UNICEF: Πάνω από 200 εκατ. κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο υπέστησαν πέρυσι κλειτοριδεκτομή

UNICEF: Πάνω από 200 εκατ. κορίτσια και γυναίκες σε όλο τον κόσμο υπέστησαν πέρυσι κλειτοριδεκτομή Facebook Twitter
7

Νέα έκθεση της UNICEF ρίχνει περισσότερο φως σε μία από τις πιο άγριες και ωμές πρακτικές βασανισμού που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο εδώ και εκατοντάδες χρόνια.


Σύμφωνα λοιπόν με τη UNICEF, περίπου 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο υπέστησαν μόνο για το 2015 κλειτοριδεκτομή, εκ των οποίων οι μισές ζουν στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ινδονησία.

Η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί παραμένουν οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κλειτοριδεκτομών στον κόσμο. Μεταξύ των 200 εκατομμυρίων θυμάτων, τα 44 εκατομμύρια είναι κορίτσια ηλικίας 14 ετών ή μικρότερα. Στις 30 χώρες του κόσμου όπου η πρακτική αυτή είναι πιο διαδεδομένη, η πλειοψηφία των κοριτσιών υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή πριν συμπληρώσει τα 5 χρόνια.

«Σε χώρες όπως η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί, η πρακτική αυτή είναι σχεδόν καθολική», υπογράμμισε η Κλόντια Κάπα, η οποία διηύθυνε τη σύνταξη της έκθεσης. Ως εκ τούτου το 98% των κοριτσιών υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή στη Σομαλία, 97% στη Γουινέα και 93% στο Τζιμπουτί.

Ο συνολικός αριθμός των 200 εκατομμυρίων θυμάτων του ακρωτηριασμού αυτού που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF ξεπερνάει κατά 70 εκατομμύρια τον τελευταίο υπολογισμό του 2014, κυρίως λόγω νέων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ινδονησία.

Κάπως ενθαρρυντικό, είναι σύμφωνα με τη UNICEF, το γεγονός πως το ποσοστό των κοριτσιών που υφίστανται αυτόν τον ακρωτηριασμό στα γεννητικά τους όργανα μειώθηκε σε τριάντα χώρες, κυρίως στη Λιβερία, τη Μπουρκίνα Φάσο και την Κένυα.

Ο ΟΗΕ έχει ορίσει ως στόχο τον τερματισμό της πρακτικής αυτής ως το 2030, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων που υιοθέτησαν 193 χώρες τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 «Οφείλουμε να υποστηρίξουμε τις εθνικές προσπάθειες για να ενθαρρύνουμε την εγκατάλειψη της πρακτικής αυτής», υπογράμμισε η Κλόντια Κάπα, η οποία αναφέρθηκε ωστόσο και στη μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί στον «τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι κοινότητες το ζήτημα της κλειτοριδεκτομής».

Ως αποτέλεσμα αυτού θεωρείται το γεγονός πως από το 2008 περισσότερες από 15.000 κοινότητες σε όλο τον κόσμο απαρνήθηκαν την πρακτική αυτή, 2.000 από τις οποίες το έπραξαν μόλις πέρυσι.

Τέλος, πέντε ακόμη χώρες υιοθέτησαν νόμους που ποινικοποιούν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Πρόκειται για την Κένυα, την Ουγκάντα, τη Γουινέα-Μπισάου, αλλά και πιο πρόσφατα τη Νιγηρία και τη Γκάμπια.

7

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Σομαλία 85% μουσουλμάνοι, Γουινέα 99,8% μουσουλμάνοι, Τζιμπουτί 94% μουσουλμάνοι. Διακρίνετε κανένα μοτίβο εδώ; Γιατί εγώ δε διακρίνω. Μάλλον ευθύνεται η αλλαγή του κλίματος ή και ο ιμπεριαλισμός της Δύσης...Επίσης 200 εκατομμύρια γυναίκες δεν είναι παρά το 0,03% του παγκόσμιου πληθυσμού, οπότε όλα καλά...
Αν οι Ευρωπαιοι καταπτυστοι αποκιοκρατες δεν ειχαν παει να εκμεταλευτουν αυτες τις χωρες δεν θα συνεβαινε ποτε κατι τετοιο. Ηταν ηδη σε εξελιξη η αναγεννηση και ετοιμαζοταν να αποτιναξουν ολα αυτα τα σκοταδιστικα. Αν εξαιρεσουμε το ανωτερω και μερικα αλλα κακως κειμενα οι ανθρωποι αυτοι αγγιζουν την τελειοτητα. ζουν μεσα στη φυση και δεν εχουν αλλοτριωθει απο τον δυττικο καπιταλιστικο τροπο ζωης.
Να συμπληρώσω ότι ο όρος κλειτοριδεκτομή συχνά είναι... ευφημισμός. Η περισσότερες πρακτικές περιλαμβάνουν τον ακρωτηριασμό πολύ περισσότερων πραγμάτων από την κλειτορίδα.