Μέσα σε πέντε χρόνια, στην Ελλάδα, η ανεργία των νέων υπερδιπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα το 2013 πάνω από τους μισούς να βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

 

Είναι ένα από τα συμπεράσματα της έρευνας της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, σύμφωνα με την οποία η ασθενής παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μεγαλώνει τις στρατιές των νέων ανέργων σε όλο τον κόσμο.

Για το 2013, η Οργάνωση προβλέπει ότι παγκοσμίως ο αριθμός των νέων ανέργων (ηλικίες 15-29 ετών) θα φτάσει τα 73,4 εκατομμύρια, ποσοστό 12,6% του πληθυσμού.

 

Σύμφωνα με το Euronews, η ανεργία μαστίζει τους νέους, κυρίως, στις αναπτυγμένες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο μέσος όρος φτάνει το 17,9%.

 

Συμβιβάζονται στην Κύπρο, μεταναστεύουν από την Ελλάδα

 

Η ανεργία είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι να αποδέχεται ένας νέος μία δουλειά που απαιτεί πολύ λιγότερα προσόντα από όσα διαθέτει ο ίδιος.

 

Το ποσοστό αυτών των νέων εκτοξεύτηκε στην Κύπρο: το 2010, ένας στους τρεις νέους (33,2%) αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με μία θέση εργασίας χαμηλότερων απαιτήσεων και φυσικά χαμηλότερων αποδοχών.

 

Μετά τη Ρωσία (32,6%) και την Ουκρανία (28,1%), στην Κύπρο (21%) καταγράφεται το τρίτο υψηλότερο ποσοστό της Ευρώπης με εργαζόμενους που απασχολούνται σε θέσεις υποδεέστερες των προσόντων τους.

 

Εντύπωση προκαλεί η η διαπίστωση ότι αυτό το ποσοστό μειώθηκε μόνο στην Ελλάδα. Το γεγονός αποδίδεται στη μαζική μετανάστευση νέων με υψηλή μόρφωση, που εγκαταλείπουν την Ελλάδα και βρίσκουν εργασία στο εξωτερικό.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr