Ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε πάρκα, παραλίες, μαρίνες και πλατείες της Νέας Υόρκης τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή τη Δευτέρα που μας πέρασε. Είναι η μεγαλύτερη διεύρυνση του αντικαπνιστικού νόμου της πόλης, που απαγορεύει από το 2002 το κάπνισμα σε μπαρ και εστιατόρια.

Κατά τη διαδικασία συζήτησης της νέας νομοθεσίας είχαν ακουστεί αρκετές αντίθετες απόψεις που έθεταν ζήτημα ατομικών ελευθεριών και υποστήριζαν ότι ο νέος νόμος το παρατραβάει γενικώς. Πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι αν ψηφιστεί θα δημιουργούνταν επικίνδυνο προηγούμενο με την Πολιτεία να εμπλέκεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στη ζωή των πολιτών. Άλλοι, πιο σκληροπυρηνικοί, μίλαγαν για πορεία προς ένα  απολυταρχικό καθεστώς που θα καθορίζει στους υπηκόους του πώς να ζουν και να φέρονται.  Παρόλα αυτά, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης δεν δίστασε να υπερψηφίσει τη νομοθεσία και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία. Κάθε παραβάτης μάλιστα που θα συλλαμβάνεται να καπνίζει αμέριμνος στο πάρκο θα πληρώνει και 50 δολλάρια.

Ενώ όλα αυτά γίνονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η φτωχή -πλην τσαμπουκαλού- Ελλάδα δεν δέχεται απαγορεύσεις του στυλ δεν-μπορείς-να-καπνίσεις-εδώ-κύριε-βγες-έξω-σε-παρακαλώ. Έως τώρα τρεις υπουργοί Υγείας έχουν γελοιοποιηθεί εξαγγέλοντας την υποστήριξή τους προς τον δικό μας, αυστηρό υποτίθεται, αντικαπνιστικό νόμο.

Ο Α. Λοβέρδος ήταν ο μόνος που επιχείρησε να δει ρεαλιστικά το θέμα και δέχτηκε να ασπαστεί κάποιες από τις προτάσεις των καταστηματαρχών, οι οποίοι είναι αναφανδόν εναντίον του νόμου, ώστε να σταματήσει επιτέλους το ρεζίλεμα του κράτους. Ο Πρωθυπουργός ΓΑΠ όμως τον απέτρεψε κατηγορηματικά, έχοντας προφανώς το δικό του όραμα για τη χώρα. Και σε όλη την επικράτεια της χώρας τα τασάκια είναι ακόμα εδώ –και αυτό το καλοκαίρι.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr