Νόμιμα αιμοδότες πλέον οι ομοφυλόφιλοι στη Γαλλία

Νόμιμα αιμοδότες πλέον οι ομοφυλόφιλοι στη Γαλλία Facebook Twitter
1

«Από την άνοιξη του 2016 οι ομοφυλόφιλοι στη Γαλλία θα μπορούν να είναι αιμοδότες» ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν, διευκρινίζοντας ότι η αλλαγή αυτή θα γίνει «σταδιακά» και με «απόλυτο σεβασμό στην ασφάλεια των ασθενών».


Ο μόνιμος αποκλεισμός στη Γαλλία από την αιμοδοσία ανδρών που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες είχε θεσπιστεί τη δεκαετία του 1980 λόγω των κινδύνων του AIDS.


Η Μαρισόλ Τουρέν είχε δεσμευτεί από το 2012 να αναιρέσει την απαγόρευση αυτή, σύμφωνα με την υπόσχεση που είχε δώσει ο Φρανσουά Ολάντ πριν από την εκλογή του στη γαλλική προεδρία.


Το «σταδιακό» άνοιγμα θα γίνεται υπό τις εξής μορφές αιμοδοσίας:

  • Η πλήρης αιμοδοσία - η συνήθης μορφή δωρεάς αίματος όπου λαμβάνονται όλα τα συστατικά του αίματος (κύτταρα και πλάσμα- θα επιτρέπεται στους άνδρες που δεν είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις επί δώδεκα μήνες, έπειτα από ένα ερωτηματολόγιο και μια συνέντευξη στα οποία θα καλούνται να απαντούν.
  • Οι άνδρες που κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων μηνών δεν είχαν σεξουαλική ομοφυλοφιλική σχέση ή είχαν έναν μόνο ερωτικό σύντροφο, θα μπορούν να δίνουν μόνο πλάσμα (το υγρό μέρος του αίματος) χάρη στη δημιουργία μιας ασφαλούς διαδικασίας κατά την οποία το πλάσμα θα τίθεται σε καραντίνα σχεδόν για δυόμισι μήνες ώστε να εγγυάται η ασφάλειά του.

Η τελευταία διαδικασία θα επιτρέπει επίσης στις υγειονομικές αρχές να διενεργούν επιτόπια μελέτη για αυτούς τους νέους δότες. Αν η μελέτη αυτή αποδείξει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, οι κανόνες της αιμοδοσίας για τους ομοφυλόφιλους (άνδρες που είχαν τουλάχιστον μια ερωτική σχέση με άλλον άνδρα) θα προσεγγίσουν τους γενικούς κανόνες που εφαρμόζονται στους άλλους δότες. Το δεύτερο αυτό στάδιο θα αρχίσει το 2017, διευκρινίζει το υπουργείο.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ