Ρώσοι βετεράνοι του πολέμου στη Δημοκρατία Σακά-Γιακούτινα έστησαν προτομή του Στάλιν, ως στρατιωτικού διοικητή της Σοβιετικής Ένωσης, πιστεύοντας στα επιτεύγματα του αμφιλεγόμενου ηγέτη,  ανεξάρτητα από τη διαμάχη που περιβάλλει το όνομα του.

 

Οι βετεράνοι, που υποστηρίζονται από την τοπική οργάνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, συγκέντρωσαν χρήματα και υλικά και συμφώνησαν με το δήμαρχο της πόλης Γιακούσκ, να τοποθετήσουν το μνημείο του «πατερούλη», κοντά στο γραφείο του στην πρωτεύουσα της δημοκρατίας.

 

Το μνημείο του Ιωσήφ Στάλιν παρουσιάστηκε λίγο πριν από την Ημέρα της Νίκης.

 

Κατά την τελετή μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος κάλεσαν τον κόσμο να κρίνει τον ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης με βάση τα ιστορικά στοιχεία και τις ενέργειες του και όχι με το συναίσθημα. Υποσχέθηκαν επίσης να συνεχίσουν τον αγώνα του για την ελευθερία, τη δωρεάν παιδεία και την ισότητα των ανθρώπων.

 

Η προτομή αυτή του Στάλιν είναι στην πραγματικότητα η δεύτερη που στήθηκε στη δημοκρατία της Γιακουτίας, τον 21ο αιώνα. Το 2005, η πρώτη προτομή είχε στηθεί στην πλατεία Νίκης στην πόλη Mirny.

 

Οι διαμάχες γύρω από το όνομα και την προσωπικότητα του Στάλιν συνεχίζονται στη Ρωσία και σχεδόν πάντα, όπως σημειώνει το RT, ανοίγονται μεγάλες συζητήσεις από τον κόσμο και τα ΜΜΕ.

 

Οι υποστηρικτές του αναφέρονται στο ρόλο του στις αρχές της βιομηχανικής και επιστημονικής ανάπτυξης της ΕΣΣΔ, καθώς και τη ρωσική νίκη στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αντίπαλοι αντιπαραθέτουν τα προγράμματα πολιτικής καταστολής και την αδιαφορία του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

 

Η πιο γνωστή πρόσφατη ενέργεια των υποστηρικτών του Στάλιν στη Ρωσία είναι η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων με το πρόσωπό του σε λεωφορεία της Αγίας Πετρούπολης το 2010 και πάλι στην επέτειο της Νίκης. Η κίνηση αυτή βρήκε μιμητές και το 2011 και το 2012 σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, που απέκτησαν κι αυτές τα λεωφορεία-Στάλιν. Φέτος τα λεωφορεία αυτά εμφανίστηκαν σε τρείς πόλεις στην επέτειο της Μάχης του Στάλινγκραντ. 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr