Στο αρχείο διά παντός μπήκε η έρευνα για τα στελέχη του κόμματος Ερντογάν τα οποία κατηγορούνταν για διαφθορά, σε ένα σκάνδαλο που τάραξε την Τουρκία πρίν από ένα περίπου χρόνο.

 

Το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε κατά της δικαστικής δίωξης τεσσάρων πρώην υπουργών και συγκεκριμένα τον Ζαφέρ Τσαγκλαγιάν, πρώην υπουργό Οικονομίας, τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, πρώην υπουργό Εσωτερικών, τον Εγκεμέν Μπαγκίς, πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, και τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος.

 

Kατά της δικαστικής δίωξης τεσσάρων πρώην υπουργών που κατηγορούνταν για διαφθορά ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο, βάζοντας τέλος, χωρίς συνέπειες, στο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο που ταλάνισε εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την ισλαμο-συντηρητική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Λιγότερο από έξι μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι Τούρκοι βουλευτές επικύρωσαν, όπως αναμενόταν, την απόφαση ερευνητικής επιτροπής του τουρκικού κοινοβουλίου για τη μη διαβίβαση του φακέλου που περιλαμβάνει τις κατηγορίες στο Ανώτατο Δικαστήριο, τον μοναδικό θεσμό της τουρκικής δικαιοσύνης που θα είχε την αρμοδιότητα να τους δικάσει.

 

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση προς τους βουλευτές του Ερντογάν να μη «θάψουν την υπόθεση» του σκανδάλου διαφθοράς.

 

Κάποιοι από τους κυβερνητικούς βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραπομπής, δεν ήταν όμως αρκετοί να αλλάξουν την απόφαση, καθώς η πλειοψηφία του κυβερνώντος κόμματος στη Βουλή είναι ευρεία.

 

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί αντιμετώπιζαν κατηγορίες ότι έλαβαν μίζες από τον Ιρανό επιχειρηματία Ρεζά Ζαράμπ για να διευκολύνουν παράνομη διακίνηση χρυσού με το Ιράν. Ο Ερντογάν, τον οποίο ενέπλεκαν οι αποκαλύψεις,  είχε κάνει τότε λόγο για συνομωσία.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr