Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την ανθεκτικότητα των μικροβίων

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την ανθεκτικότητα των μικροβίων Facebook Twitter
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα για την εξάπλωση θανατηφόρων υπερμικροβίων που μπορούν να "αντέξουν" ακόμα και των πιο ισχυρών αντιβιοτικών.

Αυτού του είδους η ανθεκτικότητα αποτελεί παγκόσμια απειλή για την υγεία. Είναι κάτι που μπορεί να εμφανισθεί στον καθένα, σε οποιαδήποτε ηλικία, σε οποιαδήποτε χώρα, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην έκθεση του οργανισμού.


Ένας από τους λόγους πίσω από αυτή την ανθεκτικότητα φαίνεται πως είναι και η κατάχρηση των αντιβιοτικών, η οποία ενθαρρύνει τα βακτήρια να αναπτύσσουν νέους τρόπους για να τα εξουδετερώνουν. Συνδράμει και το γεγονός ότι πολύ λίγα νέα αντιβιοτικά έχουν αναπτυχθεί και βγει στις αγορές τις τελευταίες δεκαετίες.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, η ανθεκτικότητα παραδείγματος χάριν, σε ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά για τη θεραπεία των λοιμώξεων το ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από το E. coli —φάρμακα που αποκαλούνται φθοριοκινολόνες— είναι επίσης πολύ διαδεδομένη, προσθέτει ο παγκόσμιος οργανισμός.

Στη δεκαετία του 1980, όταν είχαν εμφανισθεί τα φάρμακα αυτά, η ανθεκτικότητα ήταν σχεδόν μηδενική, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ. Όμως τώρα υπάρχουν χώρες σε πολλά μέρη του κόσμου όπου τα εν λόγω φάρμακα είναι αναποτελεσματικά σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς. "Αν δεν αναλάβουμε σημαντική δράση για να βελτιώσουμε τις προσπάθειες να αποτρέπουμε λοιμώξεις και αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε, συνταγογραφούμε και χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά, ο κόσμος θα χάνει ολοένα και περισσότερα απ' αυτά τα παγκόσμια αγαθά δημόσιας υγείας και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές", τονίζει ο Φουκούντα σε δήλωσή του.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM