Υπαναχωρεί η Ουγγαρία, δεν βγαίνει απ' το Δουβλίνο ΙΙΙ

Υπαναχωρεί η Ουγγαρία, δεν βγαίνει απ' το Δουβλίνο ΙΙΙ Facebook Twitter
0

Υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της γειτονικής Αυστρίας, η Ουγγαρία υπαναχώρησε στην απόφαση για την αναστολή της ισχύος της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σιζάρτο είχε σήμερα συνομιλία με τον αυστριακό ομόλογό του Σεμπάστιαν Κουρτς σχετικά με τις ρυθμίσεις της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙΙ και "τον πληροφόρησε ότι η Ουγγαρία δεν αναστέλλει την ισχύ κανενός κανόνα της Ευρωπαϊκής Ενωσης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ουγγρικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η συνθήκη Δουβλίνο ΙΙΙ προβλέπει ότι αίτηση χορήγησης ασύλου κατατίθεται και εξετάζεται από τη χώρα εισόδου του αιτούντος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ότι ο αιτών μπορεί να μεταφερθεί και πάλι στη χώρα αυτή, εάν την εγκαταλείψει. Η αναστολή ισχύος της συνθήκης, που ανακοινώθηκε χθες από την Βουδαπέστη, θα επέτρεπε στην Ουγγαρία να αρνηθεί την επιστροφή στο έδαφός της ατόμων που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω της Ουγγαρίας και στη συνέχεια συνελήφθησαν σε άλλη χώρα, ειδικότερα στην Αυστρία και τη Γερμανία.


Η Βιένη χαρακτήρισε την απόφαση της Ουγγαρίας απαράδεκτη και απείλησε τη Βουδαπέστη με "συνέπειες". Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε "'άμεσες εξηγήσεις".


Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Βουδαπέστης, ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον αυστριακό ομόλογό του "υπομονή" πριν από την επαναπροώθηση των μεταναστών στο ουγγρικό έδαφος.


Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν από την ΕΕ να δώσει ειδική προσοχή στον δρόμο των δυτικών Βαλκανίων που ακολουθούν οι μετανάστες.


Σύμφωνα με την Frontex, αυτός ο άξονας χρησιμοποιείται από ανθρώπους που φεύγουν διωγμένοι από τον πόλεμο στο Ιράκ, τη Συρία και το Αφγανιστάν και από ορισμένες αφρικανικές χώρες και ο αριθμός των μεταναστών που περνούν από αυτόν για να εισέλθουν στον έδαφος της ΕΕ αυξήθηκε κατά 880% τους πρώτους μήνες του έτους σε σχέση με το 2014.


Στο ουγγρικό κοινοβούλιο, η κυβέρνηση ζήτησε επίσης "την υπομονή" των ευρωπαίων εταίρων της: "Η Ουγγαρία σέβεται τη συνθήκη του Δουβλίνου, αλλά ταυτοχρόνως ζητεί υπομονή στην πράξη πριν υποδεχθεί και άλλους παράνομους μετανάστες...έχουμε ανάγκη να επεκτείνουμε τις δυνατότητες υποδοχής".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζόχραν Μαμντάνι: Ο γοητευτικός «ριζοσπάστης» από τον κόσμο των προνομίων θέλει να γίνει δήμαρχος στη Νέα Υόρκη

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο γοητευτικός «ριζοσπάστης» από τον κόσμο των προνομίων, θέλει να γίνει δήμαρχος στη Νέα Υόρκη

Γεννημένος στην Ουγκάντα, μεγαλωμένος στο Άπερ Ιστ Σάιντ και σε πανάκριβα σχολεία, στα 33 του, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό να είναι ο επόμενος δήμαρχος της Νέας Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε μετοχές Berkshire αξίας $6 δισ. και σπάει το ρεκόρ ετήσιας φιλανθρωπίας

Διεθνή / Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε μετοχές Berkshire αξίας $6 δισ. και σπάει το ρεκόρ ετήσιας φιλανθρωπίας

Ο 94χρονος δισεκατομμυριούχος παραχώρησε περίπου 12,36 εκατομμύρια μετοχές Class B της Berkshire, ανεβάζοντας τη συνολική του συνεισφορά σε φιλανθρωπικούς σκοπούς σε πάνω από 60 δισεκατομμύρια δολάρια
LIFO NEWSROOM
Βαρκελώνη: Εκατοντάδες Καταλανοί στους δρόμους για να σταματήσουν το έργο επέκτασης του αεροδρομίου

Διεθνή / Βαρκελώνη: Εκατοντάδες Καταλανοί κατά του μαζικού τουρισμού σε νέα διαδήλωση

Υποστήριξαν ότι η Βαρκελώνη είναι «ο πιο κορεσμένος τουριστικός προορισμός στον κόσμο» και η επέκταση του αεροδρομίου El Prat θα μπορούσε να καταδικάσει το μέλλον της Καταλονίας
LIFO NEWSROOM
Ο Έρικ Τραμπ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ

Διεθνή / Μετά τον Ντόναλντ, ο Έρικ Τραμπ: «Δεν αποκλείει» το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία των ΗΠΑ

Ο 41χρονος μέχρι σήμερα έχει κρατηθεί μακριά από την ενεργό πολιτική, ωστόσο δηλώνει πως αν αποφάσιζε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, «θα ήταν μια εύκολη επιλογή»
LIFO NEWSROOM