Ο Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Ο Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ προχώρησε σήμερα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.


Ο πρώην πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών, αντικαθιστώντας τον Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος αναλαμβάνει να ηγηθεί του Συνταγματικού Συμβουλίου (το συνταγματικό δικαστήριο της Γαλλίας).


Η επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Εμανουέλ Κος αναλαμβάνει υπουργός Στέγασης, κάτι που δείχνει ότι ο Ολάντ επιδίωξε μια ευρύτερη συσπείρωση και πέραν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενόψει των προεδρικών εκλογών. Δύο μέλη των Πρασίνων επίσης αναλαμβάνουν θέσεις υφυπουργών.


Ο Μανουέλ Βαλς διατήρησε τον θώκο του πρωθυπουργού, ο Μισέλ Σαπέν αυτόν του υπουργού Οικονομικών και ο Εμανουέλ Μακρόν το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας.


Ο επικεφαλής του μικρού Αριστερού Ριζοσπαστικού Κόμματος Ζαν-Μισέλ Μπελέ αναλαμβάνει υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αντικαθιστώντας ένα στέλεχος του κόμματός του που διατηρούσε ως σήμερα τον θώκο αυτό.


Έκπληξη χαρακτηρίστηκε ο διορισμός του 66χρονου Ερό, του πρώην πρωθυπουργού (2012-2014), στην ηγεσία της γαλλικής διπλωματίας, ο οποίος φέρεται να προτιμήθηκε έναντι της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υπουργού Οικολογίας, πρώην υποψήφιας των Σοσιαλιστών για την προεδρία (2007) και πρώην συντρόφου του Ολάντ, η οποία σύμφωνα με τις φήμες ήταν το φαβορί για να αναλάβει το ΥΠΕΞ.


Το να αναλαμβάνει το Κε ντ' Ορσέ ένας πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά: αυτό είχε συμβεί και με τον Φαμπιούς, τον νεότερο στα χρονικά πρωθυπουργό της Γαλλίας (1984-1986), και πριν από αυτό με τον Αλέν Ζιπέ, υπουργό Εξωτερικών του Νικολά Σαρκοζί (2011-2012) πάνω από μια δεκαετία μετά τη θητεία του στον θώκο του πρωθυπουργού υπό τον Ζακ Σιράκ (1995-1887).


Παραδόξως ο γερμανόφωνος Ερό επιστρέφει σε μια κυβέρνηση υπό τον Μανουέλ Βαλς, τον άλλοτε υπουργό Εσωτερικών του, ο οποίος είχε συμβάλει στην εκδίωξή του από τον θώκο του πρωθυπουργού την άνοιξη του 2014.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Διεθνή / Απόφαση σταθμός για τον υπερτουρισμό στην Μαδρίτη: Κλείσιμο τουριστικών διαμερισμάτων έπειτα από παράπονα οικογένειας

Η οικογένεια, η οποία έχει δύο παιδιά, κατήγγειλε ότι υπέφερε από έντονο στρες, άγχος και αϋπνία λόγω της θορυβώδους και ανάρμοστης συμπεριφοράς των μεθυσμένων επισκεπτών των τουριστικών διαμερισμάτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Διεθνή / Βρετανία: Ουίλιαμ και Κέιτ υποδέχθηκαν τους Μακρόν – Η πριγκίπισσα με look εμπνευσμένο από Dior

Η Κέιτ Μίντλετον εντυπωσίασε με σακάκι Christian Dior και σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, τιμώντας τη γαλλοβρετανική φιλία και την παράδοση του οίκου
LIFO NEWSROOM
Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από διεθνείς φοιτητές λόγω Τραμπ

Διεθνή / Αμερικανικά πανεπιστήμια σε κρίση: Χάνουν 1 δισ. δολάρια από φοιτητές λόγω Τραμπ

Οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ προκαλούν μαζική φυγή διεθνών φοιτητών από τις ΗΠΑ, με τα πανεπιστήμια να χάνουν έως και $1 δισ. σε δίδακτρα - Ποιες σχολές πλήττονται περισσότερο
LIFO NEWSROOM
Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Διεθνή / Το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης προετοιμάζεται για πόλεμο με τη Ρωσία

Το λιμάνι του Ρότερνταμ προετοιμάζεται για ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση, διαθέτοντας χώρο για πολεμικά πλοία και κρίσιμα εφόδια - Πώς η Ευρώπη αναδιαμορφώνει την αμυντική της στρατηγική
LIFO NEWSROOM