Πρόβλημα επαναπροσαρμογής για τον αστροναύτη - icon των social media

Πρόβλημα επαναπροσαρμογής για τον αστροναύτη - icon των social media Facebook Twitter
1

Την προηγούμενη εβδομάδα η Γκάνα υλοποίησε «δοκιμή» του εγχώριου διαστημικού προγράμματος, που είχε ανακοινώσει το 2012. Σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού και υποβοηθούμενος από ένα μπαλόνι, ο δορυφόρος –μικρογραφία, που κατασκεύασαν  φοιτητές, σε καμία περίπτωση δεν είχε σκοπό να τεθεί σε τροχιά γύρω από τη γη.

Φτάνοντας μόλις τα 183 μέτρα πάνω από την επιφάνεια του εδάφους, το πείραμα αυτό ωστόσο είχε ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους: 1. Η Γκάνα έδειξε στον κόσμο ότι σε πέντε χρόνια θα βρίσκεται σε σημείο να θέσει σε εφαρμογή τους δικούς της, πλήρως λειτουργικούς δορυφόρους κατασκευασμένους με εγχώρια τεχνογνωσία και 2. Παρά το γεγονός ότι είναι μια πολύ μικρή χώρα, εντάσσεται στο club των διαστημικά εξελιγμένων της υποσαχάριας Αφρικής όπου διακρίνονται ιδιαίτερα η Νιγηρία και η Νότιος Αφρική.

Κι ενώ όλα αυτά τα φιλόδοξα διαστημικά προγράμματα ρυθμίζουν την ισχύ και τις διπλωματικές σχέσεις των χωρών επί της γης, και ολοένα και περισσότεροι δηλώνουν την επιθυμία να  ταξιδέψουν στον  Άρη, η περιπέτεια προσαρμογής του Καναδού αστροναύτη Κρις Χάντφιλντ, σε συνθήκες βαρύτητας επιβεβαιώνουν πόσα λίγα γνωρίζουμε για την «αλήθεια εκεί έξω».

Μετά το «μικρό για αυτόν, μεγάλο για την ανθρωπότητα» βήμα του Νίλς Άρμστρονγκ σε σεληνιακό έδαφος το 1969 έγιναν γνωστές  όψεις αυτής της «αλήθειας».  Την δική του εμπειρία αποκάλυψε ο Χάντφιλντ σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μέσω βίντεο-διάσκεψης την περασμένη Πέμπτη.

«Αμέσως μετά την προσεδάφισή μου ένιωσα το βάρος της γλώσσας και των χειλιών μου. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι τόσο καιρό μιλούσα με τη γλώσσα μου να μην έχει βάρος» επισήμανε ο αστροναύτης- σταρ των social media, που έγινε διαγαλαξιακά γνωστός για την ερμηνεία του Space Oddity του David Bowie σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας και τα αλλεπάλληλα tweets με τα οποία περιγράφει τη ζωή στο διάστημα και τον επαναπατρισμό.

«Προς το παρόν προσπαθώ να σταθώ όρθιος. Πρέπει να  κάνω μπάνιο καθιστός γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να λιποθυμήσω και να σωριαστώ. Δυσκολεύομαι να περπατήσω. Κάθε φορά είναι σαν να πατάω σε κάρβουνα» τονίζει ο Χάντφιλντ που υποφέρει από πόνους στο σώμα και τον αυχένα του που πρέπει να υποστηρίξει το κεφάλι του για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες.

Αν και η πρώτη εντύπωση από την προσεδάφιση ήταν «σαν αυτοκινητικό δυστύχημα με έντονη τη μυρωδιά της άνοιξης από τη βλάστηση του Καζακστάν» ο  Χάντφιλντ εξακολουθεί να έχει σοβαρά προβλήματα αναπνοής.

Ως κεντρικός τραγουδιστής και μουσικός στο συγκρότημα Max Q πάντως, που αποτελείται αποκλειστικά από αστροναύτες, ο Χάντφιλντ μοιράστηκε χθες με τους 981.553 followers του στο twitter την πρώτη απόπειρα να παίξει κιθάρα με τους φίλους του στη γη. Η διαδικασία αποκατάστασής του έχει τεθεί σε πλήρη τροχιά....

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM