Σαφέστατο μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, τα οποία έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, εάν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

 

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Ο Κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες». Παραθέτει δε δήλωση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι «ποτέ δεν θα αποδεχθεί να τον πιέσουν και ποτέ δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, διότι διαφορετικά δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψει στην Κύπρο».

 

Η εφημερίδα αναφέρεται στις «λεπτές» συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προειδοποιεί ότι η αποδοχή των τουρκικών αιτημάτων για το προσφυγικό χωρίς παραχωρήσεις από την Άγκυρα θα είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι να σταματήσουν να στηρίζουν τις συνομιλίες αυτές.

 

«Δυστυχώς», σημειώνει ο Κύπριος πρόεδρος, «θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία και θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα, βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση».

 

Οι FT γράφουν ακόμη ότι, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, έτσι και οι Κύπριοι διπλωμάτες είπαν ότι αιφνιδιάστηκαν από τη συμφωνία Μέρκελ-Νταβούτογλου που παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή στη σύνοδο για το προσφυγικό. Ανέφεραν δε ότι το θέμα ανοίγματος των κεφαλαίων δεν είχε τεθεί στις προπαρασκευαστικές της συνόδου συναντήσεις.

 

Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις, οι Κύπριοι διπλωμάτες ενημερώθηκαν για τα τουρκικά αιτήματα από τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που ήταν παρών στη συνάντηση Μέρκελ-Νταβούτογλου την ημέρα πριν από τη σύνοδο και όχι από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

 

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εξέφραζαν την οργή τους για αυτή την παραβίαση του πρωτοκόλλου, σχολιάζουν οι Financial Times.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr