Αντιπαράθεση Ισπανίας-Βρετανίας στο Γιβραλτάρ

Αντιπαράθεση Ισπανίας-Βρετανίας στο Γιβραλτάρ Facebook Twitter
0

Νέο επεισόδιο προκλήθηκε στις διπλωματικές σχέσεις Μ. Βρετανίας και Ισπανίας για το Γιβραλτάρ. Το ισπανικό ωκεανογραφικό σκάφος RV Ramon Margalef εισήλθε στα χωρικά ύδατα του βρετανικής κτήσης κρατιδίου, όπου και παρέμεινε για 20 ώρες. Το ερευνητικό σκάφος έφθασε μέχρι το λιμάνι αψηφώντας τις εντολές της ακτοφυλακής.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λονδίνου. Ο Ισπανός πρέσβης εκλήθη για εξηγήσεις στο Φόρεϊν Όφις. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Λίντιγκτον καταδίκασε την παραβίαση και σε αυστηρό ύφος τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η κυριαρχία του Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με τις αρχές του κρατιδίου, νέες ουρές δημιουργούνται στα σύνορα με την Ισπανία, καθώς η Μαδρίτη προχωρά και πάλι σε εντατικούς ελέγχους.

Ο Βράχος, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου, αποτελεί μόνιμη εστία προστριβών μεταξύ των δύο χωρών. Η Ισπανία αμφισβητεί την επί τρεις αιώνες εθνική κυριαρχία της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ. Η δημιουργία τεχνητού υφάλου τον Ιούλιο, αναζωπύρωσε την πόλωση. Η Μαδρίτη κατήγγειλε ότι η κίνηση αυτή βλάπτει το περιβάλλον και εμποδίζει τα αλιευτικά της σκάφη.

Πηγή: Euronews

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ ICE

Διεθνή / «Οι Αμερικανοί λένε όχι»: Ο Ομπάμα στηρίζει δημόσια τις διαδηλώσεις κατά της ICE στη Μινεάπολη

Ο Ομπάμα έκανε λόγο για «πρωτοφανή» δράση της ICE στη Μινεάπολη, περιγράφοντας επιχειρήσεις χωρίς σαφές πλαίσιο, με ομοσπονδιακούς πράκτορες να μπαίνουν σε σπίτια και να βγάζουν ανθρώπους έξω
THE LIFO TEAM
Ζιζέλ Πελικό: «Ένιωσα συντετριμμένη από τη φρίκη αλλά δεν νιώθω θυμό»

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: «Ένιωσα συντετριμμένη από τη φρίκη αλλά δεν νιώθω θυμό»

Η 73χρονη δηλώνει αποφασισμένη να βρει απαντήσεις για να θεραπευτεί - «Θέλω να επισκεφθώ τον πρώην σύζυγό μου για να έχω απαντήσεις. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω, αλλά πρέπει να τον κοιτάξω κατάματα»
THE LIFO TEAM