Οι εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή στην Τουρκία, αναμένεται να αναδείξουν νικητή τον Ερντογάν και το μετριοπαθές Ισλάμ για Τρίτη συνεχόμενη φορά.

Σε μια χώρα που ο κεμαλισμός αποτελούσε μέχρι πρότινος το κύριο συστατικό της κρατικής εξουσίας με θεματοφύλακα το στρατό τώρα αδυνατεί να κυριαρχήσει στο πολιτικό πεδίο.

Με αφορμή ένα διάταγμα με το οποίο καταργούνται τα υπουργεία άνευ χαρτοφυλακίου και δημιουργούνται εννέα καινούρια, όπως υπουργείο ΕΕ και υπουργείο Ανάπτυξης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (κεμαλιστές), δια στόματος του βουλευτή του Γκιοκ, ανακοίνωσε την πρόθεση του να προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο κατά του διατάγματος.

Η διακυβέρνηση μέσω διαταγμάτων που έχουν ισχύ νόμου, μια εμφανώς συγκεντρωτική πρακτική, είχε εγκριθεί τον περασμένο Μάρτιο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Μάλλον οι 118209 νέοι διορισμοί που θα προκύψουν από τη σύσταση των νέων υπουργείων, άλλος ένας παράγοντας ήττας για το ΡΛΚ, αλλά και η εκ νέου νίκη του Ερντογάν που θα δημιουργήσει συνθήκες απόλυτης κυριαρχίας του, εξηγεί αυτή την όψιμη ανησυχία των κεμαλιστών για το συγκεντρωτισμό της κυβέρνησης. Το πιο πιθανό είναι πως η πολιτική κρίση μια ανάσα πριν τις εκλογές, θα ενισχύσει τόσο τον Ερντογάν, ώστε να καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 των εδρών, που είναι δεδομένης της νίκης, ο πολιτικός του στόχος.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr