Δικαστήριο στην Αργεντινή αναγνώρισε έναν ουρακοτάγκο ως «μη- ανθρώπινο άτομο», το οποίο στερείται παράνομα την ελευθερία του. Έτσι, η 29χρονη Σάντρα, η οποία βρίσκεται στον ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες, μπορεί να ελευθερωθεί και να μεταφερθεί σε ένα φυσικό καταφύγιο.

 

Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων συμπλήρωσαν τον Νοέμβριο μία αναφορά habeas corpus – ένα έγγραφο που χρησιμοποιείται συνήθως προκειμένου να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της κράτησης ή της φυλάκισης ενός ατόμου.

 

Το δικαστήριο με τη σειρά του έκρινε ότι ο ουρακοτάγκος έχει επαρκείς γνωστικές λειτουργίες και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο, τονίζοντας ότι η Σάντρα δικαιούται τα βασικά δικαιώματα ενός «μη- ανθρώπινου ατόμου». Ο ζωολογικός κήπος έχει 10 ημέρες στη διάθεσή του, για να προχωρήσει σε έφεση.

 

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που ακτιβιστές χρησιμοποιούν την αναφορά habeas corpus στην προσπάθεια να απελευθερώσουν άγρια ζώα που βρίσκονται υπό αιχμαλωσία. Ωστόσο, δεν έχει πάντα την ίδια επιτυχία. 

 

Αμερικανικό δικαστήριο απέρριψε μία παρόμοια υπόθεση αυτόν τον μήνα, αρνούμενο να αναγνωρίσει ως «άτομο» τον χιμπατζή Τόμι. Ίδια κατάληξη είχε και η μήνυση που κατέθεσε το 2011 η οργάνωση PETA εναντίον του θαλάσσιου πάρκου SeaWorld, υποστηρίζοντας ότι πέντε φάλαινες όρκα αντιμετωπίζονται ως σκλάβοι. Το δικαστήριο του Σαν Ντιέγκο απέρριψε την υπόθεση.

 

H Sandra και το μωρό της στο κλουβί τους στον ζωολογικό κήπο του Μπουένος Άιρες:

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr