Πτήση της Virgin Atlantic που μόλις είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου για τη Νέα Υόρκη αναγκάστηκε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, μετά την επίθεση με λέιζερ στο πιλοτήριο, που είχε σαν συνέπεια να προκληθεί ζημιά στην υγεία του συγκυβερνήτη.

 

Ο συγκυβερνήτης ανέφερε αίσθημα αδιαθεσίας μετά την στοχοποίηση του αεροσκάφους, που μετέφερε 252 επιβάτες, από τις ακτίνες λέιζερ. Ο συγκυβερνήτης μεταφέρθηκε προληπτικά στο νοσοκομείο, ενώ ένας επιβάτης περιέγραψε τη δοκιμασία ως «τρομακτική».

 

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στου Guardian, εκπρόσωπος της Virgin Atlantic επιβεβαίωσε το περιστατικό και δήλωσε ότι ο πιλότος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ως «προληπτικό μέτρο», αλλά δεν ήταν σε θέση να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με την κατάστασή του. Όπως τόνισε, «η ασφάλεια των επιβατών ήταν η ύψιστη προτεραιότητα».

 

Ο εμπειρογνώμονας των λέιζερ, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Loughborough, John Tyrer, ανέφερε στο SkyNews σχετικά με την αδιαθεσία του πιλότου, ότι όντως το λέιζερ μπορεί να επιφέρει ζημιά αν πέσει στα μάτια κάποιου και να του προκαλέσει πονοκέφαλο.

 

Ο κ Tyrer πρόσθεσε: "Αν το λέιζερ έχει αγοραστεί από αξιόπιστες πηγές υπάρχουν όρια πυκνότητας ισχύος που διατίθενται σε αυτές τις συσκευές, ώστε να μην μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη στο μάτι. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν αυτά τα πράγματα από το διαδίκτυο, όπως από την Άπω Ανατολή. Αυτά είναι πολύ-πολύ ισχυρά λέιζερ, χωρίς καμιά προστασία." Μάλιστα, τόνισε ότι τα πολύ ισχυρά λέιζερ μπορούν να προκαλέσουν άμεση μόνιμη βλάβη του αμφιβληστροειδούς.

 

Όπως μεταδίδει το BBC και σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Airline Pilots (Balpa), οι επιθέσεις με λέιζερ σε αεροσκάφη αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό. Μεταξύ του 2009 και του Ιουνίου του 2015 περισσότερα από 8.998 περιστατικά λέιζερ παρενοχλήσεων αεροσκαφών με λέιζερ σε ολόκληρη τη χώρα έχουν αναφερθεί στην Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

 

Στην κορυφή της λίστας για τον αριθμό των πιο συχνών περιστατικών λέιζερ για τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους ήταν το Heathrow του Λονδίνου με 48, ακολουθούμενο από το Μπέρμιγχαμ με 32, το Leeds Bradford με 24 και το Μάντσεστερ με 23.

 

Η αστυνομία διεξάγει έρευνες για το τελευταίο περιστατικό.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr