματος με το διαβατήριό του. Ο 35χρονος ηθοποιός και ράπερ, γιος του Tom Hanks και της Rita Wilson, εξήγησε ότι ταξίδευε με το ελληνικό του διαβατήριο και δεν είχε μαζί του το αμερικανικό, γεγονός που δυσκολεύει την επιστροφή του στις ΗΠΑ.
THE LIFO TEAM