Δεκατρείς χιλιάδες τουρίστες έχουν αποκλειστεί σε χιονοδρομικό κέντρο στην Ελβετία

Δεκατρείς χιλιάδες τουρίστες έχουν αποκλειστεί σε χιονοδρομικό κέντρο στην Ελβετία Facebook Twitter
0

Ο σταθμός του Τσερμάτ, ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα στην Ελβετία, έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της πυκνής χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών, ανακοινώθηκε σήμερα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν «περίπου 13.000 τουρίστες στην Τσερμάτ», που βρίσκεται στο καντόνι Βαλέ (νοτιοδυτικά), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του σταθμού, η Ζανίν Ιμές.

«Οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις δεν είναι δυνατές προς το παρόν» και μπορεί να σημειωθούν «διακοπές ρεύματος», εξηγεί στην ιστοσελίδα του το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο.

Ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο παραμένει κλειστός από τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας. «Και το τρένο σταμάτησε από τις 17:30 χθες βράδυ» διευκρίνισε η Ιμές.

Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει συνολικά 13.400 τουριστικές κλίνες, οι 7.200 από τις οποίες στα ξενοδοχεία και υπόλοιπες 6.200 σε διαμερίσματα. Ο πληθυσμός της κοινότητας ανέρχεται σε περίπου 5.500 κατοίκους.

«Δεν μπορεί κανείς να κάνει σκι ή να περπατήσει, αλλά είναι ήσυχα, λίγο ρομαντικά. Δεν επικρατεί πανικός», σχολίασε η Ιμές.

Προβλέπεται μια πτήση αναγνώρισης πάνω από την περιοχή προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχεια.

Κατολισθήσεις λάσπης, βράχων και ο κίνδυνος χιονοστιβάδας είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλοί δρόμοι στο καντόνι Βαλέ, σύμφωνα με τα ελβετικά ΜΜΕ.

Για την περιοχή αυτή ο κίνδυνος χιονοστιβάδας είναι στην πιο υψηλή βαθμίδα, 5, σύμφωνα με την αστυνομία, που διευκρινίζει πως από απόψε η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί καθώς οι πτώσεις βράχων θα σταματήσουν. Ωστόσο κατολισθήσεις εδάφους ή χιονοστιβάδες εξακολουθούν να είναι πιθανές.

Στο μεταξύ, στο χιονοδρομικό κέντρο Σεστριέρε, στις ιταλικές Άλπεις, όπου έπεσε χιόνι άνω των 2 μέτρων σε διάστημα 48 ωρών, χιονοστιβάδα έπεσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας πάνω σε ένα πενταώροφο κτίριο που βρίσκεται κοντά στον δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο.

Γύρω στις 22:30 (23:30 ώρα Ελλάδας) χιόνι και κλαδιά έπεσαν μέσα στους διαδρόμους και ορισμένα διαμερίσματα, αλλά οι 29 άνθρωποι που βρίσκονται εκεί μπόρεσαν να διαφύγουν σώοι και ασφαλείας, ορισμένοι μέσω μιας διόδου που έσκαψαν στο γκαράζ.

Σε πολλά σημεία των Άλπεων κατά μήκος των γαλλο-ιταλικών συνόρων ο κίνδυνος χιονοστιβάδων είναι στο μέγιστο επίπεδο.

Πολλοί δρόμοι που βρίσκονται πάνω σε χιονοδρομικές διαδρομές έκλεισαν για την κυκλοφορία για προληπτικούς λόγους, με αποτέλεσμα ορισμένες κοινότητες να έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή είναι η περίπτωση του χιονοδρομικού κέντρου Σερβίνια, στην κοιλάδα της Αόστα, που πέρασε κάτι παρόμοιο στις αρχές Ιανουαρίου.

Με το τέλος των σχολικών διακοπών, ο αριθμός των αποκλεισμένων τουριστών και κατοίκων έπεσε από τις 11.000 την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 5.000 σήμερα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Αντίθετα, το χιόνι «παρέτεινε» τις διακοπές πολλών παιδιών στην περιοχή, καθώς ορισμένες κοινότητες αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα και την Τρίτη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις.

Στη Γαλλία, καταγράφηκε χιονόπτωση ύψους 40 έως 90 εκατοστών μέσα σε 24 ώρες τη Δευτέρα και το χιόνι αναμένεται να φθάσει έως και τα δύο μέτρα. Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, μια τέτοια χιονόπτωση σημειώνεται κατά μέσο όρο «μία φορά στα 30 χρόνια». Τρία διαμερίσματα έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό για χιονοστιβάδες.

Οι χιονοπτώσεις οφείλονται στο λεγόμενο φαινόμενο «επιστροφής από την Ανατολή», το οποίο οφείλεται στην υγρασία στην κοιλάδα του Πάδου στη βόρεια Ιταλία, που συμπυκνώνεται στην επαφή με τις Άλπεις και πέφτει με τη μορφή χιονιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM