Στην απόφαση να κλείσουν την ίδια μέρα τα σύνορά τους στους μετανάστες που δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν προχώρησαν τέσσερις βαλκανικές χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας eu observer, κίνηση που όπως επισημαίνεται και τα τέσσερα κράτη προσπαθούν να δικαιολογήσουν επικαλούμενα περιορισμούς που τίθενται από την επόμενη χώρα στην αλυσίδα της διαδρομής των προσφύγων προς το Βορρά.

 

"Βαλκανικές χώρες κλείνουν τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος, που αναφέρει πως πρώτη ξεκίνησε η Σλοβενία, η οποία δήλωσε ότι στο εξής θα επιτρέπει να διασχίζουν τα σύνορά της με την Κροατία μόνο πολίτες χωρών που βρίσκονται σε ένοπλη σύρραξη. Το γεγονός προκάλεσε τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των χωρών που βρίσκονται νοτιότερα, ήτοι της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, οι οποίες με τη σειρά τους προχώρησαν σε κλείσιμο των συνόρων τους σε όσους θεωρούν οικονομικούς μετανάστες σημειώνει η ιστοσελίδα.

 

Όπως αναφέρεται οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέες εντάσεις μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ την ίδια στιγμή έπιασαν εξ απήνης εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν εγκλωβισμένοι σε μια ουδέτερη ζώνη (no man's land) και να χωριστούν από τις οικογένειές τους με κριτήριο την εθνικότητα.


Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισημαίνει ότι είναι αδιανόητος και σίγουρα δεν εμπίπτει στους διεθνείς κανονισμούς ο διαχωρισμός των μεταναστών ανάλογα με την καταγωγή τους, αφού κανένας δεν μπορεί να αποκλειστεί από το δικαίωμα στη διεθνή προστασία και το δικαίωμα αίτησης χορήγησης ασύλου.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr