Όπως αποκάλυψε δυτικός διπλωμάτης στο Associated Press, η σωρός του πρώην παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ θα ξεθαφτεί στις 26 Νοεμβρίου.

 

Σήμερα Δευτέρα, μία ελβετική ερευνητική ομάδα ξεκίνησε τις πρώτες έρευνες στο μαυσωλείο όπου έχει ταφεί ο πρώην παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Tawfik Tirawi, επικεφαλής της παλαιστινιακής επιτροπής για το θάνατο του Αραφάτ, τόνισε ότι η επίσκεψη των ερευνητών πραγματοποιήθηκε για να «ελέγξουν το μέρος».

 

Σημειώνεται ότι η ομάδα θα επιστρέψει στο μέρος μαζί με γάλλους επιστήμονες, ώστε να ξεθάψουν τη σωρό και να συλλέξουν δείγματα, τα οποία θα εξετάσουν.

 

Οι δύο ομάδες δρουν αυτόνομα εκ μέρους της χήρας του Αραφάτ, Σούχα Αραφάτ και των παλαιστινιακών αρχών.

 

Η απόφαση εκταφής της σωρού έρχεται ύστερα από τα ευρήματα ενός ελβετικού εργαστηρίου, το οποίο εντόπισε ίχνη από ραδιενεργό πολώνιο-210, σε ρούχα του πρώην παλαιστίνιου ηγέτη, δίνοντας βάση στους ισχυρισμούς που ήθελαν τον Αραφάτ να πεθαίνει εξαιτίας δηλητηρίασης.

 

Ο Αραφάτ πέθανε σε νοσοκομείο του Παρισιού το Νοέμβριο του 2004 κι ενώ η τελική αιτία του θανάτου του προήλθε από εγκεφαλικό επεισόδιο, η ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τις τελευταίες ημέρες του, παραμένει άγνωστη. Οι θεωρίες συνωμοσίας έκαναν λόγο για καρκίνο, AIDS ή δηλητηρίαση.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr