Ενδιαφέρον και από Ιταλικές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων

Ενδιαφέρον και από Ιταλικές εταιρείες για έρευνες υδρογονανθράκων Facebook Twitter
0

Ο Ιταλικός ενεργειακός Όμιλος ENEL υπέβαλλε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αιτήσεις για έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Δυτική Ελλάδα.

Πρόκειται για τρεις συγκεκριμένες περιοχές: της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, η οποία είχε περιληφθεί στον 1ο γύρο παραχωρήσεων το 1996 και επεστράφη στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από την πραγματοποίηση δύο ρηχών γεωτρήσεων (έως 2.375 μέτρα). Η περιοχή είχε παραχωρηθεί τότε στην Κοινοπραξία Enterprise Oil, Union Texas, MOL, ΕΛ.ΠΕ. και έγιναν τρεις γεωτρήσεις. Της Αιτωλοακαρνανίας, η οποία επίσης είχε συμπεριληφθεί στον 1ο γύρο του 1996 και επεστράφη μετά την εκτέλεση δύο ρηχών γεωτρήσεων. Τις γεωτρήσεις εκτέλεσε η Κοινοπραξία Triton - ΕΛ.ΠΕ (έως 1509 μ.). Της Πρέβεζας-'Αρτας, που οριοθετείται γεωγραφικά μεταξύ του block της Αιτωλοακαρνανίας και του block των Ιωαννίνων, το οποίο είναι προς παραχώρηση μέσω της διαδικασίας του "open door".

Σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζει το άρθρο 156 (παρ. 10) του νόμου 4001/2011, το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δύναται να παραχωρείται για λογαριασμό του Δημοσίου μετά από αίτηση ενδιαφερομένου, για περιοχή η οποία δεν περιλαμβάνεται σε άλλη διακήρυξη. Εφόσον η αίτηση γίνει αποδεκτή, εκδίδεται διακήρυξη που εγκρίνεται από τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποστέλλεται για δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ENEL GROUP είναι παγκόσμιος leader στην παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα ενέργειας στην Ιταλία και η 2η στην Ε.Ε όσον αφορά στην εγκατεστημένη ισχύ παροχής ενέργειας. Δραστηριοποιείται σε συνολικά 40 χώρες με εγκατεστημένη ισχύ 98.000 MW, απασχολεί περίπου 74.000 εργαζόμενους και εξυπηρετεί περισσότερους από 61 εκατομμύρια πελάτες.


O υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, είπε σχετικά για το ενδιαφέρον της ιταλικής εταιρείας:

 

"Η απόφαση που έλαβε η Enel Group, μια εταιρία εγνωσμένου κύρους και φερεγγυότητας στον τομέα της ενέργειας διεθνώς, καταδεικνύει και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της πετρελαϊκής κοινότητας για την Ελλάδα. Δεν είναι απλά μία ακόμη θετική είδηση, αλλά μία ψήφος εμπιστοσύνης στην μεγάλη εθνική προσπάθεια που έχουμε δρομολογήσει, για αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου.

 

Μετά την διαδικασία του “open door” που βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν τις τελικές υπογραφές των συμβάσεων, την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικής χρήσης που θα καταλήξουν στον μεγάλο γύρο παραχωρήσεων εντός του 2014, πλέον με την αίτηση άμεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που κατατέθηκε σήμερα ενεργοποιείται και ο τρίτος βραχίονας του νέου Ν.4001/2011 για τις έρευνες και την εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

 

Με ολοκληρωμένη πολιτική και συστηματική δουλειά, διασφαλίζουμε συνθήκες ομαλότητας και σταθερό επιχειρηματικό πλαίσιο, σε έναν τομέα που θα έχει ραγδαία ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Στέλνουμε ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα στην ελληνική κοινωνία και συνεχίζουμε την προσπάθεια, με υπευθυνότητα, διαφανείς όρους και σεβασμό στο περιβάλλον".

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ ΕΕ ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Διεθνή / POLITICO: Ο Πέτερ Μαγιάρ σχεδιάζει «μεγάλη συμφωνία» για επαναφορά των σχέσεων Ουγγαρίας-ΕΕ

Ο νέος ηγέτης της Ουγγαρίας προσπαθεί να κινηθεί γρήγορα ώστε να αποκαταστήσει την πρόσβαση της χώρας σε δισεκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να ικανοποιήσει μια σειρά από απαιτήσεις που θέτει η ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΛΙΜΑΝΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν καταγγέλλει «σοβαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» του από τις ΗΠΑ

Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, ΗΑΕ και Ιορδανία οφείλουν «να αποζημιώσουν πλήρως την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και να επανορθώσουν για κάθε υλική και ηθική βλάβη», λέει ο Ιρανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη
THE LIFO TEAM