Πολύ δύσκολες μέρες έρχονται για την Κύπρο

Πολύ δύσκολες μέρες έρχονται για την Κύπρο Facebook Twitter
0

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις του Πανεπιστημίου Λευκωσίας για την ανεργία και το ΑΕΠ της Κύπρου, αφού προβλέπεται εκτίναξη του αριθμού των ανέργων και συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Σχετικά με την απασχόληση, η ανάλυση εκτιμά ότι με βάση το εργατικό δυναμικό, όπως καταγράφεται στο 4ο τρίμηνο του 2012, το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο ύψος - ρεκόρ του 24,6%.

Υποστηρίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 η απασχόληση αναμένεται να συρρικνωθεί στα 336.153 άτομα, αυξάνοντας τον αριθμό των ανέργων κατά 52.893 άτομα και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 109.591 άτομα.

Το πιθανό σενάριο, το καλύτερο και το ακραίο λαμβάνει υπόψη του το Κέντρο Οικονομικών Μελετών του Ιδρύματος Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας σχετικά με τον υπολογισμό της συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Χρησιμοποιώντας ως βάση το ΑΕΠ του 2012 υπολογιζόμενο εξαιρουμένων των εισαγωγικών δασμών και του ΦΠΑ, η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το πραγματικό ΑΕΠ για το 2013 θα παρουσιάσει συρρίκνωση της τάξης του 14,4%. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι το πραγματικό ΑΕΠ του 2013 θα υποχωρήσει στα 11,4 δισ. ευρώ σε σύγκριση με 13,3 δισ. ευρώ το 2012.

Στο καλύτερο σενάριο, η συρρίκνωση αναμένεται να είναι της τάξης του 7,8%, η οποία μεταφράζεται σε υποχώρηση στα 12,3 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2005).

Τέλος, στο ακραίο σενάριο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές αφού υπολογίζεται συρρίκνωση στα 10,4 δισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2005) ή κατά ποσοστό 22,0%.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ