Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ έκλεισαν τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες

Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ έκλεισαν τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
2

Στην απόφαση να κλείσουν την ίδια μέρα τα σύνορά τους στους μετανάστες που δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν προχώρησαν τέσσερις βαλκανικές χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας eu observer, κίνηση που όπως επισημαίνεται και τα τέσσερα κράτη προσπαθούν να δικαιολογήσουν επικαλούμενα περιορισμούς που τίθενται από την επόμενη χώρα στην αλυσίδα της διαδρομής των προσφύγων προς το Βορρά.

"Βαλκανικές χώρες κλείνουν τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος, που αναφέρει πως πρώτη ξεκίνησε η Σλοβενία, η οποία δήλωσε ότι στο εξής θα επιτρέπει να διασχίζουν τα σύνορά της με την Κροατία μόνο πολίτες χωρών που βρίσκονται σε ένοπλη σύρραξη. Το γεγονός προκάλεσε τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των χωρών που βρίσκονται νοτιότερα, ήτοι της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, οι οποίες με τη σειρά τους προχώρησαν σε κλείσιμο των συνόρων τους σε όσους θεωρούν οικονομικούς μετανάστες σημειώνει η ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρεται οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέες εντάσεις μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ την ίδια στιγμή έπιασαν εξ απήνης εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν εγκλωβισμένοι σε μια ουδέτερη ζώνη (no man's land) και να χωριστούν από τις οικογένειές τους με κριτήριο την εθνικότητα.


Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισημαίνει ότι είναι αδιανόητος και σίγουρα δεν εμπίπτει στους διεθνείς κανονισμούς ο διαχωρισμός των μεταναστών ανάλογα με την καταγωγή τους, αφού κανένας δεν μπορεί να αποκλειστεί από το δικαίωμα στη διεθνή προστασία και το δικαίωμα αίτησης χορήγησης ασύλου.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM