Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως και της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας  συναντήθηκαν στη Βιέννη σήμερα Παρασκευή, επιχειρώντας για πρώτη φορά να βρουν πολιτική λύση για να επανέλθει η ειρήνη στη Συρία, μετά από 4 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ίσως να εξηγείται και η ξαφνική επίσκεψη του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Μόσχα την Τρίτη και τη συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Επισήμως ο ηγέτης του συριακού καθεστώτος μετέβη στη Ρωσία για να ευχαριστήσει τον Ρώσο Πρόεδρο για την εμπλοκή της χώρας στον εμφύλιο.

 

Στην αυστριακή πρωτεύουσα κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ο υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι είχαν πρώτα κατ΄ιδίαν συνάντηση πριν συναντηθούν και με τους ομολόγους τους, της Τουρκίας Feridun Sinirlioglu, και της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπαίρ. Και οι δύο είναι σουνιτικές χώρες που αντιμετωπίσουν εχθρικά το καθεστώς Ασαντ και παρέχουν υποστήριξη σε αντάρτες στη Συρία.  

 

Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διαδικασίας για την ειρήνευση στη Συρία. Ο στόχος της Μόσχας, που έχει ενδυναμώσει το ρόλο της μετά τη στρατιωτική εμπλοκή της στη Συρία, φαίνεται να είναι μία πολιτική μετάβαση υπό τον Άσαντ που θα βρίσκεται κάτω από διεθνή επιτήρηση.

 

Η λύση αυτή διευκολύνεται από τη θέση των ΗΠΑ και της Τουρκίας που πλέον έχουν  πάψει να απαιτούν την αποπομπή του Μπασάρ Άσαντ ως προϋπόθεση για το άνοιγμα μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας.

 

Ο πόλεμος στη Συρία που έχει ήδη γίνει μια σύγκρουση με διεθνείς επιπτώσεις, έχει προκαλέσει 250 χιλιάδες θανάτους και την προσφυγοποίηση του μισού σχεδόν πληθυσμού της Συρίας.  

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr