Σιίτες παραστρατιωτικοί καταφθάνουν στο Ραμάντι μετά την κατάληψη από τους τζιχαντιστές

Σιίτες παραστρατιωτικοί καταφθάνουν στο Ραμάντι μετά την κατάληψη από τους τζιχαντιστές Facebook Twitter
1

Σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από το Ιράν, άρχισαν να καταφθάνουν σε βάση κοντά στο Ραμάντι του Ιράκ, μετά την κατάληψη της πόλης από τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ύστερα από τριήμερη επίθεση.

«Ένοπλοι των δυνάμεων Χασίντ Σαάμπι έφτασαν στη βάση Χαμπανίγια» δήλωσε αξιωματούχος της επαρχίας Άνμπαρ. Νωρίτερα, εκπρόσωπος των σιιτικών παραστρατιωτικών δυνάμεων ανέφερε ότι έχουν ληφθεί διαταγές για επιστράτευση, ωστόσο το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος της κινητοποίησης δεν μπορεί να αποκαλυφθεί για λόγους ασφαλείας.

Μετά την πτώση του Ραμάντι χθες, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι διέταξε τις ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, τους συμμάχους τους μαχητές των τοπικών φυλών και τις επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις του Ιράν «να κρατήσουν τις θέσεις τους και να μην επιτρέψουν στο Daech (Ισλαμικό Κράτος) να καταλάβει και άλλες ζώνες», υποσχόμενος την άφιξη στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ραμάντι.

Οι σιιτικές πολιτοφυλακές έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απώθηση των τζιχαντιστών σε άλλες περιοχές του Ιράκ, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν αναπτυχθεί στη σουνιτική επαρχία Αλ-Ανμπαρ, υπό τον φόβο πρόκλησης θρησκευτικής έντασης. Όμως, οι ιρακινές στρατιωτικές δυνάμεις, μαζί με τους μαχητές των τοπικών φυλών, εγκατέλειψαν χθες και τις τελευταίες θέσεις που κρατούσαν στο Ραμάντι.

Σιίτες παραστρατιωτικοί καταφθάνουν στο Ραμάντι μετά την κατάληψη από τους τζιχαντιστές Facebook Twitter

Μετά την κατάληψη της πόλης, το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή του τανκς και άλλο εξοπλισμό που άφησαν πίσω τους οι ιρακινές δυνάμεις.

Η κατάληψη της πόλης αποτελεί τη μεγαλύτερη ήττα στην κυβέρνηση της Βαγδάτης από το περασμένο καλοκαίρι.  Εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας Αλ-Ανμπαρ δήλωσε ότι περίπου 500 άνθρωποι, πολίτες και μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις, ενώ 6.000 έως 8.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν.

Σιίτες παραστρατιωτικοί καταφθάνουν στο Ραμάντι μετά την κατάληψη από τους τζιχαντιστές Facebook Twitter

Το Ισλαμικό Κράτος κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Αλ-Ανμπαρ, η οποία εκτείνεται από τις μεθόριους με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία μέχρι τις πύλες της Βαγδάτης.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ