Αντιπαράθεση Ισπανίας-Βρετανίας στο Γιβραλτάρ

Αντιπαράθεση Ισπανίας-Βρετανίας στο Γιβραλτάρ Facebook Twitter
0

Νέο επεισόδιο προκλήθηκε στις διπλωματικές σχέσεις Μ. Βρετανίας και Ισπανίας για το Γιβραλτάρ. Το ισπανικό ωκεανογραφικό σκάφος RV Ramon Margalef εισήλθε στα χωρικά ύδατα του βρετανικής κτήσης κρατιδίου, όπου και παρέμεινε για 20 ώρες. Το ερευνητικό σκάφος έφθασε μέχρι το λιμάνι αψηφώντας τις εντολές της ακτοφυλακής.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Λονδίνου. Ο Ισπανός πρέσβης εκλήθη για εξηγήσεις στο Φόρεϊν Όφις. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ντέιβιντ Λίντιγκτον καταδίκασε την παραβίαση και σε αυστηρό ύφος τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατευθεί η κυριαρχία του Γιβραλτάρ.

Σύμφωνα με τις αρχές του κρατιδίου, νέες ουρές δημιουργούνται στα σύνορα με την Ισπανία, καθώς η Μαδρίτη προχωρά και πάλι σε εντατικούς ελέγχους.

Ο Βράχος, που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Ιβηρικής χερσονήσου, αποτελεί μόνιμη εστία προστριβών μεταξύ των δύο χωρών. Η Ισπανία αμφισβητεί την επί τρεις αιώνες εθνική κυριαρχία της Βρετανίας στο Γιβραλτάρ. Η δημιουργία τεχνητού υφάλου τον Ιούλιο, αναζωπύρωσε την πόλωση. Η Μαδρίτη κατήγγειλε ότι η κίνηση αυτή βλάπτει το περιβάλλον και εμποδίζει τα αλιευτικά της σκάφη.

Πηγή: Euronews

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ