Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ έκλεισαν τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες

Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και ΠΓΔΜ έκλεισαν τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
2

Στην απόφαση να κλείσουν την ίδια μέρα τα σύνορά τους στους μετανάστες που δεν προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν προχώρησαν τέσσερις βαλκανικές χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας eu observer, κίνηση που όπως επισημαίνεται και τα τέσσερα κράτη προσπαθούν να δικαιολογήσουν επικαλούμενα περιορισμούς που τίθενται από την επόμενη χώρα στην αλυσίδα της διαδρομής των προσφύγων προς το Βορρά.

"Βαλκανικές χώρες κλείνουν τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος, που αναφέρει πως πρώτη ξεκίνησε η Σλοβενία, η οποία δήλωσε ότι στο εξής θα επιτρέπει να διασχίζουν τα σύνορά της με την Κροατία μόνο πολίτες χωρών που βρίσκονται σε ένοπλη σύρραξη. Το γεγονός προκάλεσε τις αλυσιδωτές αντιδράσεις των χωρών που βρίσκονται νοτιότερα, ήτοι της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, οι οποίες με τη σειρά τους προχώρησαν σε κλείσιμο των συνόρων τους σε όσους θεωρούν οικονομικούς μετανάστες σημειώνει η ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρεται οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέες εντάσεις μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ την ίδια στιγμή έπιασαν εξ απήνης εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν εγκλωβισμένοι σε μια ουδέτερη ζώνη (no man's land) και να χωριστούν από τις οικογένειές τους με κριτήριο την εθνικότητα.


Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισημαίνει ότι είναι αδιανόητος και σίγουρα δεν εμπίπτει στους διεθνείς κανονισμούς ο διαχωρισμός των μεταναστών ανάλογα με την καταγωγή τους, αφού κανένας δεν μπορεί να αποκλειστεί από το δικαίωμα στη διεθνή προστασία και το δικαίωμα αίτησης χορήγησης ασύλου.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΑΡΟΥΑΝ ΜΠΑΡΓΚΟΥΤΙ ΙΣΡΑΗΛ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Διεθνή / Μαρουάν Μπαργκούτι: Σε κίνδυνο ο Παλαιστίνιος ηγέτης λόγω «αυξανόμενης κακομεταχείρισης» στις φυλακές του Ισραήλ

Ο «Μαντέλα της Παλαιστίνης» υπέστη πρόσφατα τρεις επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και μια επίθεση κατά την οποία οι δεσμοφύλακες έβαλαν ένα σκυλί να του ορμήξει, σύμφωνα με τον δικηγόρο του
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Η «σιωπή» του Πέτερ Μαγιάρ για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας προκαλεί ανησυχία

Στην εκστρατεία που του χάρισε τη νίκη, ο νεοεκλεγείς Ούγγρος πρωθυπουργός εστίασε σε αρκετά βασικά ζητήματα που απασχολούν τη χώρα του, αφήνοντας ωστόσο «απ' έξω» τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας
THE LIFO TEAM
KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM