“Η Wikipedia χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή πληροφόρησης στην εκπαιδευτική κοινότητα παραμελώντας σημαντικούς κανόνες”, δηλώνει σε συνέντευξη του ο Kilian Kluge , μέλος του Wikimedia μιας γερμανικής κοινότητας που επιβλέπει το έργο της Wikipedia στο διαδίκτυο. Η συζήτηση αυτή γίνεται, επειδή στη Γερμανία έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα «Wikipedia για τα σχολεία», μέσω της τρίωρης διάρκειας του οποίου, καθηγητές και μαθητές μαθαίνουν τη σωστή χρήση της Wikipedia. Η Wikipedia λέει ο Kluge, είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης για μια αναζήτηση, αλλά αρκετά κακό για το τέλος της αναζήτησης κι αυτό γιατί ό,τι λαμβάνει κάποιος από εκεί, δεν έχει περάσει από το "φίλτρο" της εγκυρότητας. Πολλοί μαθητές δεν ξέρουν ότι αρκεί ένα κλικ στο κουμπί επεξεργασία για να εμπλουτίσει ο καθένας τις αναρτήσεις και να αλλάξει το άρθρο.

 

“Ένας από τους τρόπους για να ελέγξει κανείς την εγκυρότητα του άρθρου είναι να ελέγξει τις πηγές οι οποίες εμφανίζονται στο τέλος του άρθρου. Αν οι πηγές βασίζονται σε περιοδικά λαϊκής επιστήμης, τότε βέβαια το περιεχόμενο το πληροφοριών δεν είναι και τόσο καλό”, τονίζει ο Kluge.

 

“Επίσης ένας άλλος τρόπος ελέγχου, είναι κάνοντας κλικ στο κουμπί “συζήτηση”. Εκεί μπορεί κάποιος να δει, αν ορισμένα αποσπάσματα του άρθρου είναι αμφιλεγόμενα.

 

Αλλά για να είσαι σίγουρος, είναι σημαντική μια σε βάθος έρευνα, σε επιπλέον πηγές. Στο Wikipedia διαβάζουμε μόνο μια περίληψη αυτού που κάποιος έγραψε κάποτε”.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr