Σε ετοιμότητα οι νορβηγικές αρχές για την απονομή του νόμπελ Ειρήνης

Σε ετοιμότητα οι νορβηγικές αρχές για την απονομή του νόμπελ Ειρήνης Facebook Twitter
0

Η αστυνομία του Όσλο ανακοίνωσε ότι η επικείμενη τελετή για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο, θα αποτελέσει μια σκληρή δοκιμασία για τις υπηρεσίες ασφαλείας στην περίπτωση που όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφασίσουν να παραστούν.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Νόμπελ της Νορβηγίας απένειμε την προηγούμενη εβδομάδα το Νόμπελ Ειρήνης στην Ε.Ε. για τη συμβολή της «στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι δήλωσε χθες Πέμπτη «ελπίζω όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε. να καταφέρουν να παραστούν στην τελετή στο Όσλο τον Δεκέμβριο».

«Δεν γνωρίζουμε ποιος θα έρθει και ποιος όχι, αλλά φυσικά θα είναι μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς αν η επιθυμία του (Ρομπάι) γίνει πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας του Όσλο Γιόχαν Φρέντρικσεν στο πρακτορείο NTB.

«Η τελετή πρέπει να διεξάγεται όσο πιο ομαλά γίνεται ανεξάρτητα από ποιος έχει λάβει το βραβείο. Οπότε από αυτή την άποψη είναι πάντα πρόκληση για εμάς», πρόσθεσε.

Ο Ρομπέι αναμένεται να παραστεί στην τελετή μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό ποιοι άλλοι θα είναι παρόντες στην τελετή για να εκπροσωπήσουν την Ε.Ε., με τις προτάσεις που έχουν γίνει να περιλαμβάνουν πολιτικούς, πολίτες και παιδιά.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε νωρίς σήμερα στους δημοσιογράφους ότι συζήτησε το θέμα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και αποφάσισαν να παραστούν στην τελετή μόνο αν είναι παρόντες όλοι οι ηγέτες της Ε.Ε.

Σημειώνεται ότι ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε από την πλευρά του ότι δεν θα μεταβεί στο Όσλο για την τελετή.

«Προσωπικά δεν θα πάω, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι για να παραλάβουν το βραβείο», δήλωσε ο Κάμερον από τις Βρυξέλλες.

«Η πρότασή μου ήταν να πάει ένα παιδί από κάθε μία από τις 27 χώρες», πρόσθεσε. «Θα είναι κάτι που θα μείνει στη μνήμη όλων και ένα σύμβολο για το μέλλον της Ευρώπης», σημείωσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ