Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου εμποδίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου εμποδίζει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Facebook Twitter
0

Στραβό το κλίμα, το έφαγε κι ο γάιδαρος λέει η παροιμία και η νέα αύξηση του πετρελαίου με τα προβλήματα που δημιουργεί στην ούτως ή άλλως δοκιμαζόμενη παγκόσμια οικονομία, στράβωσε όντως περισσότερο το κλίμα.

Αυτή τη φορά, η Σ.Αραβία δεν μπόρεσε να επιβάλλει τη θέληση της για αύξηση της παραγωγής και έτσι η αυξανόμενη ζήτηση αυξάνει και τις τιμές.

« Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Ήταν μία από τις χειρότερες συναντήσεις που είχαμε ποτέ», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως πίσω από την άνοδο των τιμών, κρύβεται η κερδοσκοπική φούσκα των παραγώγων όπως συνέβαινε το 2008.

Η διαφορά είναι πως τώρα η ασυμφωνία των μελών του ΟΠΕΚ, εκφράζει το βαθύτερο σκεπτικισμό των πετρελαιοπαραγωγών που εξακολουθούν και πληρώνονται σε ένα διαρκώς υποτιμώμενο νόμισμα, το δολάριο.

Καθώς το δολάριο παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και μάλιστα από τη δεκαετία του 1970 χωρίς την παραμικρή σύνδεση με το χρυσό, οι Ήπα τυπώνουν συνεχώς χρήμα για να ανταπεξέλθουν στην παγκόσμια ζήτηση.

Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω κρίσης το νόμισμα του συνεχώς υποτιμάται. Αυτό μπορεί να  βοηθά στις εξαγωγές (πιο φτηνά προϊόντα), πυροδοτεί όμως τις αντιδράσεις εκείνων που θεωρούν πως το μονοπώλιο του δολαρίου πλήττει τα συμφέροντα τους.

Με αυτή την έννοια, όπως ο χρυσός επιλέγεται ως αντιστάθμισμα στην υποτίμηση του δολαρίου από κράτη και επενδυτές, έτσι και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες δε θα δέχονται για πολύ να ανταλλάσσουν τον πλούτο της με ένα νόμισμα που χάνει συνεχώς την αξία του και θα προτιμήσουν ή χρυσό ή άλλο συνδυασμό νομισμάτων ( γουάν-ρούβλι;)  Από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, δηλαδή πτώση του δολαρίου σε σχέση με το πετρέλαιο, μέχρι την πετρελαϊκή κρίση ο δρόμος είναι μικρός.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM