Επίσημο αίτημα για τη διεκδίκηση μέρους του Βορείου Πόλου υπέβαλλε η Δανία στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι της ανήκει λόγω του γεγονότος ότι η Γροιλανδία είναι μέρος της χώρας.

 

Το αίτημα υποβλήθηκε στην Επιτροπή Ορίων Ηπειρωτικής Υφαλοκρηπίδας του Οργανισμού και δείχνει ότι όσο λιώνουν οι πάγοι τόσο θερμαίνεται το ενδιαφέρον για μια περιοχή στην οποία εκτιμάται ότι κρύβονται τεράστιες ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 

 

 

 

Η Δανία συνδέοντας τη Γροιλανδία με την υποθαλάσσια οροσειρά «Λομονόσοφ» διεκδικεί την κυριότητα μιας έκτασης 900.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Αρκτικό Ωκεανό. Η έκταση αυτή είναι 20 φορές το μέγεθος της Δανίας συν τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το αίτημα αυτό της Κοπεγχάγης αναμένεται να την φέρει σε σύγκρουση με υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, ο Καναδάς αλλά και η Νορβηγία που επίσης θέλουν μέρος της τεράστιας, υπό τήξη,  λείας. Η περιοχή που διεκδικεί η Δανία, διεκδικείται επίσης από τη Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ.

 

 

 

Σήμερα, οι χώρες που βρέχονται από τον Αρκτικό Ωκεανό δικαιούνται μια ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης που εκτείνεται 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές τους. Για να μπορέσουν να επεκτείνουν αυτή τη ζώνη θα πρέπει να αποδείξουν ότι η περιοχή που διεκδικούν αποτελεί γεωλογική επέκταση της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας τους.

 

 

Η Αρκτική περιέχει το 15% των άγνωστων κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% των άγνωστων αποθεμάτων φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσία USGS.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr