Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περάσουν σε λίγα χρόνια από σήμερα σε ένα νέο δημογραφικό στάδιο, για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Περισσότεροι λευκοί θα πεθαίνουν από αυτούς που θα γεννιούνται, επιβεβαιώνοντας μια αδυσώπητη τάση προς μεγαλύτερη εθνοτική πολυμορφία. Ο  Kenneth Johnson, δημογράφος στο Carsey Institute του Πανεπιστημίου  του New Hampshire εκτιμά, σύμφωνα με τη «Le Monde», ότι αυτή η αντιστροφή θα ξεκινήσει το 2025 και θα επιταχύνει τη γήρανση των λευκών νοικοκυριών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ, το 2043, ο πληθυσμός των μειονοτήτων θα είναι μεγαλύτερος από των λευκών, που αντιπροσώπευαν το 83%  των ΗΠΑ το 1993. Τώρα είναι στο 63%, ή 198 εκατομμύρια σε ένα πληθυσμό 314 εκατ.  συνολικά.

 

Σε αυτή τη νέα Αμερική, οι Ασιάτες δείχνουν να έχουν προς το παρόν το υψηλότερο ποσοστό αύξησης (2,9% το 2012), ακολουθούμενοι από τους ισπανόφωνους (2,2%) και τους Αφροαμερικανούς (1,3%). Οι λευκοί δεν έχουν ουσιαστικά αυξηθεί (+ 0,1%).  

 

 

Οι Ισπανόφωνοι είναι, από το 2003, η πρώτη μειοψηφία (17% του πληθυσμού) και θα ενδυναμώσουν την παρουσία τους τις επόμενες δεκαετίες αφού υπολογίζεται ότι το 2060, ένας στους τρεις Αμερικανούς θα είναι "Latin". "Η ανάπτυξή τους είναι το αποτέλεσμα του υψηλού ποσοστού γεννήσεων τους και όχι της μετανάστευσης», λέει ο Dowell Myers , δημογράφος στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

 

Αυτή η μεγάλη αλλαγή στις ΗΠΑ θα συμβεί μέσα στον Ιούλιο ήδη, στη Δυτική Ακτή όπου, πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, οι Λατίνοι θα είναι ίσιοι με τους λευκούς.

 

 «Η ισχύς εξακολουθεί να είναι στα χέρια των λευκών…»  λέει ο κ. Myers. Στη Γερουσία των ΗΠΑ ξεκίνησε ήδη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα επί σχεδίου  μεταρρύθμισης της μετανάστευσης το οποίο προβλέπει τη νομιμοποίηση των περίπου 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών και μια βαθιά μεταρρύθμιση του συστήματος, ένα μέτρο που εγκρίθηκε από το 74% των Αμερικανών σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Fox News .

 

Τα ίδια τα πολιτικά κόμματα, άρχισαν να μετράνε τα «κουκιά» διαφορετικά. Η Nate Silver, γκουρού των πολιτικών προβλέψεων, στους New York Times δήλωσε πρόσφατα ότι οι δημογραφικές αλλαγές θα αλλάξουν το εκλογικό τοπίο για το Δημοκρατικό Κόμμα και θα του εξασφαλίσουν τη νίκη κατά τα επόμενα τριάντα χρόνια, με την ψηφοφορία των μειονοτήτων.

 

Πηγή: Le Monde

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr