Νέα έκθεση της UNICEF ρίχνει περισσότερο φως σε μία από τις πιο άγριες και ωμές πρακτικές βασανισμού που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο εδώ και εκατοντάδες χρόνια.


Σύμφωνα λοιπόν με τη UNICEF, περίπου 200 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες στον κόσμο υπέστησαν μόνο για το 2015 κλειτοριδεκτομή, εκ των οποίων οι μισές ζουν στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ινδονησία.

 

Η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί παραμένουν οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό κλειτοριδεκτομών στον κόσμο. Μεταξύ των 200 εκατομμυρίων θυμάτων, τα 44 εκατομμύρια είναι κορίτσια ηλικίας 14 ετών ή μικρότερα. Στις 30 χώρες του κόσμου όπου η πρακτική αυτή είναι πιο διαδεδομένη, η πλειοψηφία των κοριτσιών υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή πριν συμπληρώσει τα 5 χρόνια.

 

«Σε χώρες όπως η Σομαλία, η Γουινέα και το Τζιμπουτί, η πρακτική αυτή είναι σχεδόν καθολική», υπογράμμισε η Κλόντια Κάπα, η οποία διηύθυνε τη σύνταξη της έκθεσης. Ως εκ τούτου το 98% των κοριτσιών υποβάλλεται σε κλειτοριδεκτομή στη Σομαλία, 97% στη Γουινέα και 93% στο Τζιμπουτί.

 

Ο συνολικός αριθμός των 200 εκατομμυρίων θυμάτων του ακρωτηριασμού αυτού που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF ξεπερνάει κατά 70 εκατομμύρια τον τελευταίο υπολογισμό του 2014, κυρίως λόγω νέων στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ινδονησία.

 

Κάπως ενθαρρυντικό, είναι σύμφωνα με τη UNICEF, το γεγονός πως το ποσοστό των κοριτσιών που υφίστανται αυτόν τον ακρωτηριασμό στα γεννητικά τους όργανα μειώθηκε σε τριάντα χώρες, κυρίως στη Λιβερία, τη Μπουρκίνα Φάσο και την Κένυα.

 

Ο ΟΗΕ έχει ορίσει ως στόχο τον τερματισμό της πρακτικής αυτής ως το 2030, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών στόχων που υιοθέτησαν 193 χώρες τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

 «Οφείλουμε να υποστηρίξουμε τις εθνικές προσπάθειες για να ενθαρρύνουμε την εγκατάλειψη της πρακτικής αυτής», υπογράμμισε η Κλόντια Κάπα, η οποία αναφέρθηκε ωστόσο και στη μικρή πρόοδο που έχει σημειωθεί στον «τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι κοινότητες το ζήτημα της κλειτοριδεκτομής».

 

Ως αποτέλεσμα αυτού θεωρείται το γεγονός πως από το 2008 περισσότερες από 15.000 κοινότητες σε όλο τον κόσμο απαρνήθηκαν την πρακτική αυτή, 2.000 από τις οποίες το έπραξαν μόλις πέρυσι.

 

Τέλος, πέντε ακόμη χώρες υιοθέτησαν νόμους που ποινικοποιούν τη συγκεκριμένη διαδικασία. Πρόκειται για την Κένυα, την Ουγκάντα, τη Γουινέα-Μπισάου, αλλά και πιο πρόσφατα τη Νιγηρία και τη Γκάμπια.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr