Νέος αντικαπνιστικός νόμος στη Νέα Υόρκη.

Νέος αντικαπνιστικός νόμος στη Νέα Υόρκη. Facebook Twitter
0

Ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε πάρκα, παραλίες, μαρίνες και πλατείες της Νέας Υόρκης τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή τη Δευτέρα που μας πέρασε. Είναι η μεγαλύτερη διεύρυνση του αντικαπνιστικού νόμου της πόλης, που απαγορεύει από το 2002 το κάπνισμα σε μπαρ και εστιατόρια.

Κατά τη διαδικασία συζήτησης της νέας νομοθεσίας είχαν ακουστεί αρκετές αντίθετες απόψεις που έθεταν ζήτημα ατομικών ελευθεριών και υποστήριζαν ότι ο νέος νόμος το παρατραβάει γενικώς. Πολλοί είχαν προειδοποιήσει ότι αν ψηφιστεί θα δημιουργούνταν επικίνδυνο προηγούμενο με την Πολιτεία να εμπλέκεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στη ζωή των πολιτών. Άλλοι, πιο σκληροπυρηνικοί, μίλαγαν για πορεία προς ένα  απολυταρχικό καθεστώς που θα καθορίζει στους υπηκόους του πώς να ζουν και να φέρονται.  Παρόλα αυτά, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης δεν δίστασε να υπερψηφίσει τη νομοθεσία και μάλιστα με αυξημένη πλειοψηφία. Κάθε παραβάτης μάλιστα που θα συλλαμβάνεται να καπνίζει αμέριμνος στο πάρκο θα πληρώνει και 50 δολλάρια.

Ενώ όλα αυτά γίνονται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, η φτωχή -πλην τσαμπουκαλού- Ελλάδα δεν δέχεται απαγορεύσεις του στυλ δεν-μπορείς-να-καπνίσεις-εδώ-κύριε-βγες-έξω-σε-παρακαλώ. Έως τώρα τρεις υπουργοί Υγείας έχουν γελοιοποιηθεί εξαγγέλοντας την υποστήριξή τους προς τον δικό μας, αυστηρό υποτίθεται, αντικαπνιστικό νόμο.

Ο Α. Λοβέρδος ήταν ο μόνος που επιχείρησε να δει ρεαλιστικά το θέμα και δέχτηκε να ασπαστεί κάποιες από τις προτάσεις των καταστηματαρχών, οι οποίοι είναι αναφανδόν εναντίον του νόμου, ώστε να σταματήσει επιτέλους το ρεζίλεμα του κράτους. Ο Πρωθυπουργός ΓΑΠ όμως τον απέτρεψε κατηγορηματικά, έχοντας προφανώς το δικό του όραμα για τη χώρα. Και σε όλη την επικράτεια της χώρας τα τασάκια είναι ακόμα εδώ –και αυτό το καλοκαίρι.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM