FT: «Ο Κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες»

FT: «Ο Κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες» Facebook Twitter
Aris Oikonomou / SOOC
0

Σαφέστατο μήνυμα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας, τα οποία έχει μπλοκάρει η Λευκωσία, εάν η Άγκυρα δεν υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Ο Κύπριος ηγέτης απειλεί να βυθίσει τη συμφωνία της Μέρκελ για τους πρόσφυγες». Παραθέτει δε δήλωση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι «ποτέ δεν θα αποδεχθεί να τον πιέσουν και ποτέ δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή του, διότι διαφορετικά δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να μην επιστρέψει στην Κύπρο».

Η εφημερίδα αναφέρεται στις «λεπτές» συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προειδοποιεί ότι η αποδοχή των τουρκικών αιτημάτων για το προσφυγικό χωρίς παραχωρήσεις από την Άγκυρα θα είχε ως αποτέλεσμα οι Ελληνοκύπριοι να σταματήσουν να στηρίζουν τις συνομιλίες αυτές.

«Δυστυχώς», σημειώνει ο Κύπριος πρόεδρος, «θα μπορούσα να πω ότι θέτουν σε κίνδυνο την όλη διαδικασία και θυσιάζουν τη μοναδική ευκαιρία να βρεθεί λύση στο Κυπριακό ζήτημα, βάζοντάς μας σε τόσο δύσκολη θέση».

Οι FT γράφουν ακόμη ότι, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες, έτσι και οι Κύπριοι διπλωμάτες είπαν ότι αιφνιδιάστηκαν από τη συμφωνία Μέρκελ-Νταβούτογλου που παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή στη σύνοδο για το προσφυγικό. Ανέφεραν δε ότι το θέμα ανοίγματος των κεφαλαίων δεν είχε τεθεί στις προπαρασκευαστικές της συνόδου συναντήσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις συζητήσεις, οι Κύπριοι διπλωμάτες ενημερώθηκαν για τα τουρκικά αιτήματα από τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που ήταν παρών στη συνάντηση Μέρκελ-Νταβούτογλου την ημέρα πριν από τη σύνοδο και όχι από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες εξέφραζαν την οργή τους για αυτή την παραβίαση του πρωτοκόλλου, σχολιάζουν οι Financial Times.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM
Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Διεθνή / Το κρυμμένο στολίδι της Ευρώπης: Αυτή είναι η πιο αυθεντική χριστουγεννιάτικη αγορά

Επτά χώρες, ένας νικητής. Μια οικογένεια που κουράστηκε από τις πολυσύχναστες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης είχε μία αναπάντεχη εμπειρία στο κρυμμένο «στολίδι» της ηπείρου.
LIFO NEWSROOM