Οι φύλακες της γλωσσικής «καθαρότητας» στο Πακιστάν έχουν από καιρό προειδοποιήσει για την ολέθρια επίδραση που μπορεί να έχουν τα γραπτά μηνύματα στα κινητά για τους νέους. Αυτό οδήγησε τους Πακιστανούς αξιωματούχους να προβούν σε μια νέα ακρότητα απαιτώντας από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μπλοκάρουν όλα τα γραπτά μηνύματα που χρησιμοποιούν προσβλητικές λέξεις.

Με απίστευτη αφοσίωση στο έργο της, πράγμα ασυνήθιστο για την τοπική γραφειοκρατία, η Ρυθμιστική Αρχή Τηλεπικοινωνιών του Πακιστάν (PTA) έχει εκδώσει μια λίστα με περισσότερες από 1000 λέξεις και φράσεις που θα απαγορευτούν- οι περισσότερες από αυτές περιέχουν την λέξη «γαμώ» και «κώλος».

Αν και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διατάχθηκαν να μπλοκάρουν τα μηνύματα, οι δοκιμές που έγιναν έδειξαν ότι δεν υπάρχει ακόμα η τεχνολογία που να δίνει αποτέλεσμα με 100% επιτυχία. Ας σημειωθεί ότι έχουν περάσει πολλές λέξεις και φράσεις από την αγγλική γλώσσα στα Πακιστανικά όπως επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές διάλεκτοι. Η Ρυθμιστική Αρχή βέβαια παραδέχεται ότι το σύνταγμα της χώρας εγγυάται ελευθερία του λόγου, παρ’ όλα αυτά τονίζει ότι η ελευθερία «δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί και κανόνες».

 

Παρά το γεγονός το Πακιστάν είναι μια λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα, τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται ευρέως σε ολόκληρη την κοινωνία, ακόμη και σε απομακρυσμένα χωριά. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αναμένουν ότι η Ρυθμιστική Αρχή θα τους επιβάλλει τσουχτερά πρόστιμα για κάθε απαγορευμένη λέξη που περνάει στα μηνύματα πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να κοπεί η σύνδεση των πελατών που επίμονα προσπαθούν να στείλουν τέτοια μηνύματα.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr