Δυο κουκλοπαίκτες κατηγορούνται με το νόμο για τις τρομοκρατικές ενέργειες στην Ισπανία, επειδή στο παιδικό έργο που ανέβασαν εξυμνούσαν, σύμφωνα με τις αρχές, την αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ. Οι κουκλοπαίκτες συνελήφθησαν, προφυλακίστηκαν για πέντε ημέρες και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πρώτα τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Σήμερα παρέδωσαν τα διαβατήρια τους στο Ανώτατο Δικαστήριο, χωρίς να κάνουν κάποια δήλωση στα ΜΜΕ.

 

 

 

Διεθνείς οργανώσεις, ο όπως η Διεθνής Αμνηστία και οι Δικαστές για τη Δημοκρατία, αντιδρούν σε αυτή τη δίωξη δηλώνοντας ότι η παράστασή τους προστατεύεται ως πνευματική δουλειά, από την ελευθερία της έκφρασης. Στην παράσταση εμφανίζεται ένα πανό που οι ισπανικές αρχές θεωρούν ότι εξυμνεί την ΕΤΑ, ωστόσο όπως σημειώνουν οι Δικαστές για τη Δημοκρατία «όταν αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα, αλλά στην πλοκή ενός έργου σε κουκλοθέατρο, δεν ανιχνεύεται (...) αιτιολόγηση των επιδόσεων της τρομοκρατίας. "

 

 

Σημειώνουν επίσης ότι το κουκλοθέατρο δεν είναι ένα παιχνίδι που προωθεί τη βία, την εχθρότητα και τις διακρίσεις σε βάρος ομάδων ή ατόμων. Το σενάριο του έργου που προκάλεσε την αντίδραση θεατών στην περιοχή του Τετουάν όπου παίχτηκε, δείχνει τη σύγκρουση μιας μάγισσας με διάφορους εκπροσώπους κοινωνικών δυνάμεων (ιδιοκτησία, θρησκεία,  αστυνομία).

 

 

Η μάγισσα σκοτώνει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει, δολοφονεί μια καλόγρια που θέλει να πάρει το μωρό της και ένα δικαστή που την κατηγορεί για τρομοκρατία. Ένας διεφθαρμένος αστυνομικός προσπαθεί να κατηγορήσει  τη μάγισσα βάζοντας στο σπίτι της διάφορα ενοχοποιητικά αντικείμενα. Μεταξύ αυτών μια βόμβα και το επίμαχο πανό που οδήγησε τελικά στη δικαιοσύνη όχι τη μάγισσα αλλά τους κουκλοπαίκτες.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr