Βραζιλία: Tο σκάνδαλο Petrobras κλονίζει την κυβέρνηση και οδηγεί τη χώρα στην ύφεση

Βραζιλία: Tο σκάνδαλο Petrobras κλονίζει την κυβέρνηση και οδηγεί τη χώρα στην ύφεση Facebook Twitter
0

Σε συλλήψεις που προκάλεσαν σοκ και αναστάτωση στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους  αλλά και ανησυχία για την οικονομική πορεία της χώρας, προχώρησε η δικαιοσύνη της Βραζιλίας, με αφορμή το μεγάλο σκάνδαλο Petrobas. Συνελήφθησαν για διαφθορά ο Andre Esteves, 13ος πλουσιότερος βραζιλιάνος δισεκατομμυριούχος ο οποίος κατέχει την Grupo BTG Pactual, τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα στη Λατινική Αμερική, αλλά και ο αρχηγός των Εργατικών στη Γερουσία, Delcidio Amaral, με την υποψία ότι προσπάθησε να παρακωλύσει την έρευνα. Ο Αμαράλ θεωρείται στενός συνεργάτης της σημερινής Προέδρου Ρούσεφ αλλά και του προκατόχου της Λούλα.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, ο Εστέβες τίθεται σε προσωρινή κράτηση πέντε ημερών. Οι συλλήψεις αυτές "υψηλού προφίλ" έγιναν για το πιθανολογούμενο τραστ μεταξύ κατασκευαστών και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου Petroleo Brasileiro S, βάσει της έρευνας που ξεκίνησε για την υπόθεση  τον Μάρτιο του 2014.

Βραζιλία: Tο σκάνδαλο Petrobras κλονίζει την κυβέρνηση και οδηγεί τη χώρα στην ύφεση Facebook Twitter

Περισσότερα από 100 άτομα έχουν ήδη συλληφθεί, συμπεριλαμβανομένων πρώην κορυφαίων στελεχών  της Petrobras της Βραζιλίας και του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου. Η σαρωτική έρευνα για την Petrobras - που ονομάστηκε "Carwash" από τις εισαγγελικές αρχές καθώς ένα βενζινάδικο χρησιμοποιήθηκε για να ξεπλυθούν τα χρήματα - έριξε την Βραζιλία στην ύφεση και στην κυβέρνηση της Ρούσεφ σε έναν αγώνα για την πολιτική της επιβίωση. Σύμφωνα με τη μελέτη της κεντρικής τράπεζας της χώρας η οικονομία της Βραζιλίας αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από 3% φέτος.

Ο Esteves, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BTG Pactual, έχει μία από τις μεγαλύτερες περιουσίες της Λατινικής Αμερικής, αξίας  2,7 δισεκ. δολαρίων, που προέρχονται κυρίως από το μερίδιό του στην επενδυτική τράπεζα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΟΡΟ ΡΩΣΙΑ ΚΡΗΤΗ

Explainer / «Πολύ δύσκολο το σήμα να έρθει από την Ουκρανία χωρίς δορυφόρους»: Πώς έγινε το χτύπημα στο πετρελαιοφόρο ανοιχτά της Κρήτης

«Αν ήμουν Αμερικανίδα, θα είχα ανησυχήσει» δηλώνει στη LiFO η καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Μαρία Γαβουνέλη
ΛΙΑ ΦΑΣΟΛΗ
Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Διεθνή / Γερμανία: 61χρονος νάρκωνε, βίαζε και βιντεοσκοπούσε τη σύζυγό του για χρόνια

Η υπόθεση θυμίζει τη δίκη του Ντομινίκ Πελικό στη Γαλλία, ο οποίος για πάνω από μια δεκαετία νάρκωνε τη σύζυγό του και την παρέδιδε σε δεκάδες άντρες που εντόπιζε σε διαδικτυακά chat rooms, βιντεοσκοπώντας στη συνέχεια τις πράξεις τους
THE LIFO TEAM
Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Συνομιλίες σήμερα στη Φλόριντα μεταξύ ΗΠΑ και μεσολαβητών - Τι προσμένει η Χαμάς

Το Κατάρ και η Αίγυπτος, που ενεργούν ως μεσολαβητές αλλά και ως εγγυητές της κατάπαυσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, ζητούν να ξεκινήσει η επόμενη φάση του αμερικανικού σχεδίου
THE LIFO TEAM