Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν στην πόλη Σλάβουτιτς, που απέχει μόλις 50 χλμ από το Τσέρνομπιλ, για να τιμήσουν τα θύματα της έκρηξης του αντιδραστήρα 4 στις 26 Απριλίου του 1986.

 

=============

 

Σαν σήμερα πριν 27 χρόνια στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας συνέβη το χειρότερο ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας.

 

Χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρύνθούν από τις μολυσμένες εκτάσεις στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία. Γύρω από το εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ και σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων, οριοθετήθηκε και εκκενώθηκε μια «ζώνη αποκλεισμού», η οποία επισήμως είναι ακατοίκητη. Παρολ’ αυτά εκατοντάδες άτομα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους αγνοώντας τις προειδοποιήσεις.  Το Πριπιάτ, η πόλη των 50.000 κατοίκων που δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1970 για τις οικιστικές ανάγκες των εργάτων  του Τσερνόμπιλ παραμένει μια πόλη-φάντασμα.

 

Ο απολογισμός ύστερα από τόσα χρόνια ακόμα διχάζει. Η επιστημονική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας δέχεται ως νεκρούς από το ατύχημα και την έκθεση στη ραδιενέργεια λίγες ώρες μετά από το ατύχημα 31 από όσους εργάζονταν στον πυρηνικό σταθμό ενώ η Greenpeace κάνει λόγο για τουλάχιστον 100000 νεκρούς που προκάλεσε η έκλυση ραδιενεργών υλικών (ισχύος όσο 200 βόμβες της Χιροσίμα).

 

Ο σταθμός του Τσερνόμπιλ έκλεισε τον Δεκέμβριο του 2000, αλλά ο αντιδραστήρας 4 όπου και συνέβη η έκρηξη δεν είναι αρκετά ασφαλής. Κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης δωρητών στις 19 Απριλίου στο Κίεβο αποφασίστηκε να  αποδέσμευτεί ποσό ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή και τοποθέτηση νέας σαρκοφάγου.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr