Στο Παρίσι το "βιβλιοπωλείο του μέλλοντος"- Οι πελάτες θα εκτυπώνουν το βιβλίο επιλογής τους

Στο Παρίσι το "βιβλιοπωλείο του μέλλοντος"- Οι πελάτες θα εκτυπώνουν το βιβλίο επιλογής τους Facebook Twitter
1
Στο Παρίσι το "βιβλιοπωλείο του μέλλοντος"- Οι πελάτες θα εκτυπώνουν το βιβλίο επιλογής τους Facebook Twitter

Τις πύλες του στο κέντρο του Παρισιού ανοίγει αυτό το Σάββατο ένα "βιβλιοπωλείο του μέλλοντος" -το πρώτο στην Ευρώπη- που θα δίνει στους πελάτες του τη δυνατότητα να εκτυπώνουν μέσα σε λίγα λεπτά το βιβλίο της επιλογής τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εκδοτικής εταιρείας Presses Universitaire de France (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Γαλλίας, PUF) "στο 'βιβλιοπωλείο χωρίς στοκ' οι πελάτες θα επιλέγουν το βιβλίο που επιθυμούν και οι υπάλληλοι θα το τυπώνουν και θα το βιβλιοδετούν επί τόπου". Χάρη στο Espresso Book Machine, ένα ρομπότ-εκτυπωτή που τίθεται στη διάθεση του κοινού, το βιβλίο θα είναι έτοιμο "μέσα σε λίγα λεπτά, στο χρόνο που οι πελάτες θα πίνουν έναν καφέ ή θα συνομιλούν με τους συγγραφείς", συνεχίζει η ανακοίνωση.


Τα βιβλία αυτά θα πωλούνται στην ίδια τιμή με τα "κλασικά" βιβλιοπωλεία. Ωστόσο το μέγεθός τους δεν θα ξεπερνά τις 850 σελίδες, αφού αυτό είναι το όριο του εκτυπωτικού μηχανήματος.


Οι αναγνώστες θα μπορούν να επιλέξουν κάποιον από τους 5.000 τίτλους των PUF αλλά και μεταξύ πολλών εκατομμυρίων έργων, απ' όλον τον κόσμο, που έχουν περιέλθει σε καθεστώς ελεύθερης χρήσης, δεν διέπονται δηλαδή πλέον από συγγραφικά δικαιώματα. Οι πελάτες θα συμβουλεύονται τον κατάλογο των διαθέσιμων έργων μέσω τάμπλετ.

Στο Παρίσι το "βιβλιοπωλείο του μέλλοντος"- Οι πελάτες θα εκτυπώνουν το βιβλίο επιλογής τους Facebook Twitter


"Υπάρχουν χιλιάδες τίτλοι, βιβλία με τόσο χαμηλή ζήτηση που δεν θα ήταν επικερδής η έκδοσή τους" με το παραδοσιακό εκδοτικό μοντέλο, είπε ο γενικός διευθυντής των PUF, ο Φρεντερίκ Μεριό παρουσιάζοντας το εκτυπωτικό μηχάνημα στο τελευταίο Σαλόνι του Βιβλίου στο Παρίσι. "Νομίζαμε ότι η ψηφιακή εποχή θα σκότωνε τα τυπωμένα βιβλία, όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο. Μάλιστα, ίσως το παραδοσιακό βιβλίο να έχει τώρα μια νέα ζωή", προέβλεψε.


Εκτός των άλλων, το Espresso Book Machine, που κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Xerox, εκτιμάται ότι θα μειώνει σημαντικά το κόστος της μεταφοράς και της αποθήκευσης των βιβλίων. Χρησιμοποιείται ήδη στις ΗΠΑ σε πολλά πανεπιστήμια και σε ορισμένα βιβλιοπωλεία, όπως είναι το McNally Jackson στο Μανχάταν.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ