Διπλασιάζει την ειρηνευτική δύναμη στο Νότιο Σουδάν ο ΟΗΕ

Διπλασιάζει την ειρηνευτική δύναμη στο Νότιο Σουδάν ο ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Με την κατάσταση στο Νότιο Σουδάν να έχει βγει εκτός ελέγχου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε για τον διπλασιασμό των ειρηνευτικών στρατευμάτων στη χώρα. Ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ περιέγραψε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Νότιο Σουδάν, κάνοντας λόγο για χιλιάδες νεκρούς από την εμφύλια διαμάχη. Περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους. Οι μισοί από αυτούς αναζητούν καταφύγιο σε διάφορες βάσεις που έχει εγκαταστήσει στη χώρα ο ΟΗΕ.

H Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκανε λόγο για ανακάλυψη μαζικών τάφων στο Μπεντιού της επαρχίας Γιούνιτι καθώς και για άλλους δύο στην Τζούμπα, καλώντας και τις δύο πλευρές να προστατεύσουν του αμάχους. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες θα θεωρηθούν υπεύθυνοι για ενδεχόμενα εγκλήματα.

 

Την ίδια ώρα τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ. Πρόκειται για την πρωτεύουσα της επαρχίας Τζονγκλέι, που είχαν καταλάβει οι αντάρτες που είναι πιστοί στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ.

Ο κύκλος βίας ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος Σάλβα Κιίρ, που ανήκει στην κοινότητα των Ντίνκα, κατηγόρησε τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, της κοινότητας των Νουέρ, για απόπειρα πραξικοπήματος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM
«Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Διεθνή / «Επιβιώνουμε από τύχη»: Οι γυναίκες που γεννούν μόνες στα βουνά του Κασμίρ

Ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές χωρίς πρόσβαση σε νοσοκομεία, οι γυναίκες νομάδες συχνά αναγκάζονται να γεννούν μόνες τους κατά τις μεγάλες εποχικές μετακινήσεις των ποιμενικών ομάδων τους, με αποτέλεσμα πολλές να χάνουν τη ζωή τους στη διαδρομή.
LIFO NEWSROOM